'Içimdeki Kirk Kadin', Selçuk'ta Tanitildi

“Içimdeki Kirk Kadin” kitabinin tanitim ve söylesisi Selçuk Efes Kent Belleginde gerçeklesti. Önsözü Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel tarafindan yazilan, Selda Kartal’in derledigi, Biz Kitap’tan çikan Içimdeki Kirk Kadin kitabinin tanitim ve söylesi etkinligine Filiz Ceritoglu Sengel, Özge Mumcu Aybars, kitapta hikâyeleriyle yer alan kadinlar ve çok sayida dinleyici katildi.

'Içimdeki Kirk Kadin', Selçuk'ta Tanitildi
Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel’in kitap için yazmis oldugu önsözün okunmasiyla baslayan söyleside açilis konusmasini yapan Baskan Ceritoglu Sengel, “Türkiye’de kadin haklari denilince ne yazik ki daimi olarak kadina siddetle nasil mücadele edilecegine iliskin bir sürü hezimetli öyküden bahsediyoruz. Kadin ezilen, hirpalanan hep magdur pozisyonuna düsen, her daim yardima ihtiyaç duyan bir obje degil tam aksine kendine güvenen, ’Ben bir seyler söyleyebilirim’ diyen, ’Ben kendim yapabilirim’ diyen, ’Benim birisine ihtiyacim yok’ diyebilen bir özne olmali. Kirik hikâyelerin magdurlari haricinde, kendine güvenen, kendini ifade edebilendir kadin. Hem avukatlik meslegim geregi tanidigim, bildigim mevzularin hem de belediye baskani olarak gördügüm hikâyelerin tamamidir bu önsöz” dedi.



"Bugün sessiz oldugumuz her sey, yarin sebebi oldugumuz her sey olur"

Baskan Ceritoglu Sengel güçlü kadin olmanin yolunu kadinlarin yasadigi psikolojik siddet üzerinden degerlendirerek söyle konustu: “Gördüklerimizi görmezlige, duyduklarimizi duymazliga gelmekten bahsediyorum. Yani bugün sessiz oldugumuz her sey, yarin sebebi oldugumuz her sey olur. Güçlü kadinlarin olmasi, ’Biraz daha güçlü olsaydi ayaklarinin üzerine bassaydi’ demekle degil, kadinlarin güçlü olmasi için biraz bilenler bilmeyenlere ne anlatiyor bundan bahsetmekle olacak bir sey. Biraz gerçeklere kendimize ve kentlimize ayna tutmamiz gerekiyor. Ancak bu sekilde bir seyleri degistirip, dönüstürebiliriz."

"Herkesin bireysel incinmisligi var"

Kitabin hazirlanma süreci hakkinda bilgi veren Özge Mumcu Aybars, “Bu kitapta aslinda kadin olmakla ilgili herkesin bireysel incinmisligi var. Bu kitapta herkesin öznel hikâyesi var ve bu kitap bu anlamda çok degerli. Böyle bir yol açtiginiz için çok tesekkür ediyorum. Kadina yönelik siddette biz yalnizca ölüm kismini görüyoruz. Aslinda bütün kadinlar hayatinda bir sekilde psikolojik siddeti yasiyor. Özel iliskilerde kadinlarin psikolojik siddete maruz kaldigini düsünüyorum. Kitaptaki öyküyü yazarken de bu noktadan yola çiktim” diye konustu.



Kitap imzaladilar

Katilimcilarin sorularinin da cevaplandigi söyleside “Içimdeki Kirk Kadin” adli kitapta hikâyeleriyle yer alan kadinlar da kitaba ve kaleme yazmis olduklari hikâyelere dair duygu ve düsüncelerini ifade etti.

Içimdeki Kirk Kadin kitabina dair düzenlenen söylesinin sonunda Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel, Özge Mumcu Aybars ve kitapta hikâyeleriyle yer alan kadinlar okurlari için kitap imzaladi.
Kaynak: İHA