Sehrin Ortasinda 550 Yillik Agaç Adeta Zamana Meydan Okuyor

Arnavutköy’deki 550 yillik oldugu tahmin edilen çinar agaci adeta zamana meydan okuyor. Apartmanlarin arasindan yükselen dallari ve genis gövdesi ile görenleri mest eden çinar agaci vatandaslarin ilgisini çekiyor.

Sehrin Ortasinda 550 Yillik Agaç Adeta Zamana Meydan Okuyor
Arnavutköy Bogazköy Mahallesi’nde 550 yillik oldugu degerlendirilen ancak net olarak kaç yillik oldugunu bilinmeyen çinar agaci adeta zamana meydan okuyor. Geçmis zamanda Emberin olarak adlandirilan Bogazköy Mahallesi hakkindaki en eski belge olan 1497 tarihli tapu tahrir defteri, mahallenin ilk yerlesim noktalarindan birisi oldugunu isaret ediyor. Tapu tahrir belgesinde de yer alan çinar agaci, günümüze kadar ihtisami ile ayakta durmaya devam ederken, agacin 1473 yilinda dikildigi tahmin ediliyor. Mahalle sakinlerinin altinda eski bir kilisenin oldugunu iddia ettigi agacin altindaki oluktan yillardir akan dogal kaynak suyu halen vatandaslar kullanmaya devam ediyor.

Bogazköy Mahallesine 1995 yilinda yerlesen Cemal Arslan, “Ben Tokat Resadiyeliyim bu agacin altindan su çikiyordu. Agaç boru ile bir çesme vardi. O kirilinca bende kesik bir çamin ortasini oyup suyun akmasinin devam etmesini sagladim. Buraya yazin bir sürü insanlar gelir çocuklar salincaklar kurarlar insanlar çay kahve içerler ve giderler. Trakya bölgesinden buraya gelen ziyaretçilerde olur. Bunun büyüklügünde buralarda agaç yok zaten. Önceden burada Bulgaristan muhacirleri bulunurlarmis hepsi bir yasarmis. Bu köy tarihi bir köy. Zamaninda çok film çekilmis bu agacin altinda. Ayrica agacin altinda kilise de varmis” dedi.



“Bu agaç Rumlardan kalma”

Köyün yerlilerinden Yücel Özgür, “Bu agaç Rumlardan kalma. Dedelerimiz zamaninda Yunanistan’dan göç etmisler buraya. Önceden kiliseymis Türkler gelince tarla olarak kullanilmis burayi. Yunanistan’dan gelip tur düzenliyorlar, geziyorlar zaman zaman. Burada onlarin dedeleri o agaci falan çok iyi biliyorlarmis. Yazin gruplar halinde hep ziyaret ediyorlar burayi. Belediye tarafindan da koruma altina alindi. O agaç köyde çok eski. Kemal Sunal, Sener Sen gibi tüm artistler buraya gelmistir film çekmek için” seklinde konustu.

Kaynak: İHA