Bayburt'ta Kadinlar Günü Özel Programi

Bayburt’ta Kadinlar Günü etkinlikleri kapsaminda belediye tarafindan kadinlara özel program düzenlendi.

Bayburt'ta Kadinlar Günü Özel Programi
Imaret Tepe Sosyal Tesisleri’nde gerçeklesen program da kadinlar doyasiya eglenirken misafirlere giriste çam agaci fidani hediye edildi.

Belediye Konservatuvari Türk Halk Müzigi Korosu ve Bayburtlu sanatçi Iklima Güngör’ün sahne aldigi programda konusan Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, “Bizler kadin ve erkegin bir bütünün iki esit parçasi olduguna inanan bir anlayisin mensuplariyiz. Hayatin agir yüklerini tasiyan, elinin emegini gözünün nuruyla birlestiren, küçük yüregine koskoca sevgileri sigdiran, güçsüz bedenlerin güçlü kahramanlaridir kadinlarimiz. Yeri geldiginde anne, yeri geldiginde içten bir arkadas ve bazen bir es olur kadinlarimiz. Onlar bizim bas tacimiz. Dünya’da kadina henüz yeteri kadar degerin verilmedigi bir dönemde ilk defa Türkiye’de 1930’lu yillardan itibaren kadinlarimiza seçme ve seçilme hakki verilmistir. Kadinlarimiza önce 1930 yilinda belediyeler ile muhtarlik ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakki verilmis, daha sonra milletvekilli seçme ve seçilme hakki saglanmistir.” ifadelerini kullandi.

Ülkemizde kadinlarin erkeklerle beraber sosyal, kültürel, siyasi alanda ve tarihimizin insasinda büyük roller üstlendiklerini söyleyen Baskan Pekmezci, “Istiklal Savasi’nin en zor dönemlerinde kahramanliklar gösteren nice Nene Hatunlar, Kara Fatmalar, Serife Bacilar bu ülkenin gerçek kadinlaridir. Mustafa Kemal Atatürk kahraman Türk kadini için “Dünyada hiçbir milletin kadini milletini kurtulusa ve zafere götürmekte Anadolu kadini kadar gayret göstermemistir.” ifadesini kullanmistir. Kadinlar insanligin devami için olmazsa olmazlarimiz, en büyük dertlerin dertlisi, en büyük mutluluklarin kaynagidir. Peygamber Efendimiz “Sizin kadinlar üzerinde, onlarinda sizler üzerinde haklari vardir.” ifadesiyle kadina gereken önemi vermistir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) efendimiz yine bir hadisinde “Cennet annelerin ayaklari altindadir.” Derken kadinin önemini 1500 yil önce belirtmistir. Sanli tarihimizde kadin her zaman erkegin gerisinde degil yaninda olmustur. Dünya tarihinde Türk devletleri kök salarken kadinin önemli bir yeri vardir. Kadin aile ve toplum arasinda bir köprü görevi görür. Kadinin sosyal sistemin ilerleyisine katkisi büyüktür. Bu nedenle sadece çocugun topluma hazirlanmasinda degil aile içinde saglikli bir iletisim ortaminin olmasi kadinin en büyük görevi olmustur. Özellikle son yillarda kadina siddet olaylarindaki artis hepimizi derinden üzmektedir. Bu mutlu gününüzde siddet olaylarinin bir an önce son bulmasini temenni ediyorum. Bu duygular içerisinde 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nüzü kutlarken bas taci ettigimiz annelerimizle ilgili sevdigim bir siiri sizlere okumak istiyorum.” diye konusan Baskan Pekmezci: sözlerini Yavuz Bülent Bakiler’in Annecigim bilmem farkinda misin? /Söylenmemis en mübarek en aziz/ Duygularla çepe çevre çaresiz/ Sana yöneldigimin farkinda misin? /Demeden yakin irak/Bulutlarla savrulup, irmaklarla akarak / Sana ’Anne’ diyen dilleri kiskanarak / Kapina geldigimin farkinda misin?/ Bütün anneleri düsündüm tek tek/ Sensin benim için en güzel örnek/ Seni dinleyerek, seni severek/ Nasil yüceldigimin farkinda misin? / Seni göremedim diye bu bahar / Içimde bin türlü duygunun isyani var / Turnalarin gökyüzünü sevdigi kadar / Seni sevdigimin farkinda misin? dizeleriyle sonlandirdi.

Konusmanin ardindan Baskan Hükmü Pekmezci masalari tek tek dolasarak misafirlere çiçek takdim etti. Daha sonra kadinlar gününe özel ilk hediye çekilisini Baskan Pekmezci, Vali Cüneyt Epcim’in esi Büsra Epcim ve protokol üyelerinin esleri gerçeklestirdi. Çekilis sonrasi ilk defa Bayburt’un düsman isgalinden kurtulusunun 104. yil dönümünde sahne alan ve performansiyla takdir toplayan Türk Halk Müzigi Korosu sahne aldi. Koro seslendirdigi birbirinden güzel türkülerle katilanlara türkü dolu dakikalar yasatti.

Koronun ardindan sahne alan Iklima Güngör seslendirdigi türkülerle dinleyenlerin kulaklarinin pasini sildi. Güngör daha sonra gecenin ikinci çekilisini gerçeklestirdi.

Kadinlarin dolu dolu bir 8 Mart geçirdigi programa Bayburt Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, Baskan Yardimcisi Süreyya Türkmenli, Bayburt Valisi Cüneyt Epcim’in esi Büsra Epcim, Milliyetçi Hareket Partisi Bayburt Kadin Kollari Il Baskani Tülay Ipek, AK Parti Bayburt Kadin Kollari Il Baskani Elif Çil, Belediye Meclis Üyeleri ve Il Genel Meclisi üyelerinin esleri, kadin kurum amirleri, protokol üyelerinin esleri ile Bayburtlu hanimlar katildi.

Kaynak: İHA