Sehit Ve Gazi Aileleri Sosyal Projelerle Hayata Tutunuyor

Kirikkale’de sehit ve gazi aileleri, düzenlenen kursta yörenin önemli sanatçilarindan Neset Ertas, Haci Tasan ve krallarin ressami Rahmi Pehlivanli’nin kitre bebeklerini yapiyor.

Sehit Ve Gazi Aileleri Sosyal Projelerle Hayata Tutunuyor
Kirikkale’de dezavantajli kadinlar ile sehit annesi ve eslerinin sosyal ve ekonomik hayatinin yeniden canlanmasi için çesitli projeler yürütülüyor. Bu kapsamda Yahsihan Halk Egitim Merkezi’nde "Girisimcilikte Kadinlarin Durumlarinin Arastirilmasi ve Desteklenmesi" projesi hayata geçirildi. Kirikkale Valiligi koordinesinde Kadin Dayanisma ve Destekleme Dernegi tarafindan açilan kursta sehit anneleri ve eslerinin sosyal ve ekonomik hayata katilimlarinin saglanmasi amaçlaniyor. Kursta yörenin önemli isimlerinden Haci Tasan, Neset Ertas ve krallarin ressami Rahmi Pehlivanli gibi sanatçilarin kitre bebekleri yapiliyor. Kirikkale Üniversitesi ögretim görevlileri ile Halk Egitim Merkezi usta ögreticileri tarafindan da kursiyer kadinlara egitimler veriliyor.

"Onlarin sosyal hayata katilmalarini entegre etmek"

Proje yürütücüsü Dr. Müzeyyen Özhavzali, IHA muhabirine yaptigi açiklamada projenin Içisleri Bakanligi tarafindan desteklendigini söyledi.

Sehit ve gazi ailelerinin sosyal hayata tutunmasini saglamak amaciyla projenin baslatildigini ifade eden Özhavzali, sunlari kaydetti:

“Proje kapsaminda hedef kitlemizin öncelikle sehit aileleri gazi esleri ile dolu. Dezavantajli gruplar arasindan sehit ailelerimizi, sehit eslerimizi ve magdur kadinlari seçtik. Amacimiz suydu; onlara öncelikle manevi olarak destek vermek. Onlarin sosyal hayata katilmalarini entegre etmek. Ikinci hedefimiz ise pandemi sonrasi geçim sikintisi yasayan ailelere Kirikkale’yi ön plana çikaracak lavanta, ayçiçegi vb. gibi degisik konseptlerden ve özel kitre bebeklerden degisik hediyelik esyalar yaptirarak onlarin ayni zaman da mesleki olarak desteklenmesi ve ekonomik hayata katilmasiydi. Bu kapsamda projemiz basladi.

Merkezde bu projemizi yürütüyoruz. Halk Egitim Müdürlügü ile beraber. Yahsihan, Kirikkale Üniversitemizin oldugu bir bölge. Yahsihan Kaymakamimiz Ender beyin özel ricasi üzerine hem üniversite hocalarimiz hem de proje yürütücüsü olarak Yahsihan Halk Egitim Merkezi’ni projeye dahil ettik. Suanda projemiz burada basladi.

Yahsihan bölgesinde oturan sehit annelerimiz, gazi eslerimiz ve üretime katilmak isteyen emektar kadinlarimiza çok tesekkür ediyoruz."

"Bizim içimizi rahatlatiyor"

Sehit Osman Yildirim’in annesi Ayse Yildirim, açilan kursun kendilerine bir terapi oldugunu belirterek, "Burada terapi yapiyoruz. Örgüler örüyoruz. Hocalarimiz sag olsun terapi için ’evde durmayin çikin gelin degisiklik olsun’ diye çagirdilar. Kirikkale’de daha önce vardi, ben gidememistim. Simdi buraya geliyorum. Ben baska zaman buraya gelmedigim zaman bir hafta evden çikmadigim oluyor. Evden çikiyoruz, burada arkadaslari görüyoruz. Bir terapi oluyor, bir degisiklik oluyor. En azindan bize destek oluyorlar, yardimci oluyorlar. ’Acinizi unutun disarida hayat var’ diyorlar. Sag olsunlar onlarla beraber günlerimizi geçiriyoruz. Bizi gezmelere götürüyorlar. Istanbul’a götürdü çok güzel geçti. Insallah baska yerlere de götürecekler. O gezmeler bizim içimizi rahatlatiyor" dedi.



"Sehit ailelerimizin sosyallesmelerini saglamak"

Kitre bebek üretiminde Kirikkale yöresinin sanatçilarina yer vermeyi tercih ettiklerini anlatan Güzel Sanatlar Fakültesi Ögretim Görevlisi Dr. Fatma Talia Yagiz, "Rahmi Pehlivanli, eserler vermis bir sanatçimiz. Haci Tasan da yine bu yörenin bagrindan kopup gelmis, halk müzigi üzerine eserler vermis bir sanatçi. Su anda ben Haci Tasan’i yapmaya çalisiyorum. Amacimiz Haci Tasan’i kitre bebek olarak tanitmak. Öncelikle amacimiz da sehit ailelerimizin burada farkli isler yapmasini, onlari rehabilite etmek, onlari evlerinden çikarip burada sosyallesmelerini saglamak" diye konustu.

Kaynak: İHA