Adilcevaz Ekonomisine Ceviz Ezmesiyle Katki

Bitlis’in Adilcevaz Kaymakamligi ve belediyenin destekleriyle Adilcevaz Aile Destek Merkezinde (ADEM) yapimina baslanan ceviz ezmesiyle ilçe ekonomisine katki saglanmasi hedefleniyor.

Adilcevaz Ekonomisine Ceviz Ezmesiyle Katki
Adilcevaz13 ve Kazankaya isimlerindeki tescilli cevizleriyle Türkiye’nin ceviz üretiminde önemli yeri bulunan ilçede, 20 yil önce üretimine baslanan ceviz reçelinin ardindan Adilcevaz Kaymakamligi ve Adilcevaz Belediyesinin destekleriyle cevizin islenerek ekonomiye kazandirilmasi için Adilcevaz Aile Destek Merkezinde (ADEM) ceviz ezmesi yapimina baslandi. Aile Destek Merkezi (ADEM) asçilik kursundaki 18 kadin kursiyer, üretimini yaptiklari ceviz ezmesini Ankara, Izmir ve Edirne basta olmak üzere ülkenin birçok yerine göndererek hem ilçe ekonomisine hem de aile bütçesine katki sagliyor.

Adilcevaz Kaymakami Ismail Demir ve Belediye Baskani Necati Gürsoy, yapilan çalismalari yerinde inceleyerek kursiyerlerden ceviz ezmesi hakkinda bilgiler aldi. Kaymakam Ismail Demir, Adilcevaz cevizinin önemli bir yere sahip oldugunu ifade ederek, “Adilcevaz ilçemizin dillere destan birçok lezzeti var. Bunlardan en çok öne çikan ceviz ve ceviz reçelimizdir. Aile destek merkezindeki hocalarimiz ve kadin kursiyerlerimiz yeni bir ürün denemesinde bulundular. Bu ürünümüzde ceviz ezmesi oldu. Bu ürününde ülkemiz genelinde en az cevizimiz kadar ses getireceginden süphemiz yok. Bu ürünümüz çok güzel ve çok lezzetli. Bu ürünün ortaya çikarilmasinda emegi geçen hocalarimizi ve kursiyerlerimizi tebrik ediyorum. Insallah halkimizin damak tadina uygun sekilde yakin zamanda seri üretime geçerek bu ürünümüzü reyonlarda görmüs olacagiz diye düsünüyorum” dedi.

Belediye Baskani Necati Gürsoy ise ceviz ürünlerinde çesidin arttirilmasi gerektigini ifade ederek, “Ilçemizin büyük bir gelir kaynagi olan, yag orani ve kalitesi ile dünya standartlarinda bir yere sahip olan Adilcevaz cevizi, ayni zamanda ülkemizin çesitli bölgelerine de gönderilmektedir. 2018 yilinda kaymakamligimiz ile birlikte açtigimiz aile destek merkezinde her konuda oldugu gibi asçilik konusunda da çok iyi hizmetler verilmektedir. Burada cevizimizi entegre ürünlerde de kullanarak arkadaslarimiz ceviz ezmesi üretimine basladi.

Hakikaten bu ceviz ezmesinin tadi ve aromasi çok güzel. Istiyoruz ki bunu ülkemizin her tarafina gönderelim. Sadece ceviz ezmesi degil, cevizin çesitli ürünlerinin de üretimini yapacaklar. Böyle bir hizmeti gerçeklestirdikleri için arkadaslarimiza tesekkür ediyorum. Bu ürünü insallah tüm ülkemize yayacagiz” dedi.

Adilcevaz Aile Destek Merkezi (ADEM) Müdürü Emre Yilmaz ise cevizin marka degerini arttirmaya çalistiklarini belirterek, “Adilcevaz cevizinin marka degerini ne kadar arttirabiliriz diye düsünürken bu konuda birçok çalismamiz oldu ve Adilcevaz ceviz ezmesinin üretimine karar verdik. Ardindan asçilik kursumuzda bu ürünün üretimini yaparak satisa hazir hale getirdik. Bizim tek problemimiz pazar. Bu problemi de çözebilirsek Adilcevaz cevizi hak ettigi yere gelecektir. Asçilik kursumuzda 18 kursiyerimiz ile birlikte bu ürünü ortaya çikardik. Ürünümüz kesinlikle hiçbir katki maddesi bulunmayan dogal bir üründür ve yüzde 95’i ceviz içermektedir. Ürünümüzün raf ömrü 2 aydir. Ancak bu ürünümüze vakumlama islemi yaparsak raf ömrünü 5-6 aya çikarabiliriz” ifadelerini kullandi.

Ceviz ezmesi üretimine öncülük eden asçilik kursu usta ögretici Elif Çelik de, birçok tarif denemesi yaparak bu lezzeti ortaya çikardiklarini ifade ederek, “Dünyaca ünlü olan Adilcevaz cevizinin farkli çesitlerini yapmaya çalistik. Arkadaslarimizla birlikte en az 3-5 çesit tarif deneyerek Adilcevaz ceviz ezmesini ortaya çikardik. Bu ürünümüz için çok güzel siparisler alip, aile bütçemize de katki saglamaya çalisiyoruz. Insallah ürünlerimiz en kisa zamanda Türkiye genelinde meshur olacaktir. Ankara, Izmir ve Edirne gibi birçok yere siparis gönderdik. Allah’in izniyle bundan sonra da siparis alarak birçok yere ürünlerimizi göndermeye devam edecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA