Mart Kari Findik Üreticisini Endiselendirdi

Giresun ve Ordu illerinde sahil, orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan kar yagisinin ardindan bahçeleri beyaz örtüyle kaplanan findik üreticileri, zirai don yasanmasindan endise ediyor. Ziraat Mühendisi Ibrahim Hakan Gün, üreticileri asil tehlikenin önümüzdeki birkaç günde bekledigini söyledi.

Mart Kari Findik Üreticisini Endiselendirdi
Meteorolojinin soguk hava uyarisinin ardindan önceki gün baslayan kar yagisi, Dogu Karadeniz Bölgesinde etkili olurken, findik yetistirilen Giresun ve Ordu’da çiçek açan findik dallari kar altinda kaldi. Ziraat Mühendisi Ibrahim Hakan Gün, findigin kar altindayken bir risk tasimadigini ancak kar erimeye basladiktan sonra hava sicakliklarinin düsmesiyle asil tehlikenin meydana gelecegini belirtti.

Gün “Giresun’da kar yagisi günlerdir devam ediyor, dün gece de yogun kar yagisi oldu. Giresun’un yüksek kesimlerinde sicakliklar -1 ila -3’leri gördü ancak findik dallari kar altinda isisini koruyabiliyor bu yüzden simdilik risk görünmüyor" dedi.



"Findik için önümüzdeki günler riskli"

Zirai don tehlikesinin önümüzdeki birkaç gün riskli göründügünü belirten Gün, “Findik dallarinin üstüne kar oldugu için isisini koruyor kar erimeye baslayinca tehlikede basliyor. Findikta döllenme de gerçeklestigi için, döllenmenin oldugu yerde -7 derece sogukluk sorun olusturuyor. Suan findiklar yaprak açmaya basladi.

Günes açtiktan bir kaç gün sonra karanfillerden yarisini keserek karanfillerin içine bakacagiz. Suan don olup olmadigini tam manasiyla söyleyemeyiz. Sicaklik mevsim normallerinin altinda seyrediyor. Normalde sifirin üstüne seyretmesi lazim ama maalesef ki sifirin altinda seyrediyor. Yagli palaz findiklar için don riski yüksek. Ziraat mühendisleri olarak bizler bahçede gözlem yapmaya devam ediyoruz. Bahçede kar oldugu sürece risk yok. Kar eridikten sonra, günes açar ve gecede dona çekerse tehlike olusuyor. Önümüzdeki hafta persembe, cuma, cumartesi günleri riskli gözüküyor "diye konustu.

Kaynak: İHA