Adana'da Binlerce Ari Telef Oldu

Adana’nin Kozan ilçesinde 200 kovanda bulunan binlerce ari telef oldu. 30 yildir aricilik yapan Aytekin Kunt, arilarinin ölümüne zirai ilaçlamanin neden oldugunu ileri sürdü.

Adana'da Binlerce Ari Telef Oldu
Ari kovanlarini Güneri Mahallesi’ndeki narenciye arazilerinin bulundugu alana getiren Aytekin Kunt’un 400 kovandan olusan arilarinin yarisi 2 gün içinde telef oldu. Her kovanda binlerce ari oldugunu ve 200 kovanda ari kalmadigini söyleyen Kunt, kovanlar önünde telef olan arilarinin denetimsiz zirai ilaçlama yüzünden öldügünü iddia etti.

Arilarin en önemli döneminde bilinçsiz ilaçlama ve denetim olmadigi için telef oldugunu söyleyen Aytekin Kunt, 1 yillik emeginin heba oldugunu, ari ölümlerinin önüne geçilemedigini söyledi.

Ari ölümlerine neden olanlara tepki gösteren Kunt, "30 yildir aricilik yapiyorum. 400 kovan arim var. Sadece ilaç bayilerine çalisiyorum. Kis emegim bosa gitti. Bilinçsiz zirai ilaçlamasi yüzünden arilarim telef oldu. Kimyasal maddenin getirdigi sonuç, hepsi ölüyor. Dün basladi ölümler. Sikayet ediyoruz bos. 10 yildir ayni sorunu yasiyoruz. Yillik ortalama 250 teneke bal elde ediyorum ama su an umut yok. Yavru da alamayacagim ve kovanlar bos kalacak. Zaten içinde çok az ari var. Dün öglen saatlerinde geldim, arilarda titreme vardi. Kovan içlerini temizlemeye çalisiyorlardi. 400 kovan arimdan 200 kovan net zararim var. Ilçe ziraat bunun üstünde dursun. Ilaçlamayi gece yapsinlar. Zehirlenen ari kovana giremez. Disarida can çekisip ölüyorlar. Bu arilar ölürse narenciye elde edemezler, insan ömrü de böyle gidecek” diye konustu.

Kaynak: İHA