Girisimci Kadinlar Anlatiyor

Çukurova Üniversitesi Iletisim Bilimleri Ögretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aydogmus Ördem ve ögrencileri ile “Yerelde Kadin Girisimciler” projesine dahil olan girisimci is kadini Cemile Der, “Girisimci olurken her kafadan bir ses çikacak, herkes farkli yollar gösterecek ve önerilerde bulunacaklardir. Ancak, kim ne derse desin girisimci olurken önce kendinize güvenin” mesaji verdi.

Girisimci Kadinlar Anlatiyor
Adana’da güzellik sektöründe faaliyet gösteren Cemile Der Beauty Kurucusu Güzellik Uzmani Cemile Der, aslen Samsunlu oldugunu ve 2014 yilindan beri yasadigi Adana’da ilgi duydugu güzellik sektöründe aldigi egitimlerle kendini gelistirip ve ardindan profesyonel bir ekip kurarak güzellik sektörüne adim attigini anlatti. Der, “Bir is kurarken sadece kendinize güvenin. Ben bu isi seviyor muyum, mutlu olacak miyim ve mutlu edecek miyim. Önemli olan budur” dedi.

Cemile Der, hangi meslek olursa olsun basarinin isi sevmekten geçtigine inandigini belirterek, “Hangi isi kurarsaniz kurun bu önemli degil. Ben karsimdaki insanlarin fikirlerine saygi duyan ve önemseyen bir insanim ancak, son söz benim dogrularimdir. Bu isi kurarken çevremin degil benim dogrularimla karar verdim ve sükürler olsun ki basardim. Ama ben basariyi bir varis noktasi olarak degil, yolculuk olarak görüyorum. Geldiginiz asama ile hiçbir zaman yetinmeyin” tavsiyesinde bulundu.

“Hangi isi seçtiginiz önemli degil, önemli olan isi sevmek ve bir is degil de hobi gibi yapabilmektir” diyen Cemile Der, söyle devam etti:

“Bir insan ayakkabi da boyasa, bir eve temizlige de gitse ya da bir holdingin patronu da olsa isini iyi yapanin kazanmama ihtimalinin olmadigini düsünüyorum. Yeter ki en iyisini yapmaya özen gösterin. Bir baska önemli husus ise bir patron her seyi üstlenemez, yetkiler vermek ve bu yetkileri verirken kendisine uyum saglayabilecek profesyonel bir ekip kurmak zorundadir. Ben basarinin da bir ekip isi oldugunu düsünürüm. Her seyi ben yaptim demek dogru degil. Eger ekibiniz de sizin gibi ise dört elle sarilmis ise sonuç mutlaka basari olacaktir.”

Der, girisimci olmaya karar verdiginde uzun süre arastirmalar yaptigini, sektörü inceledigini, arz-talep dengesini gözlemledigini ve hepsinden önemlisi kendisini sektörde en iyi sekilde yetistirdigine inandigini belirterek, söyle devam etti:

“Ögrenmenin sonu yoktur. Isinizi en iyi yapiyor olsaniz da teknoloji sürekli degisiyor. Sektörünüzle ilgili son teknolojiyi takip etmek zorundasiniz. Bir de yapilmayani yapmaya, ilk olani müsterilerinizle bulusturmaya özen gösterin ki farkiniz görülsün. Bir örnek vermek gerekirse günümüzde güzellik sektöründe neredeyse her isyeri ayni uygulamalari yapiyor ama bu uygulamalari yaparken kullanilan üründen cihazlara kadar inanilmaz farklar var.”

Der, bir marka olusturmanin kolay olmadigini ancak, markayi sürdürülebilir kilmanin daha zor oldugunu belirterek, “Markaniza sahip çikmak ve her zaman çikarabildiginiz en yüksek noktaya çikarmak para kazanmaktan önceki hedefiniz olsun” dedi.

Cemile Der, konusmasinin sonunda güzellik sektörünün son derece özen istedigini, yaptiklari her uygulamanin sorumlulugunu üstlendiklerini, müsterilerinin is yerlerinden gülen yüzle ayrilmalarinin ise kendisini ve tüm ekibini daha iyisini yapma yönünde tesvik eden en önemli unsur oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA