Internetten Altin Alirken Dikkat

Internet üzerinden altin taki veya ziynet esyasi satin alan vatandaslar, gerçekliginden veya kalitesinden emin olamadiklari ürünleri kuyumculara götürerek teyit ettiriyor.

Internetten Altin Alirken Dikkat
Son yillarda oldukça artan internet alisverisleri, altin takilar ve ziynet esyalarinda da yayginlasiyor. Bu ürünler, özellikle dügün sezonunun yaklastigi aylarda yogun sekilde satin aliniyor. Eskisehir’de kuyumculuk yapan Emre Öztürk, dolandirilmak istemeyen vatandaslarin internet üzerinden satin aldiklari degerli esyalari uzmanlarina götürerek orijinalligini teyit ettirdiklerini belirtti.

Öztürk, çevrimiçi olarak satin aldiklari bu ürünlerde bazi sahtekârliklarla karsilastiklarini aktararak, vatandaslarin mutlaka ayar damgasi ve marka patentlerini kontrol etmeleri gerektigini söyledi.



“Internetten alinan altinlar getiriliyor ve biz de kontrolünü yapiyoruz”

Özellikle teknolojinin gelismesiyle beraber birçok alanin online sisteme döndügünü ifade eden kuyumcu Emre Öztürk, her seyde oldugu gibi altinda da online alisveris yapildigini ifade etti.

Bu yöntemin vatandaslari magdur edebilecek bazi durumlar dogurdugunu dile getiren Öztürk, “Insanlar aldiklari ürünleri gözle ve elle kontrol edemedikleri için otomatikman bir tereddüt yasanabilir duruma geliyor. Biz kuyumcular olarak burada devreye giriyoruz. Çünkü internetten alinan altinlar getiriliyor ve biz de kontrolünü yapiyoruz. Bunlar çok çok önemli” dedi.



“14 ayar olarak alinip 8 ayar altin çikan ürünler oluyor”

Piyasada ve özellikle online satislarda çok fazla sahtekârligin yasandigini vurgulayan Emre Öztürk, magdur olunan konular hakkinda konustu.

Insanlarin farkli dönemlerde ürünlerinin orijinalligini teyit ettirmek için kuyumculara geldigini aktaran Öztürk, söyle devam etti:

“Çeyrek altin diye aldiklarina gram altin, gram altin diye aldiklarina sahte çeyrek altin gönderebiliyorlar. Bu durumlar çok fazla oldugu için de kuyumculara burada çok büyük bir görev düsüyor. Bize getirdikleri ürünleri inceleyip kontrol ederek dogru bilgileri yansitmaya çalisiyoruz. Dönemden döneme bu konuda yasanan yogunluk da degisiyor. Çogunlukla ziynet altini dedigimiz çeyrek ve gram altini kontrol ettirmeye getiriyorlar, ama su dönemde özellikle tektas yüzükler ve kolyeler geliyor. Bunlardan 14 ayar olarak alinip 8 ayar altin çikan çok ürünler oluyor. Arada iki kat fark var, bunlar çok önemli. Bu gibi durumlarda dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz.”

“Marka patenti ve ayar damgasinin olmasi çok önemli”

Vatandaslara altin taki ve ziynet esyasi gibi degerli ürünleri satin alirken dikkat etmeleri gereken unsurlar hakkinda uyarilarda bulunan Öztürk, “Aldiklari ürünlerin patentleri vardir. Içlerinde veya özellikle kolyelerin zincirlerinde, 585 ve 333 gibi ayar damgalari vardir. Bunlar 8 ve 14 ayarin damgalaridir. Bunlarin disinda 22 ayar bir ürün aldilarsa 916 diye yazar. Özellikle bunlara bakmalarini ve içerisinde marka patentinin de olmasini biz önemsiyoruz. Hem markasinin hem de ayar damgasinin olmasi, ürünü daha kaliteli bir seviyeye çikararak aldiklari yerin de net olarak belli olmasina olanak sagliyor. Yakin bir kuyumcuya götürüp göstermelerini tavsiye ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA