Kalifiye Eleman Karaborsa Oldu
Torbali’da kalifiye eleman sorunun yasandigi bir dönemde sorunun tüm taraflari bir araya geldi. Toplantida konusan TTO Baskani Abdulvahap Olgun, “Endüstri meslek lisesinde geçtigimiz sene metal bölümüne kayitli mezun olan ögrenci sayisi 28 iken; mobilya bölümünde mezun olan ögrenci sayisi 5 oldu. Hâlbuki bu iki alan için Torbali sanayisinin 5-6 bin mezuna ihtiyaci var.” dedi.

Imalatta çalisacak 5 bin eleman araniyor
Toplantida söz alan Torbali Ticaret Odasi Baskani Olgun, “Ilçemizde hâlihazirda 65 bin çalisan bulunmakta ve en az 5 bin mesleki egitimi almis kalifiye elemana ihtiyaç duymaktayiz. CNC operatörü, kaynakçi, tornaci, elektrik teknisyeni, teknik ressam, mobilya dösemecisi ve makine bakimcisi gibi islerde çalisacak eleman bulmak adeta karaborsaya düsmüs durumda. 7-8 bin TL maas ile talasli imalatta çalisacak personel bulamiyoruz.” dedi.
Mesleki egitime olan ilginin gittikçe azaldigini belirten Baskan Olgun, “Ilçemizdeki endüstri meslek lisesinde metal bölümüne geçtigimiz sene kayit olan ögrenci sayisi 154, mezun olan ögrenci sayisi 28 iken; mobilya bölümüne kayit olan ögrenci sayisi 114, mezun olan ögrenci sayisi ise 5’tir. Hâlbuki bu iki alan için Torbali sanayisinin 5-6 bin mezuna ihtiyaci var.” dedi.
2022 yilinin mesleki egitim yili ilan ettiklerinin altini çizen Olgun, “Sanayici nitelikli eleman, mezun olan ögrencilerimiz de is bulamiyor. Torbali 1101 isletmeye ev sahipligi yapiyor, ülke ekonomisine ödedigimiz vergi ve yaptigimiz ihracat ile Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden birisiyiz. Bu nedenle; mesleki egitimde Torbali üs ilan edilmeli. Ciddi bir mesleki egitim kampüsü kurulmasi gerekiyor.” seklinde konustu.
“Ilçe nüfusumuzun %60’ini gençler olusturuyor. Bu gençlerin istihdam edilmesi için fabrikalarimizi adeta birer meslek lisesine çevirebiliriz. Eger mevzuat uygun hale getirilirse, Torbali Ticaret Odasi olarak elimizi tasin altina koymaya haziriz.” diyen Olgun sözlerine su sekilde son verdi: “Bizim en büyük zenginligimiz genç nüfusumuz. Eger elimizdeki çocuklari meslek sahibi yapmazsak önümüzdeki günlerde üretim yapacak, eli anahtar tutacak usta, hatta tiras yapacak berber bulmakta bile zorlanacagiz.”
