Rusya-Ukrayna savaşında yedinci gün: Dakika dakika bölgedeki son gelişmeler...

Rusya-Ukrayna savaşında yedinci güne girildi. Onlarca ülke Rusya’ya yaptırım uygularken, başta ABD ve Avrupa ülkeleri Ukrayna’ya silah yardımı yaptı. Tüm dünyanın ana gündem maddesi olan savaşta Ukrayna ordusu ve halkın tüm mücadelesi sürerken, Rus ordusu birçok bölgeyi bombalamaya ve ateş altına almaya devam ediyor. İşte Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişiminde dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler..

Rusya-Ukrayna savaşında yedinci gün: Dakika dakika bölgedeki son gelişmeler...
Rusya-Ukrayna savaşında yedinci gün: Dakika dakika bölgedeki son gelişmeler...
Rusya Ukrayna savaşı yedinci gününde de devam ediyor. İki ülke arasında dün yapılan müzakere görüşmeleri de sonuçsuz kaldı. İki ülkenin birbirine ilettikleri talepler kabul edilmeyince müzakereler 2. tura kaldı.

RUSYA'NIN İLERLEYİŞİ DEVAM EDİYOR
Rusya hava ve karadan kuşatma altına aldığı Başkent Kiev'i düşürmek için bir konvoy yola çıkardı. Rusya'nın Kiev için çıkardığı konvoyun genişliği 65 kilometreyi buluyor. Konvoyun Kiev'e girmesine son 25 kilometre kaldı.

NATO ve Avrupa'dan silah desteği
NATO ve Batı ülkeleri, Rusya'ya Ukrayna topraklarına saldırıları nedeniyle yaptırım uygulamakla kalmayıp, Ukrayna'ya askeri ekipman ve silah desteği konusunda art arda adımlar atmaya başladı. Ukrayna ordusu ve halkın tüm mücadelesi sürerken, Rus ordusu birçok bölgeyi bombalamaya ve ateş altına almaya devam ediyor.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler...

2 MART 2022

17.45: Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı: "Durum berbat, insani bir felaketin eşiğindeyiz. 15 saatten fazladır aralıksız bombalanıyoruz. Şehrin bir mahallesi neredeyse tamamen yıkılmış durumda Cesetleri almak için içeri giremiyoruz, bu yüzden kurbanların sayısını sayamıyoruz."

17.39: Belarus ajansı: Rus heyeti müzakere için yolda, ikinci görüşmenin yapılacağı yere gidiyor.

16.44: Fed Başkanı Jerome Powell, 'Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ABD ekonomisi üzerinde yüksek derecede belirsizlik etkisi yapıyor. Mart ayında faiz artırmanın uygun olduğunu düşünüyorum' dedi.

16.36: Everton, Rus şirketleriyle ticari sponsorluk anlaşmalarını askıya aldı.

16.12: Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya'nın 7 gündür süren saldırılarında 2 binden fazla Ukraynalı sivilin öldüğünü duyurdu.

16.04: Rus Silahlı Kuvvetleri Herson bölge merkezinin kontrolünü ele geçirdi.

15.28: BM, Rusya-Ukrayna savaşında dün itibariyle 874 bin mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

15.10: Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'nden tahliyelerle ilgili yeni açıklama yayımlandı: Açıklamada şöyle denildi: Kıymetli Vatandaşlarımız, halen Kiev'de bulunup da ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızın, güvenlikleri için azami düzeyde tedbir almak suretiyle sokağa çıkma yasağı başlamadan Büyükelçiliğimize gelmeleri gerekmektedir. Büyükelçiliğimizde toplanacak vatandaşlarımızı ilk fırsatta en uygun yoldan ülkemize göndermeyi planlıyoruz. Büyükelçiliğimizin adresi ihtiyaten aşağıda kayıtlıdır: Panasa Myrnoho St, 22, Kyiv. Yaşlı ve engelli vatandaşlarımız intikalde yardım için Konsolosluk Çağrı Merkezi ile (+90 312 292 29 29) temas edebilirler.

14.55:AB, 7 Rus bankasını uluslararası para transfer sistemi SWIFT'ten çıkardı.

14.42: Danimarka, Ukrayna'ya 2 bin 700 tek kullanımlık M72 LAV silahı teslim etti.

14.39: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov: Rus heyeti bugün (çarşamba) öğleden sonra müzakere alanında Ukrayna heyeti ile görüşmelere hazır olacak.

14.36: Hollanda hükümeti, Ukrayna'yı askeri malzemelerle desteklemeyi sürdürecek. Başbakan Mark Rutte, sosyal medya hesabından, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin şu paylaşımda bulunarak, 'Giderek daha fazla Ukraynalı sivil ve sivil hedefler vuruluyor. Olası savaş suçları hakkında mümkün olduğunca çok kanıt toplanması büyük önem taşıyor. Hollanda, Ukrayna'yı askeri malzemelerle desteklemeye devam edecek' dedi.

14.36: Ukrayna Hava Kuvvetleri: Ukrayna'ya ait 2 adet MIG-29 savaş uçağı Kiev bölgesi üzerinde 2 Rus uçağıyla mücadeleye girişti. İki Rus uçağı imha edildi. Ukrayna 1 askerini kaybetti.

14.30: TASS'ın Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'na dayandırdığı habere göre, Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak müzakerelerin ikinci turu bugün gerçekleşecek.

14.00: Harkov Belediye Başkanı İgor Terekhov, 'Rusya'nın hava ve roket saldırıları sonucu Harkov'da 4 kişi daha öldü, 9 kişi yaralandı. Terekhov, 'Harkov Rusça konuşulan bir şehir. Harkov'da her dört kişiden birinin Rusya'da akrabaları var. Ancak şehrin bugün Rusya'ya karşı tutumu daha önce olduğundan tamamen farklı. Bunun olabileceğini asla beklemiyorduk. Tamamen Ukrayna halkına karşı soykırım uygulanıyor, bu affedilemez' dedi.

13.40: Rus rublesi, hükümetin aldığı önlemlere rağmen değer kaybını sürdürüyor. Dolar/ruble paritesi yüzde 5,9 artışla 107 seviyesine, avro/ruble paritesi de yüzde 6,5 yükselişle 119'a çıktı.

13.00: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Ukrayna'nın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyiz. 3. dünya savaşı nükleer ve yıkıcı olur. Ukrayna tarafı, ABD'nin talimatıyla Rusya ile müzakereleri ağırdan alıyor. Yaptırımlara hazırdık ama sporculara, gazetecilere ve kültür sektörü temsilcilerine karşı yaptırım uygulanmasını beklemiyorduk. Ukrayna halkı kendi hükümetini seçer, ancak hükümetin Ukrayna'nın tüm milletlerini temsil etmesi gerekiyor. Kırım Rusya'nın bir parçasıdır ve pazarlık konusu değildir.'

12.56: Rusya'nın muhalefet lideri Alexey Navalny, Rusya'daki ve Belarus'taki halkı şehirlerinin meydanlarına gitmeye ve Ukrayna'nın işgalini protesto etmeye davet etti.

12.55 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'Ukrayna'nın silah sahibi olmasına izin vermeyiz' dedi. Lavrov, '3. dünya savaşı nükleer ve yıkıcı olur' vurgusu yaptı.

12.47: İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Ukrayna'ya asker göndermeyeceklerini, NATO'nun da asker göndermesinin öngörülmediğini söyledi. İspanya'nın 'Ukrayna direnişi için askeri saldırı malzemesi' göndereceğini açıklayan Sanchez, 'Ukrayna'ya asker göndermeyeceğiz, NATO'nun da asker göndermesi öngörülmüyor' diye konuştu.

12.35 Kremlin'den müzakere açıklaması: Ukrayna heyetinin katılıp katılmayacağı belli değil. Biz müzakere için hazırız.

UKRAYNA'DAN KARADENİZ KARARI

12.13: Ukrayna, Karadeniz'in kuzeybatısını deniz trafiğine kapattı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Karadeniz'in kuzeybatısının deniz trafiğine kapatıldığını açıkladı. Açıklamada, 'Sivil deniz trafiğinin güvenliğinin sağlanması amacıyla Karadeniz'in kuzeybatısı Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından deniz trafiğine kapatıldı' dendi.

12.12: İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Ukrayna'ya taarruz silahları tedarik edeceklerini duyurdu.

AVRUPA'DA DOĞAL GAZ FİYATLARI ZİRVE YAPTI

12.06: Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatı sonrası uygulanan yaptırımlar, Avrupa'daki doğalgaz fiyatlarını ciddi şekilde etkiledi. ICE borsasının verilerine göre doğalgaz fiyatları, yaklaşık yüzde 30 oranında artışla 23 Aralık 2021'den beri ilk kez 1800 doların (bin metreküp başına) üzerini gördü.


ÇİN'DEN RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI AÇIKLAMASI

12.02: Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy arasında görüşme gerçekleştirilmesi ihtimaline ilişkin, Pekin'in Moskova ile Kiev arasında iletişim kanalı açmayı sürdürdüğü belirtildi.

UKRAYNA'NIN DONBAS SALDIRISINDA 3 SİVİL ÖLDÜ

12.00: Donetsk Belediye Başkanı Aleksey Kulemzin, gün başından beri Ukrayna ordusu tarafından düzenlenen saldırılar sonucunda 3 sivilin hayatını kaybettiğini, 7 sivilin yaralandığını belirtti.
11.17 Rus haber ajansı Tass; Kiev - Moskova müzakeresinin ertelendiğini duyurdu. Habere göre; Bugün ikincisi planlanan müzakere görüşmesi bilinmeyen bir tarihe ertelendi.

11.14: Rusya-Ukrayna arasındaki ikinci müzakere ertelendi.

10.30 Rusya Savunma Bakanlığı'ndan '206 topçu ve havan topu, 46 insansız hava aracı imha edildi. 67 hedef, 38 hava savunma sistemi 51 radar istasyonu vuruldu.' açıklaması yapıldı.

10.25 Ukrayna ve Rusya'dan peş peşe açıklamalar geliyor. Zelenski, 'Bugün Ukrayna'nın yenilmezliğinin sembolüdür. Zafer Ukrayna'nın olacak. Rusya, Ukrayna'yı füzelerle yenemez.' derken. Ukrayna tarafından '6 bin Rus askeri öldürüldü' açıklaması geldi.

10.25 Ukrayna: 6 bin Rus askeri öldürüldü, 206 topçu ve havan topu, 46 İHA imha edildi.

10.20 Rusya Savunma Bakanlığı: Herson tamamen ele geçirildi

10.03 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Herson kentinde kontrolü sağlayarak şehri ele geçirdiklerini duyurdu.

09.45: Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm), tur şirketlerine Rusya'ya yönelik yaptırım uygulayan ülkelere tur satışının durdurulması tavsiyesinde bulundu.

09:43 Kazakistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Şahrat Nuruşev, Rusya'nın, ülkesinden Ukrayna'ya asker gönderme talebinde bulunamayacağını söyledi.

09.23 Ukrayna basını Harkiv'de kuvvetli bir patlama sesi duyulduğunu duyurdu.

08.44 Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından ayrıldığını açıkladı

08.33 Ukrayna'daki Herson kentinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını söyledi. Herson, Ukrayna'nın güneyinde, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ın kuzeyinde bulunuyor.

07.46 Japonya meclisi, 'Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini en sert şekilde kınayan' kararı kabul etti

07:22 İngiltere hükümeti, Ukrayna'nın işgalinde Rusya'ya yardımcı olan rolü nedeniyle Belarus'a yaptırım uygulayacağını duyurdu.

07:20: Japonya'nın Kiev Büyükelçiliğinin faaliyetlerinin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle geçici olarak durdurulacağı bildirildi.

07:00 ABD'nin büyük otomobil üreticilerinden Ford, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını duyurdu.

05.18: ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı nedeniyle ABD'nin hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapattıklarını duyurdu.

01.02: AA: Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresinde patlama sesleri duyuluyor.

00.24: Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, bazı Rus bankalarının uluslararası para transfer sistemi SWIFT'ten çıkarılması, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu projelerine katılım yasağı ile Sputnik ve RT'ye yayın yasağı getirilmesine karar verdi.

00.02: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle, ülkeden nakit olarak 10 bin dolar üzeri döviz çıkartılması yasaklandı.