Bakan Koca'dan 14 Mart Tip Bayrami Mesaji

14 Mart Tip Bayrami dolayisiyla Saglik Bilimleri Üniversitesi’nde düzenlenen törende konusan Saglik Bakani Fahrettin Koca, saglikta siddetin en büyük sorunlardan biri oldugunu kaydetti.

Bakan Koca'dan 14 Mart Tip Bayrami Mesaji


Bakan Koca, “Hekimlik meslegine manevi sadakatimizin devam etmesini çok önemsiyorum. Istiyorum ki, benim insanima bakan bu piril piril gözler baska bir hedefe, baska bir yere çevrilmesin. Bunlar için elimden geleni yapiyorum ve yapmaya devam edecegim” ifadelerini kullanarak saglik çalisanlarinin Tip Bayrami’ni kutladi.

Saglik Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tibbiyye-i Sahane Külliyesi’nde 14 Mart Tip Bayrami dolayisiyla tören düzenlendi.

15 Temmuz Salonu’nda düzenlenen törene, Cumhurbaskani Basdanismani Hamza Cebeci, Saglik Bakani Dr. Fahrettin Koca, Istanbul Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Kemal Memisoglu, Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl, Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydin, Adli Tip Kurumu Baskani Dr. Hizir Asliyüksek, Kadiköy Kaymakami Mustafa Özarslan, Üsküdar Kaymakami Murat Sefa Demiryürek, Tuzla Belediye Baskani Dr. Sadi Yazici ile tip fakültesi ögrencileri ve ögretim üyeleri katildi.



“KAYBETTIGIMIZ SAGLIK ÇALISANLARININ HATIRASI KALBIMIZDE”

Tip Fakültesi ögrencileri ve ögretim üyeleriyle bir araya gelerek saglik görevlilerinin 14 Mart Tip Bayrami’ni kutlayan Bakan Koca, “2 yildir küresel bir salgin hastalik tecrübesi yasiyoruz. Salgin, nerede yasarsa yasasin, her bir insanimizin iliklerine kadar hissettigi bir tehditti. Fakat bu tehdidi en çok hissedenler, bizler, ölümü göze alarak mücadele veren biz hekimler olduk. Kaybettigimiz saglik çalisanlarinin hatirasi kalbimizde. Onlari saygiyla yâd ediyorum. Kiymetli hekim adaylari, bize gelen insanlarin dertli, derdinin dermanini bizde arayan insanlar oldugunu aklinizdan çikarmayin. Seçtiginiz nadide meslek, size insanligin ortaya koydugu en yüksek degerlerin karakter heykeli olma ayricaligini sunmaktadir. Bu hakikat emek vermeye, ertesi gün asilacak zorluklara bugün katlanmaya deger” diye konustu.



“BILIN KI ALTIN YERE DÜSÜRÜLDÜGÜNDE ONUN DEGERI DÜSMEZ”

Bakan Koca konusmasinin devaminda, “Yarini öngörebildigine inanan, gündüzünü ve gecesini yarinlariniza adayan bir agabeyiniz olarak sunu söylemek istiyorum. Tip egitimi tercihindeki en küçük süphe bile beni derinden üzmektedir. Bilin ki, altin yere düsürüldügünde onun degeri düsmez. Elmas tozlandiginda isiltisindan kaybetmez. Ve yine, bilin ki, altin ve elmas kiymet ve kabiliyetinde olanlar, bu kiymet ve kabiliyette olmayanlarla degisilmez. Unutmayin ki, zaman zaman büyüklerimizle de yasadigimiz gibi, karar olan söz bir sitem olan sözün üstündedir. Devletimizin sizler için en iyisini yapmaya çalistigini ve bunun yakin oldugunu bilin" dedi.



“SALGINLA MÜCADELE CIDDIYETINDE ELE ALDIGIMIZ SORUNLARDAN BIRI DE SIDDET”

Saglikta siddetin en büyük sorunlardan biri oldugunu kaydeden Bakan Koca, “Bu meslegin ve saglik sisteminin, salginin agir döneminde ele alinmasi mümkün olmayan, simdi ise salginla mücadele ciddiyetinde ele aldigimiz sorunlari var. Siddet bunlardan biri. Dün, degerli Adalet Bakanimiz ve yüksek yargi mensuplarinin katilimi ile bir sempozyum gerçeklestirdik. Orada, hakkimizin hukukumuzun korunmasi konusunda israrli, kesin bir talebim oldu. Itiraf edeyim ki, camiamin mutsuzlugu ve derin kaygisi, yaptigim konusmayi teamüllerin disina çikardi. Adalet Bakanimizin ve yüksek yarginin sizleri anladigini bilin” dedi.



“HEKIMLERIN ÜCRETLERI, MESLEKLERINE UYGUN VE ADIL OLMALI”

Malpraktis davalarinin suiistimalinin de gündemde oldugunu aktaran Koca, “Gelismeleri özetleyen cümle Adalet Bakanimiza aittir: ‘Hekimler de tipki hâkimler gibi korunacak.’ Bunun bir devrim oldugunu söylüyorum ve bu iddiama karsi çikacak kimse olamayacagini ilave ediyorum. Bir konu daha var. Hekimlerin ücretlerinin mesleklerine uygun ve adil olmasi. Bu konuda aranizda sorunu bugünkü gibi yasayan olmayacagini düsünüyorum. Abi ve ablalariniza kiyasla sorunsuz bir meslek hayatiniza baslayacaksiniz” diye konustu.



“HEKIMLIK MESLEGINE MANEVI SADAKATIMIZIN DEVAM ETMESINI ÇOK ÖNEMSIYORUM”

Bakan Koca, üç seyi çok önemsedigini belirterek, “Hekimlik mesleginin sayginliginin hekimlerin elinden, inanç kaybiyla, zarar görmemesini çok önemsiyorum. Hekimlik meslegine manevi sadakatimizin devam etmesini çok önemsiyorum. Istiyorum ki, benim insanima bakan bu piril piril gözler baska bir hedefe, baska bir yere çevrilmesin. Bunlar için elimden geleni yapiyorum ve yapmaya devam edecegim. 14 Mart Tip Bayraminizi yürekten kutluyor, hepinize saygi ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.



Konusmanin ardindan Üniversite Rektörü Cevdet Erdöl, Bakan Koca’ya günün anisina besmele ve nazar ayetini içeren tablo ve çiçek takdim etti.

(Enes Samil Gönenç - Metin Basar / IHA)
Kaynak: İHA