Kolon Kanserinde Tani Ve Tedavi

Kolon kanserinde erken teshisin hayat kurtardigini belirten Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Serdar Yol, “Kolon kanserinde en önemli tani araci kolonoskopidir. Birinci derece akrabasinda kolorektal kanser öyküsü olmayanlarda 50 yasindan itibaren, birinci derece akrabasinda kolorektal kanser öyküsü olanlarda ise akrabasinda hastaligin ortaya çiktigi yasin 10 sene öncesinden itibaren (genellikle 40 yastan itibaren) kolonoskopi yapilmalidir” dedi.

Kolon Kanserinde Tani Ve Tedavi
Kolon kanserinin (kolorektal kanser) birçok belirtisi oldugunun altini çizen Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Klinigi’nden Prof. Dr. Serdar Yol, bunlarin basinda yeni baslayan kabizlik veya sik tuvalete gidip tam rahatlayamama, diskinin incelmesi, makattan kan gelmesi veya diskinin kanli olmasi, kansizlik, karin agrisi, halsizlik ve kilo kaybi geldigini ifade etti.



Erkeklerde risk daha fazla

Yasam boyu kolorektal kanser gelisme ihtimalinin erkeklerde yüzde 4,5, kadinlarda ise yüzde 3,2 oldugunu belirten Prof. Dr. Serdar Yol, “Ailesinde kolorektal kanser öyküsü, inflamatuvar bagirsak hastaligi (ülseratif kolit, crolin hastaligi gibi), kalitsal genetik bozuklugu olanlar (ailesel polipozis sendromu varligi gibi), islenmis ve hayvansal gidalari asiri tüketenler, meyve ve sebzeleri az tüketenler, sigara kullanimi olanlar, ailesinde meme yumurtalik ve rahim agzi kanseri olan kisilerin kolorektal kanser açisindan risk grubundadir” açiklamasinda bulundu.

Kisiye göre tedavi planlaniyor

Kolon kanserinde en önemli tani araci kolonoskopi oldugunu anlatan Prof. Dr. Serdar Yol, ayrica diskida gizli kan bakilmasi ile de tani konabilecegini ifade etti.

Tomografi ve diskida genetik testlerin de kullanilabilecegini aktaran Prof. Dr. Serdar Yol, “Makattan kanamasi olan her hastaya, birinci derece akrabasinda kolorektal kanser öyküsü olmayanlarda 50 yasindan itibaren, birinci derece akrabasinda kolorektal kanser öyküsü olanlarda ise akrabasinda hastaligin ortaya çiktigi yasin 10 sene öncesinden itibaren (genellikle 40 yastan itibaren) kolonoskopi yapilmalidir. Kolorektal kanserde tedavi, cerrahi öncelikle düsündürmekle birlikte kemoterapi ve radyoterapi ile kombine tedavi yöntemleri uygulanmakta, kisiye göre tedavi planlanmaktadir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA