Bursa'da 20 Yilda 4 Bin 636 Deprem Gerçeklesti

Bursa Büyüksehir Belediyesi ile AFAD isbirliginde düzenlenen ‘Deprem Zararlarinin Azaltilmasi Ortak Akil Çalistayi’nda Bursa’nin deprem gerçegi gözler önüne serildi. Deprem zararlarinin azaltilmasi konusunda sadece kurumlarin degil bireylerin de üzerlerine düsen sorumluluklari yerine getirme yükümlülügünün bulundugunu belirten Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Umarim depremle karsi karsiya kalmayiz. Ama böyle bir gerçegin oldugunu unutmamamiz gerekiyor” dedi.

Bursa'da 20 Yilda 4 Bin 636 Deprem Gerçeklesti
Birinci derece deprem kusagi üzerinde yer alan Bursa’da bugüne kadar zemin etütlerinden deprem risk yönetimine ve deprem master planinin hazirlanmasina kadar önemli çalismalari hayata geçiren Büyüksehir Belediyesi, simdi de deprem zararlarinin azaltilmasina yönelik çalistaya imza atti. Büyüksehir Belediyesi ile AFAD isbirliginde düzenlenen Deprem Zararlarinin Azaltilmasi Ortak Akil Çalistayi, kamu kurum ve kuruluslarinin temsilcileri ile alaninda uzman akademisyenlerin katilimiyla basladi.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) düzenlenen çalistaya, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas ve AFAD Baskan Yardimcisi Ismail Palakoglu da katildi.

Çalistayin açilis töreninde konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, yasanan her depremden sonra birçok telefon aldigini ve herkesin kendi mahallesindeki kentsel dönüsümü sordugunu söyledi.

Bu konuda mantik hatasi oldugunu dile getiren Baskan Aktas, “Arabamizda ufak çizik olsa, içimiz ah ediyor. Beyaz esyamizi, evimizdeki mobilyamizi, arabamizi degistirmek için devlete basvurmuyoruz. Maalesef deprem güvenligi olmayan evlerle ilgili her zaman devleti akla getiriyoruz. Dönüsüm için birakin para vermeyi, ‘Üste ne kadar para alabilirim’ düsüncesinde hareket ediyoruz. Üzülerek söylüyorum ama bu mantikla depremle alakali kentsel dönüsüm içerisinde olmamiz mümkün degil. Deprem de trafik ve çevre gibi bir kültürdür. Deprem gerçegini hatirlamak degil varligini bilerek, her bireyin bu gerçegi kabul ederek, kendince tedbirleri alma noktasindaki sorumlulugunu yerine getirmesi gerek” diye konustu.

Bursa Valisi Yakup Canbolat da Bursa’nin ‘afetler noktasinda’ kayiplarinin telafisi olmayan bir kültürel mirasa sahip oldugunu ifade etti.

Bursa’nin sahip oldugu kültürel mirasi ortak akilla gelecege güvenle tasimak istediklerini kaydeden Canbolat, “Tarihsel olarak bakildiginda, en büyük tehlikelerden biri olan depremin zararlarini son derece önemsiyor ve bu tür çalistaylari büyük firsat olarak görüyoruz. Çalistayin bize kattigi güçle Bursa’mizda güvenli hayati, afetlerin olusturabilecegi can ve mal kayiplarini azaltmayi ve önlemeyi, kaynaklarin etkili kullanilmasini saglamayi, paydaslar arasinda isbirligini artirmayi, afet sirasinda müdahale ve sonrasinda iyilestirme için yapilan harcamalari azaltmayi hedefliyoruz. Tarihten bizlere büyük miras olarak gelmis Bursa’mizin tüm varliklarinin saniyeler sürecek depremle yok olmasini istemiyorsak; herkesin gerçekleri bir kez daha derinden düsünmesini, sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmesini ve tüm kurumlarimizin depremle mücadelede elinden geleni fazlasiyla ve sanki yarin deprem olacakmis gibi yapmasini bekliyoruz” seklinde konustu.

Türkiye ve Bursa özelinde verdigi deprem istatistikleri ile konuya dikkat çeken AFAD Baskan Yardimcisi Ismail Palakoglu da Türkiye’nin jeolojik ve tektonik hareketler açisindan dünyanin sayili, depremler bakimindan da dünyanin en tehlikeli bölgelerinden biri oldugunu kaydetti.

Bursa’da meydana gelen deprem sayilarinin yüksekligine dikkat çeken Palakoglu, “Bursa’da son 20 yil içerisinde büyüklügü 0.5 ila 4,5 arasinda degisen 4 bin 636 deprem meydana geldi. Bu veriler, Bursa’mizi ve Türkiye’yi depreme hazir hale getirmeye mecbur oldugumuzu açikça ortaya koyuyor. AFAD olarak Avrupa’nin ikinci büyük deprem gözlem agina sahibiz. Bin 143 istasyonumuz 7/24 esasina göre çalisiyor” ifadelerini kullandi.

Çalistayda Bursa özelindeki tüm risklerin ve deprem sonrasi olusabilecek zararlarin en aza indirilmesi için yapilacaklarin tüm yönleriyle ele alinacagini vurgulayan Palakoglu, Içisleri Bakanligi tarafindan 2022’nin tatbikat yili ilan edildigini ve 2022’de 54 bin 302 tatbikat yapmayi planladiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA