Fatma Sahin, Akdeniz Belediye Baskanlari Forumu'nda Konustu

Türkiye Belediyeler Birligi (TBB) ve Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, Italya’nin Floransa kentinde düzenlenen Akdeniz Belediye Baskanlari Forumu’nda konusma yapti.

Fatma Sahin, Akdeniz Belediye Baskanlari Forumu'nda Konustu


Baskan Fatma Sahin yaptigi konusmada iklim ve çevre çalismalarindan bahsederek, "Foruma katilan belediye baskanlarinin tecrübesiyle beraber daha yasanabilir, daha temiz, daha saglikli, daha yesil bir dünya için ortak evimiz olan gezegenimizi temiz tutmak adina yogun bir sekilde çalisiyoruz” ifadelerini kullandi. ‘Akdeniz’de Baris’ temasiyla bu sene Floransa’da toplanan Akdeniz Belediye Baskanlari Formu’na katilan Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, konusmasinda ayrica akilli, saglikli ve dirençli sehir olmak adina kurumsal olarak yaptiklari çalismalara da degindi.

“Sehrin gelecegine dair yapacagimiz isler için halkimizla birlikte kapsayici ve katilimci sekilde yola çiktik”

Konusmasinda belediye baskanligi öncesi milletvekilligi ve bakanlik görevlerinde yaptigi çalismalara deginen Baskan Sahin, “OECD Sampiyon Sehir ve Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) tarafindan Yesil Sehir ilan edilen Gaziantep’in Belediye Baskani olarak huzurlarinizdayim. Baskanligim öncesi yenilenebilir enerji, maden kanunu ve özellikle HES’ler, rüzgar enerjisi, biyogaz gibi önemli konularin hukuki düzenlemesinde 2 komisyonda da görev aldim. 2014 yilinda belediye baskani olunca bu tecrübelerle Imar Master Plani ve Ulasim Master Plani ile birlikte Iklim Master Planini da yaptik. Çünkü bir mühendis olarak ölçmedigimiz hiçbir seyi düzeltemeyecegimizi düsündük. Ölçerek, yaptigimiz projelerin analizlerini yaparak, sehrin gelecegine dair yapacagimiz isleri, halkimizla birlikte kapsayici ve katilimci çalismalarla planlayarak yola çiktik. Yaptigimiz bu çalismalarda sehrin ‘sanayi sehri’ olmasindan dolayi 250 bin çalisaniyla 6 organizesi olan kentte ‘Yesil sanayi nasil olacak?’ , topragi, suyu, havayi kirletmeden, insanlari hasta etmeden, attiginiz atik suyun baliklari öldürmesine, agacin kurumasina izin vermeden sanayiye nasil devam edecegiz diyerek, bu konulari çalistik” dedi.

Baskan Sahin, ulasim çalismalarinda yapilan degisikliklere deginerek, “Belediyenin Ulasim Master Plani’nda filolarin gençlesmesi ve dogalgaza geçme, kendi ulasim sistemimizde hafif rayli metro altyapisini olusturma ve daha da önemlisi bisiklet ve bisiklet yollari üzerinde çalistik. 150 kilometrelik merkezdeki bisiklet yollarini hafif rayli sistemle entegre ederek 2017 yilinda akilli ulasimin altyapisini olusturduk” ifadeleri kullandi.

“Tükettigimiz bütün enerjiyi yenilenebilir enerjiden saglamak için günes enerjisinde imkanlarimizi kuvvetlendirdik, biyogaz tesisimizi tamamladik”

Sahin, özellikle “Akilli Sehir” , “Yesil Sehir” , “Saglikli Sehir” gibi basliklar üzerinde durduklarini aktararak, “Yüksek teknoloji ile birlikte yaptiginiz islerin dijitallesmesi ve akillilasmasini saglayacak altyapiyi getirmek gerekiyordu. Korona virüs sürecinde bunun çok büyük faydasini gördük. HES Kodu ile saglikli toplu tasimayi saglamak için tasimaciligi akilli ulasim sistemi ile birlestirdik. Ulasim kartiyla korana virüslü bir hastanin veya temaslinin toplu tasimayi kullanmasini engelleyecek yazilimi olusturduk. Tükettigimiz bütün enerjiyi yenilenebilir enerjiden saglamak için günes enerjisi imkanlarimizi kuvvetlendirdik, biyogaz tesisimizi tamamladik. Isinmada kömürden dogalgaza geçen yapiyi olusturduk" seklinde konustu.



“TBB olarak iklim konusunda fikir projeleri çikariyor, iyi fikirlerin hayata geçmesi için mali destek veriyoruz”

Baskan Sahin, sosyal destek sisteminden ihtiyaç sahibi herkesin yararlanmasini sagladiklarini da vurgulayarak, “Tarim Daire Baskanligi’ni kurduk. Tarim okulunu kurduk. Kadinlarin bu okuldan istifade etmesini, tarim kooperatifleri kurarak kendi olusturduklari ürünleri, dünyaya satacak organik ürünlere dönüstürmelerini sagladik. Su yönetiminde ise hem içme suyunu hem sulama suyunu akilli tarim ve akilli gidaya dönüstürecek çalismalar yaptik. Bu çalismalari EBRD ile paylasinca ‘Yesil Sehir’ olma noktasina ulastik. Yine ülkemiz Paris Antlasmasi’ni imzaladi. Su kanunu ve iklim kanununu çikarmak için ilgili bakanligimiz yogun bir sekilde çalisiyor. Ben ayni zamanda Türkiye Belediyeler Birligi Baskaniyim. Bu alanda fikir projeleri çikariyoruz. Bu alanda en iyi fikirleri olanlara mali destek veriyoruz. Bir sene sonra da bunu hayata geçirmeleri için ikinci bir mali destek veriyoruz. Bu konuda yaptigimiz çalismalari hem sizlerle paylasmak hem de buradaki baskanlarimizin tecrübesiyle birlikte daha yasanabilir, daha temiz, daha saglikli, daha yesil bir dünya için ortak evimiz olan gezegenimizi temiz tutmak için yogun bir sekilde çalisiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA