Kadayifçi Sitki Usta Üniversite Ögrencileriyle Bir Araya Geldi

Diyarbakir’in tatlida marka yüzü olan Kadayifçi Sitki Usta yöneticilerinden ve ustalarindan Mehmet Altunbay, üniversite ögrencileriyle bir araya geldi.

Kadayifçi Sitki Usta Üniversite Ögrencileriyle Bir Araya Geldi
Gida sektöründe girisimcilik konulu konferansa kendi is sektörlerindeki deneyimlerini gençle paylasan Mehmet Altunbay, konusmaci olarak davet edilmis olmaktan onur duydugunu belirtti.

Kadayifçi Sitki Usta’nin tarihçesini anlatan Altunbay, “Kadayif kelimelisi orijinalinin kökeni Arapça ‘da kadifenin çogul hali olan "Kadayif" kelimesinden gelmektedir. 1890’li yillarin sonlarina dogru tarihin sahnesine çikan, yazili kayitlara geçen bu meslek kolunun taninan ilk ustasi, aile büyüklerimin ve sonrasinda babamin da yaninda meslege ilk adimlarini attiklari Ermeni asilli Agop Ustadir.

Babam Sitki Altunbay’in usta olarak basladigi 1968 yili, sektörümüzün miladi olmakla beraber günümüze kadar gelmistir” dedi.

Imalatta kullanilan temel malzeme olan unun kepek oranini ve esmerlik rengini kendi isteklerine uygun sekilde üretim yapan tek bir fabrikadan temin ettiklerini ifade eden Altunbay, “Hamur için gerekli su sertligi ph degerleri yine bizim kullanageldigimiz ölçülerimizde olmalidir. Pisirme asamasinda kadayif telini döktürttügümüz 1 metre çapli bakir saç tavalarin ve tepsilerin kalinliklarini bile isi iletimi açisindan milimetrik olarak özel tercihlerimize göre siparis edilmektedir.

Kullandigimiz fistiga gelince, rehasi, tadi ve rengi ile bizim tercih ettigimiz Gaziantep’te en birinci kalite olarak bilinen Boz1 cinsidir. Tüketicinin çerezci dükkanlarinda bulabilecegi fistik degildir. Çünkü çok pahali bir fistiktir. Ayni sekilde kullandigimiz ceviz tamamen yerli ve agirlikli olarak Bitlis-Van yöresi ürünleridir. Kullandigimiz seker, pancar sekeri olup çesni, kalite, yetistigi iklim olarak yalnizca Konya’dan temin edilmektedir” diye konustu.

Tatlilarinda kullandiklari tereyaginin ise Sanliurfa yöresinden temin edildigini aktaran Altunbay, “Ürünlerimizin tamami organik olmakla beraber, içinde asla yapay madde bulunmamaktadir. Üretim her seyden önce inanmak ile baslayan ciddi, insana saygili, saygin ve yüksek sorumluluk bilinci gerektiren bir istir. Sevgili genç arkadaslarim, yarinlarin is insalari olarak gördügümüz sizlerin prensipleri ve asla taviz vermeyeceginiz ilkeleriniz olmalidir. Sadece kar hirsi odakli isletmelerin günümüzde insan sagligi ve hayatini ne boyutlarda riske attiklari hepimizce malumdur. Günümüzde hangi alanda olursa olsun üretim bilgi ve becerisinden yoksun isletme ve sektörlerin çok da uzun ömürlü olamadiklarini görmekteyiz. Konusmami ömrünün neredeyse hepsini bu ise vermis degerli büyügüm babam Sitki Usta’nin bir özdeyisle sonlandiriyorum. ‘Kalite hiçbir zaman tesadüf degildir. Ona ancak bilinçli çabalar sonucu ulasilir.’ Hepinize çok tesekkür ederim” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA