BM'den Rusya'ya Kinama

Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapilan oylamada Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirisini kinayan karar tasarisi 5’e karsi 141 oyla kabul edilirken, alinan karar Genel Kurul’da ayakta alkislandi.

BM'den Rusya'ya Kinama
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari 7’inci gününde devam ederken, Birlesmis Milletler (BM) Rusya’yi kinadi. BM Genel Kurulu’nda yapilan oylamada Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirisini kinayan karar tasarisi 5’e karsi 141 oyla kabul edilirken, 35 ülke ise çekimser kaldi. Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre tasariya “hayir” oyu verdi. Oylamanin sonucu Genel Kurul’da ayakta alkislandi.

Alinan karar yasal olarak baglayici olmazken, Rusya’ya küresel bir siyasi baski anlamina geliyor. Kararda, "Rusya Federasyonu’nun tüm askeri güçlerini uluslararasi kabul görmüs sinirlari içindeki Ukrayna topraklarindan derhal, tamamen ve kosulsuz olarak geri çekmesi talep ediliyor" ifadelerine yer verildi.

“Rusya her adiminda Birlesmis Milletler’e ihanet etti”

Oylama öncesi Genel Kurul’da konusan ABD‘nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, 40 yil aradan sonra bu türde ilk oturum oldugunu kaydederek, Rus ordusunun Ukrayna halki için hayati önem tasiyan altyapiyi yok ettigini ifade etti.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in isgali hizlandirmaya hazir göründügünü aktaran Thomas-Greenfield, "Rus kuvvetlerinin, Ukrayna’da son derece ölümcül silahlar kullandigina dair videolar gördük. Buna, Cenevre Sözlesmesi uyarinca yasaklanan misket bombalari ve vakum bombalari da dahil. 40 mil uzunlugundaki ölümcül konvoyu gördük. Rusya’nin nükleer kuvvetlerini yüksek alarma geçirerek, Finlandiya ve Isveç’i isgal etmekle tehdit etti. Rusya her adiminda Birlesmis Milletler’e ihanet etti. Rusya’nin eylemleri bu kurumun temsil ettigi her seye aykiri" dedi.

"Rusya’nin amaci sadece bir isgal degil, soykirimdir"

Ukrayna’nin BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa ise oylama öncesi yaptigi açiklamasi, söz konusu oylamanin bir dönüm noktasini oldugunu ifade ederek, üye ülkeleri Rusya’yi durdurmak için adim atmaya çagirdi. Kislitsa, "Gelecek nesilleri kurtarmak artik bize düsüyor" ifadelerini kullanarak, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’ini Hitler’e benzetti.

Rusya’nin Ukrayna’yi var olma hakkindan yoksun birakmaya geldigini aktaran Kislitsa, dünyanin "kararli ve birlesik bir sekilde" yanit verdiginde Hitler’in basarisiz oldugunu hatirlatarak, ancak söz konusu eylemin gecikmesi nedeniyle milyonlarca insanin hayatina mal oldugunu ifade etti.

"Simdi böyle bir bedel ödemeye hazir miyiz?" sorusunu soran Kislitsa, "Rusya’nin amaci sadece bir isgal degil, soykirimdir" dedi.

Rusya’nin BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise, söz konusu oylamada üye ülkelerden karar tasarisini kabul etmemesi çagrisinda bulunarak, kararin Rusya’nin askeri faaliyetlerini sona erdirmesine etkisi olmayacagini aktardi.

Söz konusu kararin alinmasi halinde bunun Ukrayna’daki radikalleri “cesaretlendirecegini" iddia eden Nebenzya, Ukrayna’yi "provokasyon yapmakla" suçlayarak, sivil yerlesim bölgelerine askeri teçhizat yerlestirdigini iddia etti.
Kaynak: İHA