Kilis'te Çanakkale Konferansi

Kilis 7 Aralik Üniversitesinde “Çanakkale Ruhunu Anmak ve Anlamak” baslikli konferans gerçeklestirildi.

Kilis'te Çanakkale Konferansi
Fen Edebiyat Fakültesi ve Kilis 7 Aralik Üniversitesi Tarih Toplulugu is birligiyle, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda, Prof. Dr. Bilgehan Pamuk’un konusmaci oldugu “Çanakkale Ruhunu Anmak ve Anlamak” baslikli konferans gerçeklestirildi.

Pamuk, Avrupa ve Osmanli Devleti’nin Çanakkale Savaslarindan önceki durumlari hakkinda bilgi verdi. Pamuk, I. Dünya Savasi’nin çikma nedenleri ve devletler arasinda yapilan ittifak anlasmalarindan bahsetti. Pamuk, Osmanli Devleti’nin, baskenti Istanbul’u korumak ve Fransa ve Ingiltere’nin müttefikleri olan Rusya’ya yardim etmelerini engellemek için Çanakkale Cephesi’ni açtigini ifade ederek, Çanakkale savaslarinin psikolojik olarak Türk milleti için tasidigi anlama vurgu yapti. Pamuk, Müttefik kuvvetler donanmalarinin Gelibolu Yarimadasi üzerine gerçeklestirdikleri deniz ve kara harekâti hakkinda önemli bilgiler verdi.

Pamuk, Osmanli ordusunda bulunan bazi asker ve kumandanlarin anilarina da konusmasinda yer verdi. Son olarak Pamuk; Çanakkale’nin fedakârligin, azmin ve cesaretin en büyük örneklerinden birisi oldugunu sözlerine ekledi. Konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Osman Taskin’in konusmaci Pamuk’a plaket takdim etmesi ile sona erdi.
Kaynak: İHA