Parkinson Hastalari Spor Yapip Sosyallesiyor

Antalya’da parkinson hastalari haftada üç gün 45 dakikalik özel egzersiz programi ile moral buluyor, hayata baglaniyor. Yürüme, denge kavrama gücü ve konusma gerilemesinin yavaslatildigi egzersizlerle Parkinson hastalarinin, hareketlilik ve yasam kalitesi yükseliyor.

Parkinson Hastalari Spor Yapip Sosyallesiyor
Antalyalilara profesyonel egitmenler esliginde ücretsiz spor yapma imkani sunan Antalya Büyüksehir Belediyesi’ne bagli ASFIM, Parkinson hastalarina yönelik özel egzersiz programi düzenliyor. Pandemi döneminde ara verilen egzersiz programi Antalya Stadyumu altindaki Atatürk ASFIM’de Parkinson hastalarina yeniden ücretsiz spor imkani sunuyor.

“Refleks ve kas egitimleri”

Egzersiz programi haftanin üç günü gerçeklesiyor. ASFIM’de görevli Parkinson Hasta Egitmenleri esliginde günde 45 dakika uygulanan egzersiz programinda Parkinson hastalarina refleks ve kaslarini güçlendirme egitimleri veriliyor.

“Örgümü örüyor yemegimi yapabiliyorum”

Egzersizlere katildigindan beri ev islerini kolayca yapabildigini, kendine ve çocuklarina zaman ayirabildigini söyleyen Ayse Akinci, “20 yildir Parkinson hastasiyim. Bu hastaliga sporun faydali oldugunu daha önce bilmiyordum. Uzun zamandir egzersizlere geliyorum. Yürüme ve konusmada hareketlerimize katkisi oldu. Her isimi daha rahat yapabiliyorum. Spor yaptiktan sonra yorulmuyorum evime gidip temizligimi ve yemegimi yapabiliyorum, örgümü örebiliyorum. Çocuklarima zaman ayirabiliyorum. Bu spor bizim hayatimiza çok sey katti” seklinde konustu.



“Gençlestim mutluyum”

65 yasindaki Parkinson hastasi Asuman Çakirel, ASFIM’e geldiginden beri kendini gençlesmis hissettigini söyleyerek, “5 yildir Parkinson hastasiyim. Daha önce hayata küsmüs gibiydim. ASFIM’e gelmeye basladiktan sonra hastaligim hafifledi. Burada her türlü imkanimiz var; salonumuz çok güzel, spor yapiyoruz, müzik esliginde oynuyoruz, sohbet ediyoruz. Çok mutluyuz. Topluma karistik, insan içine girdik. Denge problemim vardi, elimdeki kahvemi bile içemiyordum. Simdi rahatlikla kahvemi içebiliyorum. Kimseye bagimli degilim. Buraya gelince kendimi genç hissediyorum” diye konustu.



“Egzersizler hayatimi kolaylastirdi”

6 senedir Parkinson hastasi olan Yusuf Sandal, egzersiz programinin hayatini kolaylastirdigini ifade ederek, “Parkinson bizim yasam biçimimiz, kabullenmek lazim. Daha önce oturup kalkamiyordum, dengemi kaybedip düsmeler yasiyordum. Burada yaptigimiz fiziksel egzersizlerin bana çok faydasi oldu, rahatlatti. Spor gerçekten Parkinson hastaligini geciktiriyor. Hastaligi yasayanlar mutlaka ASFIM’e gelip spora baslamali” dedi.



“Resim çizmeye el isi yapmaya basladim”

Parkinson hastaliginin titremekten ibaret olmayan agir semptomlari olan bir hastalik oldugunu söyleyen Hatice Evren de, “13 yildir hastayim, hastalikla mücadele etmek çok zor. Bütün islerimi çok sükür kendim yapabiliyorum. Bunu da ASFIM’de katildigim egzersizlere bagliyorum. Hastaligi sadece spor yaparak öteleyebiliyorsunuz. Spora baslamadan önce, sürekli bir yorgunluk ve halsizlik halim vardi. Simdi ise resim çiziyorum, sepet ve dikis gibi el isleri de yapabiliyorum” dedi.



“Spor yasam kalitesini arttiriyor”

Hasta Egitmeni Yeliz Durak, hastaligin ilerlemesini ve yavaslamasinin sporla olabilecegini belirterek, “Burada yaptirdigimiz egzersizlerle motor fonksiyonlarini daha islevsel hale gelmesini sagliyoruz. Parkinson hastalarimizi yas gözetmeksizin genç- yasli ASFIM’e kabul ediyoruz. Özellikle yürüme, denge kavrama gücü ve konusma gerilemesini yavaslatmaya çalisiyoruz. 30 kursiyerimizle haftada 3 gün 45 dakika gruplar halinde egzersiz yapiyoruz. Bunlar Parkinson hastalarinin, hareketlilik ve yasam kalitesini yükseltiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA