35 Yildir Sepet Örüyor

DÜZCE – Düzce’de yasayan Recep Erbay, kaybolmaya yüz tutmus baba yadigari sepetçilik meslegini 35 yildir yasatmaya çalisiyor.

35 Yildir Sepet Örüyor
Düzce’de yasayan 52 yasindaki Recep Erbay, 35 yildir sepet örüyor. Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan Somut Olmayan Kültür Mirasi Tasiyicisi olarak belirlenen Erbay, babasindan kendisine yadigar kalan sepetçilik meslegini yasatmaya çalisiyor. Erbay, bir sepeti ortalama 2 saat içinde hazir hale getiriyor. Ürünlerini de çesitlendiren Recep Erbay; çamasir sepeti ve yumurta sepeti olmak üzere talebe göre farkli farkli sepetler örüp, vatandaslara ulastiriyor.

"Sepet örmek kolay degil, zor bir meslek"

Sepetçiligin kaybolmaya yüz tutmus meslekler arasinda yer aldigini söyleyen Erbay, "Bu meslegi benden sonra devam ettirecek yok. Sepet örmek kolay degil, zor bir meslek. Onun için yeni nesil yapmiyor, daha kolay islere kaçiyor. Ama ben meslegimi sevdim, sevdigim için de devam ettim. Bir sepeti örmesi sifirdan baslayip odunu hazirlayip soymakla birlikte 2 buçuk 3 saatimizi alir. Sepeti günümüzde kimse almiyor ancak bunun meraklisi olanlar var, bizde çesitleri degistirdik. Mesela çamasir sepeti, manav sepeti, yumurta sepeti gibi çesitler çikardik. Çesitlendirince taleplerde olmaya basladi" dedi.

Isini özveriyle yaptigini belirten Recep Erbay, "Kültür ve Turizm Bakanligi yetkilileri beni buldu. Ben, Somut Olmayan Kültür Mirasi Tasiyicisi olarak belirlendim. Ayni zamanda bakanlik yetkilileri bana, ’Sepetçiligin devam etmesi için kurs açalim, yeni nesle ögretelim’ dediler. Bende kabul ettim. Önümüzdeki dönemde kurs açilmasi da gündemimizde var" diye konustu.

Kaynak: İHA