Yaralar Artik Daha Çabuk Iyilesecek

Lise ögrencisi Raif Toprak Yildiz tarafindan gelistirilen cihaz yaralarin daha hizli iyilesmesini saglarken, yaranin enfeksiyon kapip kapmadigini anlik haber veriyor.

Yaralar Artik Daha Çabuk Iyilesecek
Bursa Uludag Üniversitesi’nde düzenlenen Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Bursa Bölge Yarismasi, çesitli illerden ögrencileri agirladi. Yarismaya katilan Balikesir Bilned Özel Fen Lisesi ögrencisi Raif Toprak Yildiz’in gelistirdigi cihaz yaralarin daha hizli iyilesmesini saglarken, ayni zamanda yaraya yerlestirilen sensörler sayesinde yaranin enfeksiyon kapip kapmadigini da haber veriyor. Cihaz sayesinde enfeksiyon kapan yaraya aninda müdahale edilerek daha hizli iyilesmesi saglaniyor. Ayrica ögrencinin gelistirdigi cihaz sayesinde yaraya uygulanan mor lahana ve elektrikli simülasyon uygulamasiyla daha hizli iyilesme saglaniyor. Cihazini hayvanlar üzerinde deneyen ögrenci, basarili sonuçlar elde etti.

Cihazinin yaralarin iyilesme sürecini hizlandirdigini ifade eden Raif Toprak Yildiz, "Kronik yaralar birçok insan için hayati bir öneme sahiptir. Bu kronik yaralarin iyilestirilmesinde tek tedavi yöntemi uygulanir. Uygulanan bu yöntemler yetersiz olmaktadir. Ben de buna çözüm üretmeye karar vererek sistem gelistirdim. Içinde mor lahana örtüsü bulunan yara örtüsü gelistirdim. Örtünün ayrica sensörleri bulunmakta, bu sensörler elektrik simülasyon uygulayarak yaranin daha hizli iyilesmesini sagliyor. Gelistirdigim yazilimla yaranin uzaktan takibini sagliyorum. Yaraya ve saglikli deriye sensör yerlestirerek yaranin enfeksiyon kapip kapmadigini takip edebiliyorum. Bu sensörler sicaklik ve neme duyarli. Yarada sicaklik artarsa yaranin enfeksiyon kaptigini anlik olarak haber veriyor. Bu sistem sayesinde yaranin doktor ve hemsire tarafindan uzaktan takip edilmesi saglaniyor" dedi.

Kaynak: İHA