Pandemide Menopoz Kontrolleri Ihmal Edildi

Türkiye’de menopoza girme yasi ortalamasi 47 iken bunun bazi bölgelerde degiskenlik gösterdigini söyleyen Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum uzmanlarindan Op. Dr. Ramazan Ilker Kayhan, “Özellikle pandemi döneminde kadinlar menopoz kontrollerini ihmal etmemelidir” dedi.

Pandemide Menopoz Kontrolleri Ihmal Edildi


Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum uzmanlarindan Op. Dr. Ramazan Ilker Kayhan, kadinlarin dogal adet döneminde yasanan kanamalarinin kesilmesi durumu olarak bilinen menopoz, bazi kisilerde erken yaslarda görülebildigini ifade etti.

Türkiye’de menopoza girme yasi ortalamasi 47 iken bunun bazi bölgelerde degiskenlik gösterebildiginden bahseden Kadin Hastaliklari ve Dogum uzmanlarindan Op. Dr. Ramazan Ilker Kayhan, menopoz ve yapilmasi gerekenlerle ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Kayhan, “Menopoz grubundaki kadinlarin özellikle kemik sagligi açisindan saglik taramasindan geçmesi gerekmektedir. Bu sürecin ihmal edilmesiyle birlikte ileri yasa bagli birtakim problemler karsimiza çikabilmektedir. Özellikle pandemi döneminde kadinlar menopoz kontrollerini ihmal etmemelidir” diye konustu.



“Ates basmasi, terleme, huzursuzluk ve uyku problemleri menopoz bulgulari olabilir”

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum uzmanlarindan Op. Dr. Ramazan Ilker Kayhan, “Bir kadin menopoza girdigini genelde adet döngülerindeki düzensizlikle anlar. Normal seyreden adet döngülerinde periyotlarda kisalma ya da uzama yumurtlama fonksiyonundaki bozulmalara bagli düzensizlikler olur. Bunun yani sira hormon üretiminin azalmansa bagli olarak ates basmasi, terleme, huzursuzluk, uyku problemleri gibi psikolojik yönlü bulgular da eslik edebilir. Genellikle hastalar, bu sikayetlerle basvurduklarinda, yaptigimiz degerlendirmeler sonrasinda hastanin menopoza geçis döneminde mi yoksa menopoz döneminde mi oldugunu saptariz. Bu dönemde gelen hastalarda meme taramalari, kemik taramalari, smear testi ve jinekolojik muayene yapmaktayiz. Check-up programi ile gelen hastalarda kalp damar, kardiyoloji, dahiliye bölümleri ile koordineli bir sekilde takip ve izlem yapmaktayiz. Özel Denizli Tekden hastanesi olarak hastalarimiza bu konuda her türlü destegi veriyoruz” seklinde bilgi verdi.

“Menopozda kisiye özel tedavi plani uyguluyoruz”

Menopozda erken teshis için yapilmasi gerekenlerden de bahseden Op. Dr. Ramazan Ilker Kayhan, “ 40 yasini geçmis kadinlarda, adet döngülerindeki düzensizlikler, beraberinde getirdigi ates basmalari, sikinti, terleme gibi bulgular varsa mutlaka jinekoloji uzmanina basvurulmasi gerekir. Hastayi tümüyle degerlendirdigimizde, hastanin yumurtalik rezervine bakiyoruz. Bazi hastalarda geçici olarak menopoz benzeri bulgular olmasina karsin, tam yerlesik menopoz döneminde olmayabiliyorlar. Tam tersine bazi hastalar da menopozda oldugunu düsünmüyorlar ama o hastalarda erken menopoz hastasi oluyorlar. Dolayisiyla degerlendirme yaparak hem yumurta rezervini görmek hem de gereken tetkikleri yaparak kisiye özel tedavi plani uygulamak gerekir. Böylelikle hem erken menopoza giren hastaya gerektigi sekilde zamaninda tedavi uygulamis oluruz. Hem de menopoz sürecinde gelen bir kadinda, eslik eden baska sistemik hastaliklar varsa bunlari tarama ve yakalama sansina da sahip olmus oluruz” dedi.



“Kemik sagligi açisindan menopoz grubundaki hasta desteklenmezse ileri yaslarda daha ciddi sikintilar ortaya çikabilmektedir”

Menopoz diye ifade edilen durumun aslinda 40 yas üzerindeki her kadinin 12 ay boyunca hiç adet görmemesi hali oldugunu belirten Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadin Hastaliklari ve dogum uzmanlarindan Op. Dr. Ramazan Ilker Kayhan, “Türkiye’de menopoza giris yasi ortalamasi degiskenlik gösteriyor. Türkiye’nin ortalamasi 47 yas olurken, dogu bölgelerinde 45 yasa kadar düsüyor. Bati bölgelerinde ortalama 50 yasina kadar adet görmeye devam eden hastalarimiz da mevcut. Menopoza giren kadinlarin mutlaka jinekolog tarafindan muayene edilmesi ve destek almasi gerekiyor. Çünkü yasadigi bu süreç kadini eger çalisiyorsa meslek hayatini çalismiyorsa da günlük yasamini ve ruh sagligini etkileyebiliyor. Bunu dogal bir süreç olarak kabul edip dogal bir sekilde atlatmayi düsünen kadinlarimiz olabiliyor. Eger bu süreç günlük yasantiyi etkiliyorsa, aile yasantisini etkiliyorsa destek tedavisi almasinda fayda var. Kadinlara menopoz döneminde önerilerimiz kendi sagliklarinin kiymetini bilsinler. Bu son dönemde pandeminin bize ögrettigi en önemli sey sagligimizin degerini bilmek oldu. Kadinlarin özellikle menopoza girdikten sonraki ilk yasadigi dönem büyük önem tasiyor. Hormon eksikligine bagli bir takim doku kayip bulgulari ve kemik erimesi gibi sikayetler bu dönemde daha yogun oluyor. Bu dönemde düzenli ve dengeli beslenme ile bu sikayetleri azaltmak mümkün. Biz 45 yasinda menopoza girdigini düsündügümüz bir kadina ilk bes yillik dönemdeki destek tedavisiyle kendi sagligini koruyabilirsek menopozun getirecegi yaslanma, doku kayiplarina bagli bulgulari biraz daha ertelemis oluyoruz. Eger kemik sagligi açisindan menopoz grubundaki hastayi destekleyemezsek ileri yaslarda, yaslanmaya bagli olarak omurgalarda çökme kayitlari, boy kisaligi, bir takim hareket kisitliligina bagli problemler ortaya çikabilmektedir. Bu açidan her kadinin bu dönemde kontrolden geçmesini ve gerekli takiplerinin yapilmasini öneririm” seklinde konustu.

Kaynak: İHA