Bayburt Buz Kesti

Kar yagisinin ardindan Bayburt’ta hava yerini kuru soguk ve ayaza birakti. Hava sicakliginin eksi 20 dereceye kadar düstügü Bayburt’ta katman katman buzlar olustu, bununla birlikte süs havuzlari dondu, çatilarda buz sarkitlari uzadi. Yüzeyi yeniden buz tutan Demirözü Baraj gölünde seyirlik manzara olustu.

Bayburt Buz Kesti
Kentte etkili olan kar yagisinin ardindan dondurucu soguklar hayati olumsuz etkiliyor. Hava sicakliginin geceleri sifirin altinda 20 derecelerde seyrettigi kentte bazi göletler dondu. Kent merkezine 32 kilometre uzakliktaki Demirözü Baraji’nin yüzeyi dondurucu soguklar nedeniyle buz tuttu. Ayrica kafes balikçiliginin yapildigi baraj gölündeki balik kafesleri de buz kütlelerinin arasinda kaldi. Baraj gölünde kartpostallik görüntüler olusunca vatandaslar bol bol fotograf çektirdi.

“Bayburt buz kesti çatilarda uzun buz sarkitlari olustu”

Yogun kar yagisinin yasanmasinin ardindan Bayburt dondurucu soguklara teslim oldu. Hava sicakliklari gün içerisinde eksi 5 ile 10 derece arasinda degisirken, gece hava sicakligi Bayburt’ta eksi 20 derece olarak ölçüldü. Sibirya soguklarinin yasandigi Bayburt’ta araçlarin alt kisimlarinda buzlanmalar olustu. Bununla birlikte kurumasi için disariya asilan halinin soguk hava nedeniyle buz tuttugu görüldü.

Kar yagisinin ardindan kuru sogugun yerine iliman bir hava bekleyen Bayburtlular dondurucu sogukla karsilasinca saskinliklarini gizleyemediler. Havanin soguk oldugunu söyleyen Onur Pala isimli bir vatandas, Bayburt’ta bahar ayinda kis mevsiminin yasandigini belirtti.

"Bayburt Bayburt olali böyle bir zulüm görmedi"

Son 5 yilin en soguk yilinin bu yil yasandigini dile getiren Cevahir Sener isimli bir vatandas, "Hava gerçekten çok soguk Mart ayinda bu soguk normal degil. 5 yil içinde kisin en zor geçtigi ve soguk oldugu yil, bu yil oldu. Bundan önceki kislar çok farkliydi eski kislar tabii ki yok önceleri soguktu, kar fazlaydi. Kuraklik nedeniyle bu kadar kar yagisini, bu kadar sogugu bir arada uzun zamandir yasamiyorduk. Kisimiz, kis ayimiz sicak geçti ama ilkbahara dönüsümüz dondurucu sogukla oldu" diye konustu.

Uzun zamandan sonra Bayburt’ta kis ayinin çetin geçtigini dile getiren Vedat Özeler, "Çok uzun yillar üzerine ilk defa böyle bir soguk, böyle bir kar yagisi gördük. 20 yil falan olmustur böyle bir kar yagisi görmeyeli. Soguk hava nedeniyle çatilarda uzun buz sarkitlari olustu. Bir tabir vardir ya, Bayburt Bayburt olali böyle bir zulüm görmedi diye tam da onu yasiyoruz" dedi.

Uzun süren kar yagisi ve soguk hava nedeniyle köyde hayvancilik yapmanin zor oldugunu ve kisla birlikte sikintilarin yasandigini söyleyen Hayriye Tayfuroglu isimli vatandas ise, "Mart ayindayiz, Mart ayi bahar demektir baharin gelmesi gerekirken biz köylerde hala daha donuyoruz. Merkezde durum biraz daha iyi ama köylerde durum farkli. Köylerde yasayan insanlarin yakacagi bitti, otu bitti, hayvancilik zor. Kar berekettir derler ama bu bereketin fazlasi bizleri sarsti. Hayvancilik anlaminda zor günler yasiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA