Çanakkale'de Zafer Coskusu

18 Mart Sehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yil dönümü dolayisiyla Sehitler Abidesi’nde tören düzenlendi. Törende konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Türk Milleti Çanakkale’de verdigi essiz mücadele ile tüm mazlumlara umut olmus, sömürge altindaki bir çok ülke Çanakkale’den ve daha sonra Istiklal Harbi’mizden aldiklari ilhamla kendi mücadelelerini baslatmistir. Bu zafer sadece bizim degil, Balkanlar’dan Avrupa’ya, Asya’ya 100 milyonlarca kardesimizin ortak zaferidir. Bu sanli zafer Türk milletinin oldugu kadar gözünü ve gönlünü ülkemize çevirmis mazlum halklarin da zaferidir" dedi.

Çanakkale'de Zafer Coskusu
TBMM Baskani Mustafa Sentop, Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Sanayii ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakani Muharrem Kasapoglu, Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Iletisim Baskani Fahrettin Altun, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli de katildi.

Çanakkale Sehitler Abidesi’nde saat 12.30’da baslayan tören, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Türkiye Cumhuriyeti Devleti adina çelenk sunumuyla basladi.

Tören, saygi durusu, saygi atisi ve Istiklal Marsi esliginde bayragin göndere çekilmesiyle devam etti. Daha sonra Türk Silahli Kuvvetleri adina 2. Kolordu Komutani Tümgeneral Mustafa Oguz tarafindan günün anlam ve önemine binaen konusma gerçeklestirilirken, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan 18 Mart Sehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yil dönümü mesaji seslendirildi. Konusmanin ardindan aktör Bahadir Yenisehirlioglu tarafindan Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Sehitlerine siirini okudu.

"Isgal niyetiyle gelmis olsalar da bu topraga düsen yabanci askerleri de saygiyla aniyorum"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, yaptigi konusmada, "Tarihimizin en görkemli sayfalarindan olan Çanakkale Deniz Zaferimizin 107.yildönümünün kutlu ve mübarek olmasini temenni ediyorum. Çanakkale geçilmez sözünü tarihe nakseden aziz sehitlerimizi bir kez daha rahmetle minnetle tazimle yad ediyorum. Istiklal Harbimizde Kibris Baris Harekatinda, terörle mücadelede, 15 Temmuz’da vatani için canini feda eden güvenlik güçlerimize ve vatandaslarimiza da bu vesileyle Allah’tan rahmet diliyorum. Allah onlardan razi olsun. Ruhlarini sad, mekanlarini cennet eylesin.

Her ne kadar isgal niyetiyle gelmis olsalar da burada topraga düstükleri andan itibaren artik misafirlerimiz olarak gördügümüz diger milletlerin askerlerini de saygiyla aniyorum. Istiklal Marsi sairimiz o gün burada yasananlari söyle dizelere döküyor: ’Asimin nesli diyordum ya nesilmis gerçek, iste çignetmedi namusunu çignetmeyecek. Suheda gövdesi bir baksana daglar taslar. O ruku olmasa dünyada egilmez baslar. Vurulup tertemiz alnindan tertemiz yatiyor. Bir hilal ugruna ya Rab ne günesler batiyor. Ey bu topraga düsmüs asker, gökten ecdad inerek öpse o pak alni deger’" dedi.



"Halep’in, Gazze’nin, Kudüs’ün Istanbul’un çocuklari koyun koyuna yatiyor"

Çanakkale’nin, milletin vatanseverlik, cesaret gibi yüksek faziletlerinin sergilendigi büyük bir kahramanlik destani oldugunun altini çizen Erdogan, "Inanci ugrunda ölümü göze almis, Istiklale asik bir millet 107 sene önce burada tarihin akisini degistirmistir. Çanakkele’de imanli yürekler karsisinda dünyanin en güçlü ordulari hüsrana ugramis isgal ruhu karsisinda inanç galip gelmistir

Vatanini ve hürriyetini cani pahasina korumaya kararli millet karsisinda duracak hiçbir silahin olmadigi görülmüstür. Türk Milleti Çanakkale’de verdigi essiz mücadele ile tüm mazlumlara umut olmus, sömürge altindaki bir çok ülke Çanakkale’den ve daha sonra Istiklal Harbimizden aldiklari ilhamla kendi mücadelelerini baslatmistir. Bu zafer sadece bizim degil, Balkanlardan Avrupa’ya, Asya’ya 100 milyonlarca kardesimizin ortak zaferidir. Bu sanli zafer Türk Milleti’nin oldugu kadar gözünü ve gönlünü ülkemize çevirmis mazlum halklarin da zaferidir. Hemen yani basimizdaki mezar taslarina baktigimizda bu hakikati çok net görebiliyoruz. Burada sadece Türkiye’nin her ilinden her ilçesinden hemen her köyünden kahramanlarin kabirleri yok. Ayni zamanda gönül cografyamizin dört kösesinden gelip burada topraga düsen sehitlerin mezarlari da var. Saraybosna’nin Üsküp’ün Gümülcine’nin Bakü’nün Halep’in Gazze’nin Kudüs’ün çocuklari ile Istanbul’un Ankara’nin Çorum’un Yozgat’in Antep’in Mardin’in Edirne’nin evlatlari tam 107 senedir bu mukaddes topraklarda beraberce koyun koyuna yatiyor" dedi.



"Her vatan evladi buradan ders çikarmali"

Çanakkale’nin millet olarak ebedi ve ezeli kardesligi ifade ettigi kadar bütün bölgenin, Islam dünyasinin kader ortakligini da yansittigini belirten Erdogan, "Her vatan evladinin buradaki sehitliklerden ecdadin fedakarligindan çetin mücadeleden çikaracagi çok büyük dersler, ibretler oldugunu düsünüyorum. Gittigim her yerde gençlerle her bulusmada, onlara Çanakkale’yi, destani anlatiyor burayi görmeleri gerektigini kendilerine söylüyorum. Sadece kendi çocuklarimizin degil Balkanlar, Afrika’nin, Ortadogu, Orta Asya’nin gençlerinin buraya gelmelerini atalarini tanimalarini aramizdaki kardeslige sahit olmalarini arzu ediyorum. Bunu basardigimizda Çanakkale’yi evlatlarimiza hakkiyla anlattigimizda hem içimizde hem de kardeslerimizle milletimiz arasinda çok farkli bir muhabbet iklimini tesis edecegimize inaniyorum. Her seyden önce içinde bulundugumuz mekanda Gazi Mustafa Kemal’in komutasinda o kinali kuzularin çiktigi yolda, tüm haçli zihniyetine karsi hilalin zaferini tüm dünyaya gösterdigimiz su mekanda bizler de yavrularimizi buna göre yetistirmemizin geregine inaniyorum. Rabbim bize sehitlerimizin yolundan ayirmasin diyorum" dedi.

Yapilan konusmalarin ardindan sehitler için Kur’an-i Kerim Tilaveti okunup, dualar edildi. Sehitlik Defteri imzalandiktan sonra da temsili sehit mezarliklarina karanfil birakildi.
Kaynak: İHA