Beden Dili Uzmani, 'Putin, Macron' Görüsmesini Degerlendirdi

Beden dili uzmani Murat Ertan, Moskova’da gerçeklesen Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron’un görüsmesini degerlendirdi.

Beden Dili Uzmani, 'Putin, Macron' Görüsmesini Degerlendirdi


Ukrayna’da yasanan kriz üzerine Rusya Devlet Baskani Putin, ABD ve NATO’ya sundugu güvenlik garantileri basliklarini ele almak için Fransa Cumhurbaskani Macron’u Kremlin Sarayi’nda agirladi. Görüsme öncesinde Macron, havaalaninda yaklasik yarim saat bekledikten sonra Kremlin Sarayi’na geçmesi, görüsmenin yapilacagi odada Putin’in eli cebine karsilamasi, ikilinin görüsme sirasindaki mesafedeki iletisimi psikolojik etkilerini, Beden Dili Uzmani Murat Ertan, Ihlas Haber Ajansi muhabirine degerlendirdi.

"Görüsmeyi önemsemedigini ve ciddiye almayacagini en basta belirtiyor"

Görüsmenin önemsenmedigini karsilamada anlasildigini belirten 32 yildir iletisim, beden dili, algi yönetimi gibi konularda egitim veren Beden Dili Uzmani Murat Ertan, “Söylendigine göre Macron’un yaklasik bir saat bekletildigi çok ciddiye almadigini ve görüsmenin olumlu yönde geçmeyecegini ifade ediyor. Karsilarken Putin’in de kapida karsilayip buyur etmesi gerekir fakat masanin basinda bekliyor, eliyle masadan destek aliyor. Görüsmeyi önemsemedigini ve ciddiye almayacagini en basta belirtiyor. Masanin mesafesi çok fazla ve dikdörtgen tipi denilen masalarda karsitlik ve zitlik söz konusudur. Masanin basina biri oturdugunda karsisindaki onun için rekabet havasi içindedir. Normalde, yaklasik bir buçuk metre kendi sagina oturtmasi gerekir. Mesafeyi en bastan olusturmus” degerlendirmesinde bulundu.

"Görüsmenin öncesini degerlendirmek gerekiyor"

Görüsme öncesinde algilarin oturdugunu dile getiren Ertan, “Putin’in kendine göre bir algisi var. Görüsmenin öncesini degerlendirmek gerekiyor. Avrupa ya da ABD’nin Kirim ile ilgili bir algisi var ve Kirim’in Ukrayna’nin oldugunu düsünüyor. Rusya Devleti ve Putin ise Kirim’in Rusya’ya ait oldugunu düsünüyor. Iletisim kuruluyor fakat çözüm anlaminda mesafe oldugu yorumlanabilir” ifadelerine yer verdi.

"Göz temasindan kaçiniyor"

Putin’in jest ve mimik hareketlerinden iletisimden kaçindigi mesaji verildigini aktaran Ertan, “Putin göz temasindan kaçiniyor. Iletisim de çok uzak oldugu için mesafe uzun ve konusmalar anlasilacak derecede degil. Kulakliklarla iletisim kuruluyor ve Putin’in görüntülerde kulakligini da çikarttigi görülebiliyor” diye konustu.



"Macron bir direnç gösteriyor"

Masanin uzak kösesinde oturan Macron’un beden dilinin tepkisini dile getirmek istemediginin altini çizen Ertan, “Macron ellerini baglayip çenesinde birlestiriyor. Söyleyeceklerinin oldugunu ve bunlari gizledigini, agzini kapattigi mesajini veriyor. Bir direnç gösteriyor. Mimiklerinde bir düsüncenin oldugu anlasilsa da belki tepkisi var fakat gösteremiyor. Strateji ve dengeler siyasette büyük önem tasiyor. O dengeler içerisinde rahatsizligini ifade etmezken, beden dili ve mimikleri fikirlerini yansitiyor” açiklamasinda bulundu.

"Eli cebinde olmasi kendine göre bir üstünlük göstergesi"

Karsilamada Putin’in eli cebinde beklemesinin bir üstünlük göstergesi ifade ettigini belirten Murat Ertan, “Putin karsilama esnasindaki bacak açikligi belli bir mesafeyi olusturuyor. Eli cebinde olmasi kendine göre bir üstünlük göstergesi. Karsilamada yanina hiç gitmemesi ve yanina alip oturmadi. Yüz hatlarina baktigimizda bir noktada alayci bir mesaj veriyor” dedi.

Kaynak: İHA