Elazig'da '1. Geven Bali Çalistayi' Gerçeklestirildi

Elazig’da Ari Birlikleri Yetistiricileri tarafindan ‘1. Geven Bali Çalistayi’ gerçeklestirildi.

Elazig'da '1. Geven Bali Çalistayi' Gerçeklestirildi
Elazig’da Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi, Tarim ve Orman Bakanligi, Firat Kalkinma Ajansi ve Elazig Ari Yetistiricileri Birligi tarafindan 1. Geven Bali Çalistayi gerçeklestirildi.

Il Tarim ve Orman Müdürlügü kampüsünde bulunan Su Ürünleri Arastirma Enstitüsünde gerçeklestirilen toplantida geven bali üretim alanlari, aricilikta konaklama sorunlari, kuraklik, iklim degisikligi ve kalkinca projeleri konusuldu. Programa Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Genel Baskani Ziya Sahin’in yani sira illerin ari yetistiricileri birligi baskanlari, Firat Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Abdulvahap Yogunlu, Il Tarim ve Orman Müdürü Ali Kiliç, STK temsilcileri ve ari yetistiricileri katildi.



"Uluslararasi pencereyi açabilirsek Geven balimiz en degerli ballar arasinda yerini alacaktir"

Geven bali olarak uluslararasi isaretini almalari gerektigini belirten Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Genel Baskani Ziya Sahin, “Bütün çalismalarimiz bu çerçevede olacak. Eger ki ben bu çalismalari yapamazsam bu bilgilerin yabana gitmemesi için bizim uluslararasi pencereyi de açmamiz lazim. Eger uluslararasi pencereyi açarsak bizim balimiz çok degerli ballar içerisine girecektir. Bizim esas görüsmemiz gereken konu ise bu ballara sahip çikacagiz. Gevenin korunmasindan geven balinin daha genisletilmesinden geven alanlarini genisleterek aricilarimiza sunmamiz için topyekun bir çalisma yapmamiz gerekiyor. Dolayisiyla ben bu geven çalistayini bunun için çok önemsiyorum. Geven çalistaylarini biz her sene ayni zamanlarda her yil bikmadan usanmadan yapacagiz. Küresel bir ekonomik sikintiyla karsi karsiyayiz. Fiyatlar geçen yil ki fiyatlara göre yüzde 200 artti. Bizim en temel girdimiz mazot ve seker ve ondan sonra da katlamali olarak gidiyor. Hepinizin bildigi gibi 3 aydan bu yana seker sorunu yasiyoruz. Sekerde 2019 yilindan bu yana ciddi çalismalar yaptik. Her yil aricilarimiz 4 bin 500 ton sekeri ulastiriyoruz. Ama bu sene gerçekten 3 aydan bu yana çok kötü bir konjonktür içerisindeyiz. Bizim sizinle kristal toz sekeri bulusturma çabasi 4 bin 500 tonla bu yil tamamlanmadi devam ediyor devam da edecek. Ben buradan herkese seslenmek istiyorum Türkiye’de sekeri duymayan kalmadi. Sekerden bal mi yaptiriliyor hayir böyle bir sey olmaz. Bir hayvan kisin nasil hazir yem yemek istiyorsa arilar da yasamak için kristal toz seker tüketmesi lazim. Dolayisiyla toplumda ki bu algiyi degistirmemiz gerekiyor. Bu noktadan hareketle Bakanimiza bu durumu arz edecegiz Türkiye Aricilar Birligine karsi 72 bin üyeyi 7 milyon ariyi görmezlikten gelerek birtakim hareketlerin içerisinde olmamalarini istemem. Üreticiyle hiç kimse alay edemez alay da ettirmeyiz. Bugüne kadar bize verilen desteklere tesekkür ediyorum. Arilari yok olma telasina yürütürseniz tarimi tamamiyla bitirirsiniz. Dogada hangi hayvan varsa bunun tozlasmasini ve döllenmesini ari yapar. Dolayisiyla hiçbir tarimcinin hiçbir çiftçinin çiftçilik kuruluslarinda görmemezlikten gelmesini istemiyorum. Biz vatanimizi çok seviyoruz. Vatanimizin üretmesini çok seviyoruz. Dolayisiyla bu noktada aricilara bir kulak verilmesini istiyoruz" dedi.



"Elazig çevresinde geven familyasindan 35 çesit bitki bulunmaktadir"

Elazig Ari Yetistiricileri Birligi ve Türkiye Merkez Ari Yetistiriciligi Birligi tarafindan düzenlenen Firat Kalkinma Ajansi, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan da desteklenen Elazig 1. Geven Bali Çalistayinda olduklarini belirten Elazig Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Firat Canbay ise "Elazig ilimizde 19’u endemik olmak üzere toplamda 35 çesit geven familyasindan bitki bulunmaktadir. Bunlarin 3 çesidi aricilikta nektara konu olmaktadir. Elazig çevresinde geven bitkisinin yayilimina baktigimiz zaman bin 300 rakimin üzerinde lokalize olmaktadir. Geven bitkisinin en önemli unsurlarinda bölge için erozyon için en önemli bitki varligina sahiptir. Ayni zamanda bölgemizde yaklasik 100 bin civarinda ari varligina sahip olan bin 100 civarinda profesyonel üreticimizin varligi söz konusudur. Bu üreticilerimiz ayni zamanda yil içerisinde geven bitkisinin nektar verdigi dönemlerde Akdeniz, Karadeniz ve Güneydogu Anadolu bölgesinden bu bölgemize gelen çok ciddi sayida aricilar için bir potansiyel kaynagidir. Dolayisiyla geven bitkisinin buradaki varligi aricilikta sürdürülebilirlik için çok önem arz etmektedir. Bizim bu çalistaydaki en önemli özelligi gevenin bu alanda korunmasinin saglanmasi tahribatin önlenmesi ve gerekli olursa gerekli AR-GE çalismalariyla burada tahrip olan alanlarda da yayginlastirilmasi en önemli basliklarimizdan bir tanesi olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA