'Sanat Felsefesi' Anlatildi

Kilis 7 Aralik Üniversitesinde “Sanat Felsefesi" baslikli söylesi gerçeklestirildi.

'Sanat Felsefesi' Anlatildi
2021-2022 bahar yariyili felsefe etkinliklerinin yedincisi, Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Necati Demir tarafindan, “Sanat Felsefesi" baslikli söylesi ile gerçeklestirildi.

Demir, Üniversitenin Kiraathanesinde gerçeklestirilen söylesinin basinda estetik kavraminin etimolojisine ve anlamina degindi.

Ardindan “Sanat nedir, güzellik nedir, güzel sanatlar insan ve toplum yasami için temel öge midir, güzelden haz almanin belli bir standardi var midir” gibi estetige iliskin sorular üzerinde durdu. Insanda, kalbî (gönül huzuru=kalbi selim), zihnî (akli selim), bediî (hissi selim), gidai (sihhi selim) ve cinsi (hazzi selim-i müsterek) olmak üzere bes tür estetik zevk oldugunu aktaran Demir; insanin estetikten bediî haz/zevk almasinin ve sanat eserinden hoslanmasinin, estetik zevk terbiyesi almis olmasina ve sanatsal duyarliginin olusmasina bagli oldugunu düsündügünü vurguladi.

Yunan ve Hiristiyan sanatini karsilastiran Demir; ardindan Islam ve Grek sanati arasindaki farka deginerek, Estetigin nesnel bir bilim olup olamayacagi sorusuna odaklandi.

Söylesi, soru cevap bölümünün ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA