3. Uluslararasi Ormancilik Ve Çevre Koruma Sempozyumu Devam Ediyor

Kastamonu’da Filipinler Mindanao State Üniversitesi, Bogor Agricultural Üniversitesi ve Seameo Biotrop Enstitüsü ortakligi ile organize edilen 3. Uluslararasi Ormancilik ve Çevre Koruma Sempozyumu devam ediyor.

3. Uluslararasi Ormancilik Ve Çevre Koruma Sempozyumu Devam Ediyor


Covid-19 salgini sonrasi dönemde dayanikli ve sürdürülebilir bir ekosisteme dogru çevre ve orman koruma temali sempozyumda konusma yapan Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu, çevre ve orman konusunda duyarliligin her zamankinden daha fazla olmasi gerektiginin altini çizdi.

Ülkemizin gelecegi için çevre ve ormanlarin daha çok sahip çikilmasi gerektigini ifade eden Baskan Vidinlioglu, belediyenin yaptigi çalismalarla ilgili de kisa bilgiler verdi.

“Yasananlarin temelinde insan faktörü var”

Iki buçuk yildir dünyada yasanan Covid-19 salginin gölgesinde bir arada yasadiklarini söyleyen Baskan Vidinlioglu, “Yasananlarin temelinde hep insan faktörünün olmasi da isin ayri bir tarafi. Insanoglu kendi eliyle problemleri ortaya çikariyor sonra da çözmek için büyük gayret içerisinde oluyor. Bazi seylerde önceden alinacak tedbirler aslinda bütün bu problemleri çözmemizin yolunu açacaktir. Fakat biz genellikle bazi seylerde çok daha fazla ön aliyoruz ve ortaya çikan problemlerle yüzlesmemiz gerektiginde ise daha fazla efor sarf ediyoruz” dedi.



“Dünya ‘bu yükü tasiyamiyorum’ diyor”

Dünya’nin artik çevre kirliligini tasiyamadigina isaret eden Baskan Vidinlioglu, “Sanayi gelisiyor, teknoloji gelisiyor, her gün yapay zeka haberleri okuyoruz ve dünya degisiyor diyoruz. Dünyayi hep iyiye dogru degistirmemiz gerekirken bir taraftan da her gün çevre kirliligi, hava kirliligi, deniz kirliligi ve ‘ben artik bu yükü tasiyamiyorum’ diyen bir dünya karsimizda. ‘Çevreni kirletme, havani kirletme, denizini kirletme, ormanlarini kirletme’ diyor bize dünya”

“Kastamonu yesilin baskenti”

Kastamonu’nun en fazla ormana sahip iki ilden birisi oldugunu belirten Baskan Vidinlioglu, “Üç milli parkimiz var, ormancilik ve tabiat turizmi alaninda da Kastamonu Üniversitemiz ihtisas üniversitesi. Kisaca Kastamonu yesilin baskenti. Biz de belediye olarak yesilin baskentinde yesili korumak ve çevreyi kirletmemek adina neler yapabilecegimizi sürekli irdeliyoruz ve çalismalar yapiyoruz”

“Ögrencilerimize tesekkür ediyorum”

Kastamonu’da Çevre Gönüllüleri projesini baslattiklarini ifade eden Baskan Vidinlioglu, “Çok ciddi sayida katilim var. Belediye sinirlari içerisinde veya disinda hiç fark etmez biz çevreyi temiz tutmak adina böyle bir çalisma gerçeklestirdik. Özellikle üniversiteli gençlerimiz ciddi oranda destek verdiler. Tüm gençlerimize huzurlarinizda tekrar tekrar tesekkür etmek istiyorum” diye konustu.



“Zehirsiz kentler hareketinde bizde variz”

‘Zehirsiz Kentler’ hareketinde kendilerinin de oldugunu söyleyen Vidinlioglu, “Bugüne kadar bunun için ne gerekiyorsa yaptik. Özellikle pestisitlerin ve biyosidal ürünlerin kullanimini en aza indirdik. Yine üretmemiz lazim dedik. Önce kendi tüketmemiz gereken ürünleri üretmemiz lazim. Çünkü Türkiye önceden beri kendine yeten sayili ülkeden bir tanesiydi. Ama üretimdeki azalma bu noktada ülkemizi sikintiya soktu. Hep söyledigimiz bir sey, önce toprakla barisalim. Iki yilda 100 binin üzerinde atalik tohumlarimizdan fide dagitmistik. Bu yil tek seferde 100 binin üzerinde fide dagitacagiz. Bununla ilgili park bahçelerimizde tam otomasyonlu bir sera kurduk” seklinde konustu.



“Kendir konusunda çok daha fazla yol alacagiz”

Kendir konusunda çok daha fazla yol alacaklarina inandigini belirten Vidinlioglu, “Yöremiz özellikle kendir konusunda ülkemizin en önde gelen yerlerinden bir tanesiydi. Biz üniversitemiz ile bu konuda bir çalisma baslattik. Insallah kendir konusunda çok daha fazla yol alacagiz. Çünkü kendir iklim degisikliginin ve çevreyi temiz tutma adina yapilacak hareketlerin en basinda geliyor. Çok fazla yan sanayi de kullanildigi gibi havayi da diger bitkilere oranla daha fazla temizliyor. Stratejik bir ürün. Bununla ilgili tüm dünyanin çalisma yapmasi gerekiyor. Yine atik pil toplama, atik yag toplama kampanyalarimizla topragimiza, sularimiza sahip çikiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Atiksu Aritma Tesisin açilisini önümüzdeki ay yapacagiz”

Atik Su Aritma Tesisinin açilisinin önümüzdeki ay içerisinde yapilacagina dikkati çeken Vidinlioglu, söyle konustu: “Kastamonumuz için çok önemli projelerden bir tanesi Atiksu Aritma Tesisi projesidir. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiz ve Avrupa Birligi fonlariyla desteklenen Kastamonu Belediyesi’nin de içerisinde yer aldigi önümüzdeki ay da açilisini yapacagimiz Atiksu Aritma Tesisimiz sehrimiz adina hayati öneme sahip. Atiklarin toplanmasi üç fazli bir islemden geçmesi sonucunda kimyasallardan arinan sularin yataga dökülmesini saglamis olacagiz. Tarim alanlarinin temiz su ile sulanmasi noktasinda çok büyük bir adim. Aritma dogrultusunda ortaya çikacak kati atiklar ise enerji ve dogal gübre olarak kullanilabilecek”

“Daha yasanabilir bir Kastamonu için mücadele ediyoruz”

Daha yasanabilir bir Kastamonu için mücadele ettiklerini söyleyen Vidinlioglu, “Gelecek nesillerimize daha yasanabilir bir Kastamonu birakmak, çevresini seven, ormanini koruyan kisilerin sayisinin arttirmak ve bir farkindalik yaratabilmek adina mücadele ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki gelecek nesillere buldugumuzdan çok daha iyisini birakmak için bir sorumlulugumuz ve zorunlulugumuz var”

“Bilimsel çalismanin temelinde gelecek nesillerin kaygisi olmali”

Bilim insanlarinin bir yol haritasi çizecegine inandigini söyleyen Vidinlioglu, sunlari kaydetti: “Burada düzenleyecegimiz bilimsel çalismanin temelinde de gelecek nesillerin kaygisi olmali. Bu sempozyum sonuçlarini onlara ulastirmali, anlatmali ve isleyebilmeliyiz. Isin erbabi olan bilim insanlarimiz bize bir yol haritasi mutlaka çizecektir. Bu sempozyum gerçekten çok önemli. Geçen yil ormanlarimiz yandi cigerlerimiz yandi. Bir de Agustos ayinda Bozkurt’ta yasadigimiz bir sel felaketi var. Benzerleri baska illerde de oldu. Bin yil önceki ecdadin nasihatini göz önüne almadigimiz için yasadigimiz olaylar var”

“Tüm katilimcilari Kastamonu’nun essiz güzelliklerini görmeye davet ediyorum”

Baskan Vidinlioglu, söyle devam etti: “Degerli katilimcilar buraya bilimsel bir etkinlik için geldiler ancak ben hepsini muhtesem kanyonlarin, ormanlarin, selalelerin, yaylalarin, yürüyüs yollarinin, dogal off road ve dag bisiklet parkurlarinin sehri, flora ve faunasiyla ülkemizin ender noktalarindan olan, cennet vatanimizin kösesi Kastamonumuzu daha uzun süreli görmeye davet ediyorum. Gerçeklestirilecek sempozyumun hayirlara vesile olmasini diliyor tüm katilimcilari saygiyla selamliyorum”
Kaynak: İHA