Gelecegin Ustalari, Devlet Destegiyle Yetisiyor

Devlet politikasi kapsaminda mesleki egitimin desteklenerek güçlendirmesiyle birlikte ülke genelinde oldugu gibi İçel’in Erdemli ilçesinde bulunan ‘Mesleki Egitim Merkezi’ne de ilgi yüzde yüz artti, gelecegin ustalari hem teorik hem de pratik egitimlerle yetismeye basladi.

Gelecegin Ustalari, Devlet Destegiyle Yetisiyor
Cumhurbaskanligi koordinesinde Milli Egitim Bakanligi tarafindan yapilan düzenleme ile çiraklarin hem lise diplomasi almasi hem de devlet katkisi ile maas almalarinin yolunun açilmasi ilgiyi arttirdi. Ülke genelinde oldugu gibi Erdemli Mesleki Egitim Merkezi’nde de otomobil tamirciliginden, kuaförlüge kadar 184 farkli meslek dalinda egitim veriliyor. Haftanin bir günü okulda teorik, 4 günü ise alaninda sahada pratik egitim alan ögrencilerden 9, 10 ve 11’inci siniftakiler bin 276 TL, 12’nci siniftakiler ise 2 bin 126 TL devletin sagladigi destekle maas aliyor. Hem maas alip, hem egitimlerini tamamlayan ögrenciler gelecegin ustasi olarak yetisiyor. Geçtigimiz egitim ögretim yilinda 600 ögrencisi bulunan merkeze ilginin yüzde yüz artmasiyla sayi bin 200’e ulasti.

Her ögrenci maas aliyor

Okullarinda 184 meslek dalinda egitim verildigini animsatan Erdemli MESEM Müdürü Hüseyin Kurt, "Ögrencilerimiz haftada bir gün okulda, 4 gün isletmede beceri egitimi yapmaktadir. Mesleki egitim merkezleri geçen yillara nazaran Cumhurbaskanimiz ve Milli Egitim Bakanligimizin gelistirmis oldugu tesvikler sayesinde, ögrenci sayimiz yüzde yüz artmistir. Mesleki egitim merkezinde okuyan ögrencilerimiz 9, 10, 11. siniflardakiler aylik bin 276 lira maaslari isletme tarafindan ödenmektedir, 12. sinif ögrencilerimiz 2 bin 126 lira maas almaktadir. Isletmeler ögrencilerimize bin 276 lira ve 2 bin 126 lira maasi ödedikten sonra biz onlara devlet katkisi olarak bu miktarlari isletmelere ödeme olarak yapiyoruz. Ögrencilerimiz sigortali olarak çalismaktadir. Mesleki egitim merkezinin amaci gelecegin ustalarini yetistirmektir. Gelecegimiz mesleki egitimde" dedi.

Ögrencilerin egitim aldigi bir is yerinin sahibi olan Mustafa Yavuz ise, "Geçmiste çiraklik egitiminde okudum, kalfalik ve ustalik belgelerimi aldim. Daha sonrasinda kendi isletmemi kurdum, ögrencilerimi yetistiriyorum, bilgili bir sekilde. Daha iyi nasil yapabilirler, nasil faydali olabiliriz, ögrencilerimize destek olmaya çalisiyoruz" ifadelerini kullandi.

Güzellik ve saç bakimi hizmetleri alaninda kadin kuaförlügü egitimi alan ögrencilerden Özge Dogrukul da gelecekte iyi bir kuaför olmak istedigine dikkat çekerek, "Bir gün okulda 4 gün isletmedeyim, isimi severek yapiyorum, severek geliyorum. Iyi ki mesleki egitim merkezindeyim, herkese tavsiye ederim" diye konustu.

Kaynak: İHA