Bu Kampüse Koronavirüs Ugramiyor

Covid-19 salgini ile mücadelede UVC isinlarinin etkili oldugu biliniyor. Belirli bir dozun üzerinde uygulanan isinla virüsler tamamen ortadan kalkiyor. Koronavirüs yayilimini azaltmak ve yüz yüze egitime mümkün oldugu kadar ara vermemek amaciyla, ilk kez Türkiye’de bir yüksekögretim kurumu UVC isin teknolojisinden faydalanarak, tüm kampüsü bu yeni teknoloji ile donatti.

Bu Kampüse Koronavirüs Ugramiyor
UVC isima islevi ile bakteri, virüs, mantar, spor ve benzeri mikroorganizmalarin etkisiz hale getirilme mekanizmasini inceleyen ve bu yöntemin Covid-19 için etkin bir biçimde kullanilabilecegi irdeleyen Dogus Üniversitesi, yeni tasindigi Atasehir Dudullu Kampüsü’nü, Türkiye’nin ilk ‘Virus-Free’ kampüsü yapmak için harekete geçti.

Yeni kampüsün havalandirma ve yeni monte edilen su kaynakli isi pompasi sistemini inceleyip, uygun kisimlari etüt eden ögretim üyeleri, havalandirmalara etkin dezenfektan ve sterilizasyon islevselligi olan HVAC TIPI UVC donanimlari kullanarak, tüm ögrenciler ve çalisanlar için yüzde yüze yakin güvenlikte bir koruma sagladi.

“Üreme yetenekleri ortadan kalkiyor”

Konuyla ilgili konusan Dogus Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Ögr. Üyesi Prof. Dr. Tarik Baykara, “UVC isimasiyla birlikte hasarlanan ve bozulan RNA ve DNA moleküllerinin yeniden üreme yetenekleri ortadan kalkiyor ve zararsiz hale geliyorlar. Bir nevi molekülün ölümüne sebep oluyorlar. Farkli amaçlara uygun olarak ayarlanabilen isima süreleriyle, basarili bir inaktivasyon sürecinin çok yüksek oranda gerçeklesiyor” ifadelerini kullandi.

“Koronavirüs yayilimini azalttik”

Prof. Baykara, konusmasini söyle sürdürdü:

“Ögrenci, çalisanlar ve ögretim elemanlarinca kalabalik ortamlarda olacaklari koridorlar, kütüphane, spor salonu, yemekhane ve kalabalik amfilerde kullandigimiz sistemle Koronavirüs yayilimini ciddi oranda azalttik ve vaka sayilarimizda ciddi bir düsüs yasadik.”
Kaynak: İHA