Egitim Seviyesi Arttikça Tuz Tüketimi Azaliyor

Kardiyoloji Uzmani Dr. Fatma Özge Salkin, fazla tuz tüketiminin kalp rahatsizliklarini tetikledigini belirtip egitim seviyesi arttikça tuz tüketiminin azildigini söyledi.

Egitim Seviyesi Arttikça Tuz Tüketimi Azaliyor
Sivas Numune Hastanesi doktorlarindan Uzm. Dr. Fatma Özge Salkin, dengesiz tuz tüketiminin neden olabilecegi saglik problemlerine deginerek, “Tuz, besinlerin dogal bilesiminde bulunmakla beraber göller, denizler ve kayalardan elde edilmekte, sodyum ve klorür minerallerinden olusmaktadir. Tuz bulunan sodyum minerali; vücutta sivi ve asit-baz dengesinin saglanmasinda, kas ve sinir sisteminin çalismasinda ve vücudun birçok fizyolojik olaylarinda görev alir ancak fazlasi zararlidir” dedi.

Egitim düzeyi arttikça tuz tüketimi azaliyor

Egitim düzeyinin arttikça tuz tüketiminin azaldigini ifade eden Uzm. Dr. Salkin, “Dünya Saglik Örgütü’ne göre genel olarak önerilen tuz tüketimi günlük 1 silme tatli kasigi civarindadir. Toplumlara göre tuz tüketimi degismekle birlikte çogu ülkede günlük tuz tüketimi 2 silme tatli kasigi araligindadir. Ülkemizde maalesef tuz tüketimi bu miktarin çok üzerindedir. Erkeklerde ve obezlerde tuz tüketimi daha yüksektir. Bu durumun nedeninin erkeklerin kadinlara göre, obezlerin de normal kilolu olanlara göre daha fazla besin tüketmeleri oldugu anlasilmaktadir. Ayrica egitim düzeyi düstükçe tuz tüketiminin de arttigi gözlenmektedir” dedi.

Kalp rahatsizliklarini tetikliyor

Yüksek tuz tüketiminin nedenlerini anlatan Uzm. Dr. Fatma Özge Salkin, “Son yillarda ülkemizde peynir, salça, tursu, islenmis et ürünleri ve bunun gibi besinlerin tuz içeriginin azalmasina yönelik düzenlenmeler yapilmistir. Yüksek tuz tüketimi birçok hastaligin ortaya çikmasina neden olur. Fazla tuz aliminin hipertansiyon gelisimi, kan basinci kontrolünün bozulmasi, kalp damar sikliginin artmasi ve kalp yetmezligi kliniginde ilerlemeye yok açtigi bilinmektedir. Kronik böbrek hastaliginda özellikle diyaliz hastalarinda, seker hastaliginda, sisman hastalarda ve bazi kanser türlerinde tuz tüketimi azaltilmali ve günlük tuz tüketimi 1 çay kasigini geçmemelidir. Sonuç olarak ülkemizde tuz tüketimi oldukça fazladir. Saglikli bir toplum için günlük ne kadar tuz tükettigimizin ve fazla tuz tüketiminin yaratacagi saglik sorunlarinin farkinda olmaliyiz” dedi.

Tuz yerine limon kullanin

Kardiyoloji Uzmani Dr. Fatma Özge Salkin önerilerini su sekilde siraladi. “Tuz tüketimi azaltilmalidir. Günlük olarak 5 g’i (1 silme tatli kasigi) geçmemeli ve iyotlu tuz kullanilmalidir. Ambalajli hazir besinlerin besin etiketinde yer alan tüm sodyumlu bilesiklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Yemek hazirlama, pisirme ve tüketim sirasinda ilave edilen tuz miktari azaltilmalidir, hatta mümkünse tuz eklenmemelidir. Her yemege bir tutam tuz ekleme aliskanligindan vazgeçilmelidir. Sofrada yemeklere tuz ilavesi yapilmamali ve masadan tuzluk kaldirilmalidir. Tuz yerine sofrada baharat ile tatlandirma tercih edilmelidir. Hazir soslar, atistirmalik ürünler, tuzlanmis kuruyemisler, tursu ve salamura, balik konserveleri, tuzlanmis, tütsülenmis ve/veya salamura edilmis et ve balik ürünleri ile aromali/aromasiz, dogal/dogal olmayan mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmelidir. Tursu, salça, tarhana, kurut, yaprak salamurasi vb. yiyeceklerin tuz içerigi fazladir. Bu nedenle daha az tüketilmeli ve hazirlarken yüksek miktarda tuz kullanimindan kaçinilmalidir. Salamura ürünlerin tuz içeriginin azaltilmasi için suda yikama ve bekletme gibi islemler uygulanabilir. Satin alinan islenmis ürünlerin etiket bilgisi mutlaka okunmali, tuzsuz ya da tuzu azaltilmis ürünler tercih edilmelidir. Ev disi beslenmede yemeklerin mümkünse az tuzlu veya tuzsuz hazirlanmasi istenmelidir. Tuz yerine dogal lezzet arttiricilar (sogan, sarimsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb.) kullanilmalidir.”
Kaynak: İHA