Kusadasi'nin Tarihi Degeri 'Kadikalesi' Turizme Kazandirilacak
Prehistorik dönemden Osmanli’ya kadar uzanan zaman diliminde yerlesim alani olarak kullanilan Kadikalesi (Anaia) Antik Kenti’nde yer alan anitsal kilisenin ziyarete açilarak Kusadasi turizmine kazandirilmasi amaciyla yürütülen proje son asamaya geldi. Sürdürülen proje kapsaminda kazi alani içerisinde bulunan anitsal kilisenin üzeri kapatildi. Ziyaretçiler için yürüyüs yollari ve karsilama noktasinin da olusturulmasiyla Kadikalesi ziyarete açilacak.
Kusadasi Kaymakami Sadettin Yücel, Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel ile birlikte Kusadasi Kaymakamligi, Aydin Valiligi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi (YIKOB), Kusadasi Belediyesi ile Güney Ege Kalkinma Ajansi (GEKA) is birliginde yürütülen “Türkiye Turizminde Yeni Bir Ugrak Yeri: Kusadasi Kadikalesi/Anaia Liman Kalesi (Anitsal Kilisenin Ziyaretçiye Açilmasi) Projesi” kapsaminda yürütülen çalismalari inceledi. Aydin Büyüksehir Belediyesi Denizcilik Daire Baskani Baris Tarim, Kusadasi Belediye Baskan Yardimcisi Oguzhan Turan, Kusadasi Ilçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Berksoy, Kusadasi Ilçe Jandarma Komutani Mustafa Karagöz, Kusadasi Ticaret Odasi Baskani Serdar Akdogan, Kusadasi Esnaf ve Sanatkârlar Odasi Baskani Ahmet Çalim, Kusadasi Soförler ve Otomobilciler Esnaf Odasi Baskani Hüsnü Öten ve Aydin Turist Rehberleri Odasi Baskani Ozan Sayin’in da yer aldigi inceleme gezisinde Kadikalesi’nde yer alan anitsal kilisenin ziyarete açilmasi için sürdürülen çalismalarla ilgili olarak görüs alisverisinde bulunuldu.
Heyete bilgi veren Kadikalesi Höyügü Kazisi Eski Baskani Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, Bizans döneminde yapilan kalenin uzun dönem akropol olarak kullanildigini, içerisinde 5. yüzyilda insa edilen bir kilisenin bulundugunu belirterek “Kale 1413 yilinda Osmanli’ya geçmesine ragmen 1. Dünya Savasi’na kadar kullanilmamistir. Bu dönemde siper olarak kullanilmaya baslanan kalenin içerisine yer alan kilisenin yanina Osmanli Imparatorlugu döneminde bir mescit yapilmistir. Kadikalesi, binlerce yillik bir tarihi aydinlatacak olmasinin yani sira mescit ve kilisenin yan yana bulunmasi noktasinda da büyük önem tasiyor” dedi.
Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, Kadikalesi’nde 2001 yilindan bu yana sürdürülen kazilarda elde edilen tüm kalinti ve verilerin kültür turizmine kazandirilmasinin önemine dikkat çekerek bu noktada anitsal kilisenin ziyarete açilmasi projesinin sürece büyük bir katki sunacagini söyledi.