Karaman'dan Libya'ya Elma Ihracati Artti

Karaman’dan Libya’ya elma ihracati her geçen gün artarak devam ediyor.

Karaman'dan Libya'ya Elma Ihracati Artti
Karaman’da bir sirket, 2 ay içerisinde Libya’ya 150 ton elma ihracati gerçeklestirdi. Elma üretimi ile Türkiye’nin elma deposu kentlerinden birisi durumunda olan Karaman’da, soguk hava depolarindaki elma kapasitesi simdiden yüzde 50’ye kadar düstü. 200 bin ton soguk hava depo kapasitesi bulunan Karaman’da yilda yaklasik 500 bin ton elma üretimi gerçeklesiyor. Elma ihracatinin artmasi ise en çok üreticisini ve depo isletmecilerini sevindiriyor.

“Libya, Irak’tan sonra Türkiye için iyi pazar oldu”

Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ahmet Kapar, Libya’nin Irak’tan sonra Türkiye için iyi bir pazar oldugunu söyledi.

Is adami Kapar, Irak’tan sonra olusan Libya pazarina sirket olarak bu yil içinde 150 ton elma ihracati gerçeklestirdiklerini belirterek, “Elmanin hem üretimini, hem de depolamasini yapiyoruz. Geçtigimiz yillarda ihracatimiz yok denecek kadar az olan Libya’ya bu yil ihracatimiz artti. Diger soguk hava depolari da bizim gibi ciddi anlamda Libya’ya elma ihracati yapiyor. Libya, Irak’tan sonra Türkiye için iyi pazar oldu. Insallah bunu da daha gelistirerek devam edecegiz. Rusya ve Hindistan’dan sonra ilk kez Fas’a da Karaman’dan elma gönderdik. Su anda bizim kendi depomuzda elma kapasitemiz yüzde 50’lerdedir. Geçtigimiz yillara bakinca çok iyi durumdayiz. Iç piyasanin da desteklemesiyle daha iyi olacak ve depolarimizdaki elma bitmis olacak. Genel olarak bu yil elmadan memnunuz. Sadece girdi maliyetlerimiz biraz yüksek. Soguk hava depolari olarak da elektrik maliyetlerimiz fazladir“ dedi.



“Ihracata giden elma yüz güldürüyor”

Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram ise bereketli bir kis mevsimi geçirdiklerini ve bunun da elma üreticileri gibi tüm hububat üreten çiftçileri sevindirdigini söyledi.

Bayram, hasattan sonra depolara koyulan elmanin hizla satildigini belirterek, “Bu yil depolardaki elmanin suana kadar yüzde 50’sinin satildigi yönünde bilgiler aliyoruz. Soguk hava depolarimizin yaklasik kapasitesi 200 bin tondur. Modern boylama makinelerimizin oldugu bir dönemde elmalarimizin güzel fiyata gittigi yönünde müstahsil ve depo isletmecilerimizden bilgiler aliyoruz. Karaman bu yil elmada direkt olarak birçok ülkeye ihracat yapiyor. Bunlarin içinde Libya da var. Kuzey Irak pazarindan sonra Libya da bizim için iyi bir pazar oldu" diye konustu.

Kaynak: İHA