CHP Grup Toplantisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, “Torba kanun uygulamalarina son verecegiz. Kaldiracagiz tamamen. Baro bir tanedir. Türkiye Belediyeler Birligi’ni de mi parçalayacagiz? Ayni zeminde olmak varken, neden kutuplasiyoruz” dedi.

CHP Grup Toplantisi
CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, partisinin grup toplantisinda konustu.

Kiliçdaroglu, partilerinin her türlü elestiriye açik oldugunu söyleyerek, “Biz ülkemize demokrasiyi getirmek istiyoruz sevgiyi barisi getirmek istiyoruz. En büyük arzumuz bu. Tarihin bize yükledigi önemli görev var bu görevi yerine getirmemiz lazim. Insallah hep birlikte görevi yerine getirecegiz. Devlet nasil çalismali, devletin kurulusunda aci vardir, göz yasi vardir, sehitler, gaziler vardir. Biz devletimizi kurduk, devlet nasil çalismali üzerinde durmamiz lazim. Birden fazla çark vardir. Her çark öngörülen sekilde döner. Devletin çalismasi da böyledir. Eger bunlar saat gibi dengeli çalisiyorsa umut vardir. Belçika’da aylarca hükümet kurulamadi. Bir Allah’in kulu çikip da mahvolduk demedi. Devletin kurumlari zaten çalisiyordu. Almanya’da bekledi, koalisyon için hiç bir Alman yatirimci sunlar kesildi demedi. Her sey kendi kurallarina göre çalisiyor. devletin kendi kurumlari var herkes görevini yerine getirince sorun olmaz. Devletim yapisi böyle olmak zorundadir” ifadelerini kullandi.

Kiliçdaroglu, Ukrayna krizine iliskin olarak, “Malum hemen yanimizda Karadeniz’de savas ya da çatisma var. Bu olay oldugunda Denizli’deydik. Toplanti öncesi Grup Baskanvekilini aradim. TBMM’yi toplanmasi lazim acilen. Aksener’i aradim, aradim onlara ifade ettim. Milli iradenin bu merkezinde görev yapanlarin bilgi sahibi olmasi lazim. Burnumuzun dibinde olay varsa TBMM’nin bilgilendirmesi lazim. Olay 24 Subat 2022’de meydana geldi. Sayin Erdogan güvenlik zirvesini topladi. Kimse deginmedi ama merak ettim. Güvenlik zirvesi hangi yasaya dayaniyor. Hukuki zemini var mi, güvenlik zirvesi diye bir kurulus hatirlamiyorum. Siz bir zirve topluyorsunuz. Eger zirve devletin zirvesi ise bunun kurumu var. MGK bunun toplanmasi gerekir ama siz o kuruma paralel yapi insa ediyorsaniz, partilestirdiyseniz sorun var demektir. Disisleri Bakani yok. Kazakistan’da böyle bir tabloyu hiç görmedim. Dis politika görüsülüyor, Bakan Kazakistan’da Allah rizasi için bu islerde dirsek çürütmüs çok kisi var, bir kisi bile davet etmemis. Güvenlik zirvesi partinin zirvesi mi, yoksa TC zirvesi midir? Devletin kurumlarini partilestiremezsiniz. Sözcüsü çikiyor devlet söyle yapiyor, böyle yapiyor diye anlatiyor devlet adina konusuyorsun. Disisleri Sözcü konulur. AK Parti’nin Sözcüsü devlet adina nasil konusur, ben devletin bu durumdan üzüntü duyuyorum. Eger siz 600 vekile saygi duyuyorsaniz, milli iradeye saygi duyuyorsan yürütmeden biri gelir bilgi verir” seklinde konustu.

Elektrige gelen zama iliskin olarak Kiliçdaroglu, dünyada elektrige yüzde 100 zam yapildigini görmedigini söyledi.

Kiliçdaroglu, “Zam için tekrar toplandilar. Erdogan söylediklerini geri aldi, tariflerini indirecegiz dedi.

Yüzde 100 zam, yüzde 100 zam. Zam gelmeden önce açiklama yapmistim. Düsük gelirliye zam yapmayin dedim. 150 kilovatsaate zam yapti. Sonra dün aksam 230 dese Kiliçdaroglunin dedigi oluyor, 240 yapti. Bizim sosyal tarifemizi kabul etti. Bu ne demek oluyor, biz ülkemizi daha iyi biliyoruz, bilmiyorlar, devleti yönetme güçleri yok. Zam yapma derken senin için söylüyorum prim yapacaksin. Elektrik faturalarini ödemeyenler için elektrik faturami ödemeyecegim dedim. KDV’yi sifirla dedik yüzde 8 yapti sifirla o zammi bir nebze daha indir. Eger bunu yaparsa protestomu indirilecegim kaldiracagim ortadan” diye konustu.

Alti liderin bulusmasina deginen Kiliçdaroglu, “Tarihin biz yükledigi sorumluluk var. Bu ülkenin siyasetçilerine düsen görev var. Ülkenin siyasetçileri rahatsizlik duyuyorsa, oturup konusmalilar. Vatandasi düsünmeliyiz. Demokrasiyi getirmeliyiz. Huzuru getirmeliyiz. 6 siyasi parti bir araya geldik. Hukuk sisteminin nasil olmasi gerektigini ifade ettiler. Önce Ahlatlibel’de bir araya geldik. 6 Genel Baskan imza attik. Taahhüt ettik. Cumhuriyetin önemli belgesi olarak yerini alacaktirlar. Hukukun olmadigi takdirde adaleti getiremezsiniz, kanayan yaralari durulamazsiniz” ifadelerini kullandi.

Kiliçdaroglu söyle konustu:

“Cumhurbaskani devletinin sigortasi olmali. Öyle bir sigorta yok su an söyledigimiz dogru, dogruya destek verecegiz. Cumhurbaskani kisir tartismalarin içinde olamaz. Insanlar bilgi verir, güven verir, sagduyu, ilke konulur, uzlasmaci olur, uzlasma zemini hazirlar, yüzde 3 seçim baraji olsun dedik. Yüzde 10’u darbeciler getirdi. Biz darbeye de darbecilere de karsiyiz. Milli iradenin yansimasi lazim. Yurt disinda da milletvekilleri seçecek. Demek ki milli iradeye sahip çikan millet ittifaki. Torba kanun uygulamalarina son verecegiz. Kaldiracagiz tamamen. Baro bir tanedir. Türkiye Belediyeler Birligi’ni de mi parçalayacagiz? Ayni zeminde olmak varken, neden kutuplasiyoruz? Kadin erkek esitligini saglayacagiz. Devlet yönetiminde liyakati getirecegiz. O isi kim yapiyorsa onu getirecegiz. 6 parti bunun taahhüdünü veriyorsa, Cumhuriyet tarihinde ilk. Devletin soyulmasina izin vermeyecegiz. Senin ödedigin verecektin pes kes çekilmesini istiyor musun isteniyorsan oyunun seklini degistir. CHP’ye oy ver. Herkesin hakki, hukuku nasil savunulur göreceksin. Yedek yönetimleri güçlendirecegiz. Kayyum uygulamasina son verecegiz seçimle gelen seçimle gidecek. Siyasi etik kanunu çikaracagiz.”
Kaynak: İHA