Yangin Magduru Kadin Üreticilere 10 Bin Koyun

Geçen yil Temmuz ayi sonunda baslayan ve 60 bin hektar alanin yandigi Mugla’da yanginlar esnasinda magdur olan ve hayvanlari telef olan üreticilere devlet destegi devam ediyor. Yem bitkisi, tohum, ari yemi dagitimlarinin büyük bölümü tamamlanirken, kadin üreticilere koyunu dagitimi basladi.

Yangin Magduru Kadin Üreticilere 10 Bin Koyun
‘Kadin Dayanismasiyla Koyun Yetistiriciligi’ projesi kapsaminda Mugla genelinde Bin kadin üreticiye 10 bin adet koyun ve 400 koç dagitilacak. Mugla Tarim ve Orman Il Müdürlügü bahçesinde düzenlenen kayin ve koç dagitim törenine AK Parti Mugla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Ziraat Odasi Baskanlari ve kadin üreticiler katildi.

Yangin sonrasi hasar tespit çalismalarina Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli’nin talimatlari ile hemen basladiklarini belirten Mugla Tarim ve Orman Il Müdürü Baris Saylak, 6 ay gibi kisa bir sürede orman yanginlarindan zarar gören tüm vatandaslarin yaralarinin sarilmasi için gece gündüz çalistiklarini belirtti.

Proje bedeli 22 milyon TL

Projenin 2 yil içinde tamamlanmasi hedeflenirken, proje sonunda Mugla genelinde 10’arli gruplar halinde bir araya gelmis Bin kadin üreticiye 10 bin damizlik koyun ve 400 damizlik koç dagitimi gerçeklestirilecek. Hayvan bedellerinin yüzde 85’i Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan, yüzde 15’i ise yetistirici katkisi seklinde karsilanirken, proje toplam bütçesi 22 Milyon TL’dir.

Proje kapsaminda Mentese, Kavaklidere, Yatagan, Ula, Marmaris ve Datça ilçelerinden 90 kadin üreticiye toplam 900 koyun ve 36 koç dagitimini gerçeklestirildi.

Önümüzdeki günlerde Dalaman, Köycegiz, Ortaca, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde de 100 kadin üreticiye Bin koyun ve 40 koç dagitimi yapilarak projenin ilk etabi tamamlanacak.

5 yilda 74 milyon TL gelir bekleniyor

Proje sonunda dagitimi yapilan 10 bin anaç hayvan sayisi yaklasik 30 bin adete çikacak. 5 yil boyunca dogan ve satilan kuzularin yaklasik sayisi (erkekler + disilerin yarisi) 60 bin civarinda olmasi bekleniyor. Bu satislardan kadin üreticilerimizin toplam 74 Milyon TL civarinda gelir elde etmesi hedefleniyor.

Mugla Tarim ve Orman Il Müdürü Baris Saylak, orman yangininin hemen bitiminde hasar tespit çalismalarina basladiklarini belirtti.

Saylak, “28 Temmuz 2021 tarihinde baslayip 13 Agustos 2021 tarihinde biti, 14 Agustos’ta Sayin Bakanimiz Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatlari ile çalismaya basladigimiz ETAP projeleri çerçevesinde yangindan hasar v e zarar gören üreticilerimizin, yanginda büyükbas ve küçükbas hayvanlarini kaybeden üreticilerimizin tarimsal hasarlari olusan tüm hemserilerimizin zararlarini karsilamak için gece-gündüz çalisiyoruz. Sadece büyükbas ve küçükbas hayvanciligi, aricilari desteklemek için 16 milyon TL kaynak aktardik. Bunun yaninda Bakanligimizin OR-KÖY üzerinden telef olan büyükbas ve küçükbas hayvanlarimizin rayiç bedelleri üzerinden 3 milyon liralik ödeme yapildi. Bunun disinda 500 ton ari yemi, 186 ton ari keki dagittik. Bunlari devletimizin destegi ile dagittik. 154 ton yem bitkisi tohumunu bila bedelle tüm üreticilerimize dagittik. 2022 ila 2023 yillari içeresinde Mugla’da Bin kadin üreticimize 10 bin koyun, 400 damizlik koç dagitarak bu projeyi baslatmis bulunuyoruz” dedi.

Törende Mentese, Kavaklidere, Yatagan, Ula, Marmaris ve Datça ilçelerinden 90 kadin üreticiye toplam 900 koyun ve 36 koç dagitimini Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Il Müdürü Baris Saylak, Ziraat Odasi Baykanlari tarafindan gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA