63 Yasinda Çini Ustasi Oldu

Tokat’ta 2 çocuk annesi Nuran Ersoy (63) usta ögretici olarak çini sanatini gelecek nesillere aktariyor.

63 Yasinda Çini Ustasi Oldu
Tokat Belediyesi Karsiyaka Hanimeli Kültür ve Sanat Merkezi’nde açila çini kursu ilgi görüyor. Ev hanimindan, memuruna, ögrencisinden ögretmenine çesitli branslarda görev yapan hanimlar çini sanatina yogun ilgi gösteriyor. Uzun süre egitim alarak kendi motiflerini çesitli materyallere çini olarak aktaran hanimlar birbirinden güzel eserleri ortaya çikariyor. Ürettikleri ürünleri gerek sosyal medya gerekse yakin çevrelerinde satisa sunan kadinlar ayni zamanda aile ekonomilerine katki sagliyor.

63 yasinda çini ustasi oldu

2 çocuk annesi Nuran Ersoy, 63 yasinda çini ustasi olarak gelecek nesillere aktarmaya çalisiyor. Çini sanatinin sabir gerektirdigini belirten Ersoy, kadinlarin kendilerine özgü desenlerle bezedikleri çinilerin Türkiye’de birçok bölgede örnek alindigini söyledi.

Çini sanatina ilgi duyanlara destek olmaya hazir olduklarini belirten Ersoy, çinin bir çok asmadan geçtigini söyledi.

Çininin bir çok asamadan geçtigini belirten Ersoy, “Tek tek el isi olan bu süreç, desenin sekline göre belirli bir zaman devam ediyor. Sir dedigimiz cam tozu ile bulamaç yaparak desenlerin üzerine isliyoruz ve parlak bir görünüm haline geliyor. Çininin ana renkleri; mavi, lacivert ve kirmizidir. Bizler de genelde bu renkler üzerine yapiyoruz. Daha sonra firinimiza yerlestiriyor ve 930 derecede bir gün kaliyor. Ateste açan çiçeklerimiz. Firinimiz soguduktan sonra ürünlerimiz hazir hale geliyor” dedi.

Çini kursuna katilan hanimlardan Emine Kaya ise 3 yildir çini sanati kursuna devam ettigini belirterek; “Çok zevkli bir ugras. Her gün bu kursumuza geliyor, kendi desenlerimizi üretiyoruz” diye konustu.

Kursiyerlerden Ayse Berk ise çini yaparken stres attiklarinin belirterek, “Hem ruhen hem bedenen bu sanatla mesgul oluyoruz. Ayrica kendi zevkimize göre bu sanatin gelecek nesillere ulasmasina katki sagliyoruz. Çok memnunuz, bu güzel tesisi Tokat’imiza kazandiran Baskanimiz Eyüp Eroglu’na ve kiymetli hocalarimiza tesekkür ediyor, tüm hanimlari kurslarimiza katilmasi için davet ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA