Dünyada Bir Ilk, Devlet Baskani Düzeyinde Ilk Metaverse Çalistayi

Geçtigimiz yaklasik 20 yilda, Milli Teknoloji Hamlesi ve destekleyici programlarla ülkemizin dijital ekosisteminin yapitaslari Sistematik bir sekilde ve titizlikle yerlerine yerlestirildi ve ülkemizin bu alanlarda liderlik konumuna gelmesi istikametinde önemli mesafe alindi”dedi.

AK Parti Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Baskanligi tarafindan tarafindan düzenlenen Metaverse Programinda konusan AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Ömer Ileri, Meteverse Forumunun dünyada bir ilk oldugunu belirterek ”Bu forumda, bir siyasi parti, bir devlet liderinin himayesinde ilk defa olarak “metaverse” kavramini fütüristler ve akademisyenler ile ele aliyor olacak. Bu etkinlikte, gündemimize yeni girmis olan bu kavramin hayatimiza ve degerlerimize etkilerini hep beraber konusuyor olacagiz. Bu sürecin ülkemize açabilecegi firsat pencerelerini ve gündemimize getirecegi riskleri - beraberce - degerlendiriyor olacagiz” dedi.

Dünyanin içinden geçmekte oldugu dijital dönüsüm sürecine dikkat çeken Ileri,” Internet teknolojileri ile baslayan bu süreç, Mobil iletisim, Büyük Veri, Yapay Zekâ teknolojilerinin gelismesi ile yeni bir asamaya ulasti. Son dönemde ise Web 3.0, blok zincir ve tüm bu teknolojilerin beraberce mümkün kildigi, adeta tüm hayati bir “Sanal Dünya” ya çevirmek iddiasinda olan sanal dünya teknolojileri ile hizla ve hizlanarak ilerliyor. Bu sürecin etkilerine ne kadar vurgu yapsak azdir. Bu dönüsüm, yasam tarzimizi, ekonomimizi, hukukumuzu, üretim modellerimizi ve dolayisi ile siyaset anlayisimizi etkileme iddiasinda bir süreç olarak ortaya çikiyor” diye konustu.

Türkiye’nin genç nüfusunun, teknolojik gelismeleri hizla içsellestirme potansiyelinin, degisimlere hizla adapte olabilen is kültürü ve cografi konumunun bu dönüsüm sürecinde de önemli avantajlar sagladigina vurgu yapan Ileri, AK Parti iktidari döneminde is basinda olan devlet akli iste tüm bu avantajlari kullanmak ve Türkiye’yi dijital çagda ön plana tasimak noktasinda adeta seferber olmus durumda. Geçtigimiz yaklasik 20 yilda, Milli Teknoloji Hamlesi ve destekleyici programlarla ülkemizin dijital ekosisteminin yapitaslari Sistematik bir sekilde ve titizlikle yerlerine yerlestirildi ve ülkemizin bu alanlarda liderlik konumuna gelmesi istikametinde önemli mesafe alindi” seklinde konustu.

Geçtigimiz yillarda ulusal yapay zekâ strateji belgesi ve milli uzay programi gibi teknoloji yol haritalari olusturuldugunu animsatan Ileri," Teknopark-OSB yatirimlari artirildi, Ar-Ge çalismalarini destekleyecek mevzuatlar hazirlandi, Ar-Ge Merkezleri açildi, yazilimci ve nitelikli is gücü yetistirmek noktasinda ise birçok program hayata geçirildi. Bunlarin da ötesinde, bu atilimi gelecege tasimak adina, gençlerimizi motive etmek, kültürel iklimi inovasyon odakli hale getirme noktasinda tüm Anadolu’muz bilim merkezleri ve BILSEM’lerle donatildi. Geldigimiz noktada: savunma sanayinden uydu teknolojilerine, elektrikli otomobile, genis bir yelpazede ciddi bir yerlilik orani yakalanmis durumda. Özellikle savunma sanayinde, teknoloji gelistirmenin de ötesinde, dünyaya savas dinamiklerini etkilemeye namzet iddiali kavramlar, tasarimlar ve ürünler kazandirmis durumdayiz.

Bu esnada özel sektörlerde de ciddi atilim yasanmis ve geldigimiz nokta itibariyle 6 adet Unicorn (yani degerlemesi 1 milyar dolari asan firma) çikmistir. Savunma sanayinde yakaladigimiz ivmeyi, genel itibariyle dijital platform teknoloji alanlarina yayginlastirma, özellikle yeni olusan mecralarda teknoloji gelistirmenin de ötesinde, “Kavram” gelistirme ve “Tasarim” süreçlerine dâhil olmak vakti geldi diye düsünüyoruz. Zira biz biliyoruz ki, bizim katkimiz olmadan, tamamen farkli cografyalarda tasarlanan teknolojik platformlar ve mecralar, bizim ruh ve medeniyet dünyamiza her zaman bir nebze yabanci kaliyor" açiklamasinda bulundu.

ATO Congresium’da düzenlenen Forum Metaverse Programina; Erdogan’in yani sira Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, AK Parti Genel Baskanvekilleri Binali Yildirim ve Numan Kurtulmus, AK Parti Genel Baskan Yardimcilari Ömer Ileri, Hamza Dag, Erkan Kandemir, Ali Ihsan Yavuz, Hayati Yazici, AK Parti Genel Merkez Kadin Kollari Baskani Ayse Kesir ve çok sayida davetli katildi.

Programda, Ömer Ileri tarafindan Cumhurbaskani Erdogan’a arttirilmis gerçeklikle hazirlanan davetiyenin fiziki hali takdim edildi.
Kaynak: İHA