Japonya'dan Rusya'ya Bir Yaptirim Daha

Japonya hükümeti, Rusya’nin Ukrayna’yi isgaline yönelik ek yaptirimlarin bir parçasi olarak, Rusya’nin "ayricalikli ulus" ticaret statüsünü iptal edecegini duyurdu.

Ukrayna’ya yönelik saldirilari nedeniyle uluslararasi kamuoyunun sert tepkisiyle karsilasan Rusya’ya uygulanan yaptirimlarla Japonya’dan yeni bir yaptirim daha eklendi. Japonya hükümeti tarafindan yapilan açiklamada, Rusya’nin Ukrayna’yi isgaline yönelik ek yaptirimlarin bir parçasi olarak, Rusya’nin "ayricalikli ulus" ticaret statüsünün iptal edecegi ifade edildi. Japonya basininin hükümet kaynaklarina dayandirdigi haberlerde, Japonya Basbakani Fumio Kishida’nin karari en kisa sürede kamuoyuna açiklayacagi belirtilirken, söz konusu tedbirin ardindan Rusya’nin daha yüksek ithalat vergilerine tabi olacagi kaydedildi.

Japonya yaptirimlari sertlestiriyor

Rusya’nin, Ukrayna isgalinin ardindan Moskova’ya dünya ülkelerinden birçok ticari yaptirim uygulanmis, Japonya da yari iletkenlere ve diger yüksek teknoloji ürünlerine yönelik Rusya’ya ihracat kisitlamasi uygulamisti.

ABD’den açiklama gelmisti

ABD Baskani Joe Biden, geçtigimiz Cuma günü Rusya’nin ticari iliskilerdeki "ayricalikli ulus" statüsünü sona erdirmek adina ABD dahil batinin harekete geçecegini duyurarak, "Ülkelerimizin her biri, Rusya’nin en çok kayrilan, ayricalikli ulus statüsünü reddetmek için adimlar atacak" ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA