Erzurum'da Kurtulus Coskusu
Erzurum’un düsman isgalinden kurtulusunun 104. yil dönümü düzenlenen törenlerle kutlaniyor.

Saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasinin ardindan kutlama telgraflari okundu ve çelenk sunumu yapildi. Erzurum Valiligi, 9. Kolordu Komutanligi ve Büyüksehir Belediyesi çelenkleri sunuldu.
Törene, Erzurum Valisi Okay Memis, Saglik eski Bakani AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdag, IYI Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, 9. Kolordu Komutani Tümgeneral Erhan Uzun, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, AK Parti Il Baskani Mehmet Emin Öz, MHP Il Baskani Naim Karatas, ilçe belediye baskanlari, kumu kurum ve kuruluslarinin yöneticileri, gaziler, askeri erkan ve ögrenciler katildi.
Çelenklerin konulmasindan sonra günün anlam ve önemine binaen konusmayi Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen yapti. Sekmen konusmasinda, “Coskusunu her yil yasadigimiz kutlu günümüzü sereflendiren konuklar, vatani ve bayragi ugruna topraga düsmenin yüceligini bilen süheda evlatlari ve yigit dadaslar, karanliklardan aydinliga çikildiginin 104. Yil dönümünü birlikte kutluyoruz. Dadaslarin sahlandigi ve kendi kaderini ancak kendisinin tayin edecegi ve bu gücünü tüm dünyaya haykirdigi günün yil dönümüdür. 12 Mart Erzurum’un kurtulus günü oldugu gibi ayni zamanda da direnis ve sahlanis günüdür. Emperyalist Devletler tarafindan Osmanli Devletinin parçalanmasina o senaryolarin sahneye konuldugu 1. Dünya Savasinda Erzurum’un vatansever evlatlari çok zor günler geçirdi. Sarikamis felaketinden sonra 16 Subat 1916’da Rus isgaline ugrayan bu tarihi sehir iki yil hilalin gölgesinden uzak hayat yasadilar” ifadelerini kullandi.
Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen’in konusmasindan sonra Erzurum Bar ekibi ve Bursa Halk Oyunlari ekipleri gösteri yapti. Törende ayrica Erzurum Büyüksehir Belediyesi Mehteran ekibi de mini bir konser verdi.
Protokolün bir sonra ki duragi Kars Kapi Sehitligi oldu. Buradaki törende Kur’an-i Kerim okundu sehitler için dua edildi. Yapilan duanin ardindan kirmizi protokol üyelerince sehit mezarlarina kirmizi karanfil birakildi.
Kars Kapi Sehitligini ziyaret eden Erzurum Valisi Okay Memis, AK Parti milletvekili Prof. Dr. Recep Akdag ve Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen IHA’ya kurtulus günüyle ilgili degerlendirmelerde bulundu.
Saglik eski Bakani, AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdag, “Bugün Erzurum’un düsman isgalinden kurtulusunun 104. Yil dönümü kutlaniyor. Tüm sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Erzurum’un nasil bir kahraman sehir oldugunu çok iyi biliyoruz. Dogunun sinir tasi olmus, her türlü zorluga gögüs germis mukaddes bir sehirdir. Erzurum’un karsisina ne çikarsa çiksin vatanlari, dinleri, ezanlari, bayraklari için canlarini feda etmekten çekinmediler. Bu ruhu 15 Temmuz’da Erzurum 2 saat gibi kisa bir sürede yüz bini askin insan ile Cumhuriyet Caddesine toplanmasi ile göstermistir” dedi.
Erzurum Valisi Okay Memis ise “Erzurum’un 104. yil dönümünü kutluyorum. Tüm Dadas kardeslerime selam ve sevgilerimi iletiyorum. Tüm sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Böyle mukaddes bir sehirde görev yapmak fazlasiyla sorumluluk yüklüyor demekteyiz. Sorumlulugun da bilincindeyiz. Milletin hizmetinde oldugumuzu ifade ediyorum” diye konustu.
Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen de, “Erzurum’un düsman isgalinden kurtulusunun 104. Yil dönümünü kutluyoruz. 104 yil önce yasanan olaylari, bu gün tekrar hatirlayarak, o günlerde neler yasadigimizi nice canlarin yitip gitmesini aniyoruz, sehitlerimizi tekrar yad ediyoruz “ seklinde konustu.
Açiklamalardan sonra protokolün bir sonra ki duragi Polis Sehitligi oldu. Burada Kuran okundu, dua edildi ve sehit mezarlarina kirmizi karanfil birakildi.
12 Mart Erzurum’un düsman isgalinden kurtulusunun 104. yil dönümü programi gün boyu çesitli etkinliklerle devam edecek.
