Gençlerin Gözde Meslegi Asçilik

Türkiye’de son yillarda artan yemek programlari ve yarismalari ile istihdam firsatlari sayesinde asçilik gençlerin tercih ettigi gözde meslekler arasinda yer aliyor.

Gençlerin Gözde Meslegi Asçilik
Mezun olur olmaz restoran, lokanta ve otellerde is bulma sanslari olan genç asçilara Milli Egitim Bakanligi da firsat olusturdu. Bakanlik, merkez ve tasra teskilatinda istihdam edilmek üzere KPSS puan siralamasi esas alinmak suretiyle bin 588 asçi ve asçi yardimcisi personel alimi yapacak. Müracaatlar 21 Mart’ta baslayacak.

Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Asçilik Programi Ögretim Görevlisi Kenan Pala, bu alanda gençlere yeni bir firsat dogdugunu belirterek, “Bakanlik 2021 yili içerisinde bünyesindeki pansiyonlarda istihdam etmek üzere ciddi sayida asçi alimi yapti. Su anda bin 500’den fazla asçi ve asçi yardimcisi alimi da var” dedi.

Yeme-içme sektörünün son dönemde egitim almis diplomali asçilara yöneldigine deginen Kenan Pala, “Eti güzel pisiriyor olmaniz lazim. Eti güzel pisirirse devami da gelecektir. Biz mutfagimizda ögrencilerimizle sadece uygulama yapmiyoruz, ayrica restoranimizla da hizmet veriyoruz” diye konustu.



“Istihdam orani yüzde 100”

Son 10 yilda 600’den fazla sayidaki mezunlarina dünya mutfaginin yani sira Türk mutfaginin cografi

isaretli yemeklerini de ögrettiklerini aktaran Pala, “Mezunlarimiz bu sektörde çalismak istedigi sürece daima is bulmaktadir. Istihdam oranimiz yüzde 100 diyebiliriz. Çünkü gastronomi turizmi açisindan baktigimizda insanlar artik yemek için seyahat ediyor, rotalarini degistiriyorlar” seklinde konustu.

Lise egitimini asçilik üzerine alan Rukiye Çekici (20), is bulma seçenegi daha fazla oldugu için üniversitede gastronomi alaninda ögrenimini sürdürmeyi planlandigini söyledi.

KPSS’ye girecegini anlatan Çekici, mezun olduktan sonra da ustalasmayi hedefledigini vurguladi.

“Aç kalacak en son kisi asçidir, her yerde is bulur”

Özel sektörün imkanlarinin fazla oldugunu ifade eden Eyüp Kalburcu (20) ise, “Bu sektörde hiçbir zaman asçi açigi bitmez. Aç kalacak en son kisi asçidir. Her yerde is bulur. 2019 yilinda Istanbul’da çalistigim firmada 6 bin lira maas verdiler. Mezun olunca da bu sektörde çalismaya devam edecegim” ifadelerini kullandi.

Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aytug Mermer Üzümlü ise, amaçlarinin evrensel düzeyde bilgiye ve uygulama becerisine sahip, mesleki nitelikleri yüksek ögrenciler yetistirip is dünyasina kazandirmak oldugunu vurguladi. Üzümlü, her hafta çarsamba ve persembe günleri okul restoraninda düzenledikleri ‘Lezzet Günleri’ programina gastronomi tutkunlarini davet etti.
Kaynak: İHA