Yalova'dan Dünya Pazarina

Katma degeri yüksek ürünleri ile hem Türkiye hem de dünya pazarinda markalasan Yalova’da bir proje daha hayata geçiyor. Altinova ilçesi Sermayecik Köyü Tarimsal Kalkinma Kooperatifi tarafindan mavi yemis (Blueberry) yetistirilerek dünya pazarina ihraç edilecek.

Yalova'dan Dünya Pazarina
Meyvenin verimliligi için 3 aylik bir çalismanin sonucunda köyde toprak analizlerinin yapildigini belirten Resul Çiftçi, “Bursa’nin köylerinde yetisen mavi yemis (Blueberry) meyvesini köyümüzde de yetistirmek için önemli girisimlerde bulunduk. Köyün toprak yapisi, PH’si uygun olan topraklar tespit edildi. Köydeki yüzde 80 oranindaki toprak yapisinin bu meyveyi yetistirmeye uygun oldugunu gördük” dedi.

Projeye ilk etapta 8 üreticinin basvurdugunu söyleyen Resul Çiftçi, “Orköy’den üreticilerimiz bu projeye basvurdu. Ileriki zamanlarda 200 dekarlik alana ekim yapmayi hedefliyoruz. Birim alanda çok yüksek gelir getirisi olan bir ürün” ifadelerini kullandi.

Yaban mersininin çok önemli bir meyve oldugunu dile getiren Resul Çiftçi, “Anavatani Kuzey Amerika olan ve ülkemizde Karadeniz bölgesinde sikça rastlanan yaban mersini meyvesi sagliga son derece faydalidir. Güçlü bir antioksidan kaynagi olan bu meyve kansere karsi korunmak isteyenler tarafindan da tercih edilir. Hafizayi güçlendirerek beyin sagligini koruyan yaban mersini unutkanliga da iyi gelir. Yalova’nin yüksek köylerinde de bu projeyi yayginlastirmak istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA