Binali Yildirim Ögrencilerle Bulustu

AK Parti Genel Baskan Vekili Binali Yildirim, Eskisehir’de bulustugu üniversite ögrencilerinin Ukrayna sorusu üzerine, "Savasin baslamamasi için Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan her yolu denedi" dedi.

Binali Yildirim Ögrencilerle Bulustu
Genel Baskan Vekili Binali Yildirim, Sazova Mahallesinde bulunan Anadolu Üniversitesi Türk Dünyasi Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nde ögrenciler ile bir araya geldi. Burada ögrencilerin sorularini cevaplayan Yildirim, özellikle gelisen teknoloji ve bilisime dikkat çekti. Tecrübelerini ögrencilere aktaran Yildirim, zaman zaman ise anilarindan bahsetti.

“Rusya ve Ukrayna ile derin iliskilerimiz var”

Ögrencilerden gelen Ukrayna ile Rusya savasi ile ilgili soruyu cevaplayan Binali Yildirim, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile 40 milyar dolarlik ticaret hacminin oldugunu söyledi.

Karadeniz’e giris kapisinin Türkiye oldugunu hatirlatan Binali Yildirim, “Ukrayna’yi hem NATO’ya hem de Avrupa Birligine almak istediler. Rusya’da buna itiraz etti. Rusya, ‘Dogu’ya dogru genislemenize razi degilim, bunu yapmayin’ dedi.

Bu inatlasma yillar geçtikçe artti. Bunun üzerine Kirim isgali oldu. Kirim’i Rusya 2014’de aldi. Ne Amerika ne de Avrupa, Ukrayna ile ilgili politikasinda bir degisiklik yapmadi. Isler bu noktaya geldi. Hiçbir savas hakli degildir. Savasin kazanani olmaz. En kötü baris bile savastan daha iyidir. Bizim konumumuz çok özel. Karadeniz’e giris kapisi Türkiye’dir. Çanakkale ve Istanbul Bogazi, Karadeniz’e diger ülkelerin açildigi kapi bizden geçiyor. Hem Ukrayna ile hem de Rusya ile derin, tarihten gelen, ekonomik ve enerji iliskilerimiz var. Rusya ile Türkiye’nin toplam ticareti 33 milyar dolar, Ukrayna ile 7 buçuk milyar dolardir. Kabaca 40 milyar dolar ticaretimizim oldugu 2 ülkeden bahsediyoruz. Bu da toplam ticaret hacmimizin yüzde 10’u mertebesinde. Bu iki ülkeden, ülkemizi ziyaret eden insan sayisi 8 milyon. Bizden de oraya giden milyonlarca insan var. Dolayisiyla burada meydana gelen bir istikrarsizlik” diye konustu.



“Savasin baslamamasi için Cumhurbaskanimiz her yolu denedi”

Rusya Ukrayna savasinda Türkiye’nin ilk andan itibaren Montrö Antlasmasina uygun olarak durmasi gerektigi yerde durdugunu söyleyen Genel Baskan Vekili Yildirim, konusmasinin devaminda su ifadelere yer verdi:

“Bu adaletsiz ve dengesiz savasin baslamamasi için de Cumhurbaskanimiz kisisel olarak ve Türk dis politikasi olarak her yolu denedi. Maalesef basarilamadi. Halen çabalarimiz devam ediyor. Ümit ederim ki akliselim sonunda gelip gelir. ‘Cumhurbaskanimiz uzun süreden beri dünya besten büyüktür’ diyor. Burada kastedilen Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi. Güvenlik konseyinin 5 tane daimi üyesi var. Bunlar; Amerika, Rusya, Ingiltere Fransa ve Çin. Bu besinden bir tanesi hayir deyince bir karar çikmiyor. Rusya’nin içerisinde bulundugu durumda kimse evet demesini beklemesin. Dolayisiyla 2. Dünya Savasi’ndan sonra bir oldu-bitti ile kurulan bir BM Sistemi, bugün insanligin ihtiyaçlarina cevap vermiyor. Bunun mutlaka degistirilmesi gerekiyor. Bu hakki onlara kim verdi. Kendi kendilerine verdikleri bir haktir. Bugün ekonomi, nüfus ve etki alani olarak birçok ülke olmasina ragmen, onlarin BM’de söz hakki yok ve bölgesel, küresel bagista söz hakki tahsis edilemiyor. Türkiye olarak Cumhurbaskanimizin liderliginde bu adil olmayan bu savasi bitirmek için gayretlerimiz devam edecek. Sivillerin ve masum bebeklerin ölmemesi için bütün dünyanin üzerine düsen görevler var.”
Kaynak: İHA