Kanada'dan Rusya'ya Yeni Yaptirimlar

Kanada Basbakani Justin Trudeau, Kanada’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari nedeniyle Rusya’ya karsi yeni yaptirimlari duyurarak, 58 Rus kisi ve kurulusa para cezasi kesilecegini ve söz konusu kisi ve kuruluslarin tüm ihracat izinlerinin durdurulacagini açikladi.

Kanada'dan Rusya'ya Yeni Yaptirimlar
Rusya’ya yönelik yaptirimlari devam ediyor. Kanada Basbakani Justin Trudeau, Basbakan Yardimcisi Chrystia Freeland, Savunma Bakani Anita Anand ve Disisleri Bakani Melanie Joly ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, sabah saatlerinde Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile görüstügünü ve G7 toplantisinda Rusya’nin eylemlerinin cezasiz kalmayacagini ifade ettigini aktararak,"Hiç süpheniz olmasin. Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisi ayni zamanda demokrasiye, uluslararasi hukuka, insan haklarina ve özgürlüge bir saldiridir" dedi.

Trudeau, Rusya’nin eylemlerinin, nesiller boyu Kanadalilarin korumak için savastigi demokratik ilkelere dogrudan karsi çiktigini ifade ederek, demokrasilerin ve demokratik liderlerin, bu ilkeleri savunmak ve otoriterlige karsi sikica durmak için bir araya gelmesi gerektigini vurguladi.

Trudeau, Kanada’nin Rusya’nin Ukrayna’yi isgalini durdurmak üzere 58 Rus kisi ve kurulusun yaptirim listesine alindigini ve söz konusu kisi ve kuruluslara para cezasi kesilecegini ve tüm ihracat izinlerinin durdurulacagini açikladi.

Trudeau, "Ukrayna’nin egemenligine verdigimiz destekte birlik ve kararlilikla duruyoruz. Ukrayna halkinin özgür ve demokratik bir devlette kendi gelecegine karar verme hakkiyla dayanisma içindeyiz” dedi.

Yaptirim listesine alinanlar arasinda Rusya Savunma Bakani, Maliye Bakani ve Adalet Bakani da dahil olmak üzere Rusya Güvenlik Konseyi üyelerinin, Rus seçkinleri ve aile üyeleri, Wagner Grubu ve büyük Rus bankalarinin yer aldigini ifade edildi.

Kanada, Ukraynali mültecileri kabul edecek

Trudeau hükümeti, Rusya’nin saldirilarindan etkilenenler için acil seyahat belgeleri yayinladiklarini ve Kanada’ya gelmek isteyen Ukraynalilar için göçmenlik basvurularina öncelik verilecegini aktardi. Hükümet ayrica, Kanada’da veya yurtdisinda Ukrayna ile ilgili acil göçmenlik sorulari olan herkes için yeni bir özel telefon hatti uygulamasi baslatilacagini açikladi.

Kaynak: İHA