Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Siber Kalkan Güçlendi, Saldiri Sayisi Azaldi'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, yerli ve milli uygulamalarla siber kalkanin güçlendirilmeye devam edildigine dikkat çekerek, 2020 yilinda 118 bin 470 olan saldiri sayisinin 2021 yilinda 84 bin 113’e geriledigini açikladi.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Siber Kalkan Güçlendi, Saldiri Sayisi Azaldi'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, yaptigi yazili açiklamada Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu bünyesindeki uygulamalarla siber güvenligi güçlendirdiklerini kaydetti.

Siber güvenligin artik bir milli güvenlik meselesi olduguna vurgu yapan Karaismailoglu, “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafindan ülkemiz kritik altyapilari anlik ve sürekli olarak izleniyor. Bu kapsamda ülkemizdeki kurum ve kuruluslari hedef alan siber saldirilar operatörler tarafindan düzenli olarak raporlaniyor. 2020 yilinda 118 bin 470 siber saldiri gerçeklesirken, bu sayi 2021’de 84 bin 113’e geriledi. Yerli ve milli uygulamalarla siber kalkani günden güne güçlendirmeyi sürdürecegiz” dedi.



Türkiye’nin siber sahasi USOM ve SOME’lere emanet

Siber Olaylara Müdahale Ekipleri’nin (SOME) kurumlarin ve kritik altyapi sektörlerinin korunmasina yönelik olarak USOM’un koordinasyonunda 7 gün 24 saat görevlerinin basinda yer aldigini belirten Karaismailoglu, söyle devam etti:

“USOM, Sektörel SOME’ler ve Kurumsal SOME’ler olarak sekillenen siber güvenlik yapilanmamizda halihazirda toplam 2 bin 74 SOME ile USOM bünyesinde isletilen SOME Iletisim Platformu’na kayitli 6 bin 99 siber güvenlik uzmani ülkemizin siber sahasini koruyor. USOM çalismalari kapsaminda 130 binin üzerinde zararli baglanti tespit edilerek kontrolleri yapildi ve altyapi seviyesinde erisimi engellendi. Ayrica USOM tarafindan 30 binin üzerinde siber güvenlik bildirimi ilgili kurum ve kurulusa bildirilerek gerekli önlemlerin alinmasi saglandi.”

Kasirga, Avci ve Azad siber saldirilara karsi teyakkuzda

Covid-19 salgini döneminde artan bilgi ve iletisim teknolojilerinin kullanimi güvenlik sorunlarini da beraberinde getirdigini aktaran Ulastirma Bakani Karaismailoglu, bu kapsamda ek önlemler alindigina dikkati çekti. Bununla birlikte iletisim altyapisinin devamliliginin saglanmasi amaciyla altyapinin anlik olarak izlendigini ifade eden Karaismailoglu, “Ayrica alinan tedbirlerin yani sira makine ögrenmesi ile yapay zeka imkanlarini temel alan Kasirga, Avci ve Azad uygulamalari ile bu dönemde artan siber saldirilara da karsi teyakkuz halinde çalisildi. Bu kapsamda 2021 yili sonu itibariyla tehdit istihbarati çalismalarinda en çok bilinen konferans uygulamalarinin sahtelerini tespit etmek için imzalar yazilarak tehdit avciligi yapildi. 750 adet sahte konferans uygulamasi tespit edildi ve gerekli islemler uygulandi. Özellikle uzaktan çalisma yönteminin artmasiyla iliskili olarak uzaktan yönetim servisleri taranarak bu servisler ve arayüzleri ile ilgili toplamda 46 bin 784 adet zafiyet tespit edildi ve ilgili kamu kurum ve kuruluslara Siber Iletisim Platformu (SIP) üzerinden ve resmi yazi ile gerekli uyarilar yapildi. Yapay zeka kullanilarak Covid-19 virüsü ile alakali alan adlarina yönelik taramalar da yapildi. SIP üzerinden Covid-19 ile alakali tehdit istihbarat raporu yayinlanarak 133 adet zararli yazilim incelemesi ve 612 adet zararli yazilim bilgisi paylasildi. Ayrica Covid-19 ile alakali 2 bin 975 adet zararli dropper (virüs) ve komuta kontrol merkezi engellendi” dedi.

Kaynak: İHA