Kars'ta Sahin Kara Sahin'in Hayati Kitaba Alindi

Kars’in öncü halk sanatçisi Sahin Kara Sahin’in yasami, sanatçi kimligi, icraatlari ve eserleri kitaba alindi.

Kars'ta Sahin Kara Sahin'in Hayati Kitaba Alindi
Sahin Kara Sahin’in yasami, sanatçi kimligi, icraatlari ve eserleri “Türk Müziginde Iz Birakanlar II” Adli Akademik Kitapta Dr. Koray Ilgar ve Dr. Sibel Polat ortakliginda Islendi.

Trabzon Üniversitesi ögretim üyelerinden Dr. Koray Ilgar ile Kafkas Üniversitesi ögretim üyelerinden Dr. Sibel Polat ortakliginda hazirlanan “Kars’in Yöresel Müzik Kültürüne Kazandirdiklari Baglaminda Öncü ve Emektar Bir Halk Sanatçisi Olarak Sahin Kara Sahin: Yasami, Sanatçi Kimligi, Icraatlari ve Eserleri” baslikli arastirma konusu, editörlügünü Inönü Üniversitesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Ünal Imik ile Atatürk Üniversitesi ögretim üyelerinden Doç. Dr. Sinan Hashas’in yaptigi, “Türk Müziginde Iz Birakanlar II”adli kitapta bir bölüm olarak yerini aldi.

Müzik alaninda Türkiye’nin çesitli üniversitelerinde görev yapan akademisyenler tarafindan Türk müzigine önemli ve dikkat çeken hizmetleri bulunan 18 unutulmaz sanatçi farkli yönleri ile birlikte genis kapsamli olarak islendi.

Kitapta, günümüzde kapali olan TRT Kars Il Radyosu’nun bir zamanlar Serhatten Sesler Korosu adiyla kendisi ve ögrencilerinin yer aldigi programin gerçeklestirilmesinde büyük emegi olan Kars’in unutulmaz ve degerli sahsiyetlerinden birisi olan halk sanatçisi Sahin Kara Sahin’in yasami, sanatçi kimligi, icraatlari ve eserleri ilk defa tüm ayrintilariyla birlikte adi geçen kitapta anlatildi.

Dr. Koray Ilgar ve Dr. Sibel Polat, Sahin Kara Sahin’in yasadigi dönemde Kars’ta gerçeklestirilen sanatsal faaliyetlere isik tutmasi nedeniyle tarihsel bir nitelige de sahip olan arastirma konusunun Türk Halk Müzigi alanina önemli katkilar saglayacagini özellikle vurgulayarak, sanatçinin tüm yönlerini ayrintili sekilde arastirmis olmaktan memnuniyet duyduklarini ifade ettiler.

Kars yöresine kültürel ve sanatsal anlamda kazandirdiklari nedeniyle çalismamiza iliskin arastirma konusu olarak seçilen Sahin Kara Sahin’i çesitli yönleri ile ele alarak onun dogru ve nitelikli bir anlatim yoluyla kamuya tanitilmasini amaçlandi.

Kars’in yöresel müzik kültürüne ettigi büyük hizmetleri ve bu anlamda sagladigi degerli katkilari dolayisiyla bir öncü niteligi kazanan, kisitli olanaklar ve zor kosullar altinda bile sanatini icra etmek adina ilk gençlik yillarindan vefatina kadar sebat ve kararlilikla mücadele vermis çok çaliskan ve emektar bir halk sanatçisi olan Sahin Kara Sahin’in yasami, sanatçi kimligi, icraatlari ve eserleri isimli ana basliklara yer vermekle birlikte, Sahin Kara Sahin’in çesitli özelliklerini söz konusu bu unsurlar kapsaminda olusturdugumuz alt basliklarda da ele aldik ve sanatçinin bu özelliklerini daha ayrintili bir sekilde incelenmeye çalistik. Ayrica çalismamizin ‘Ekler’ bölümünde Sahin Kara Sahin ile ailesine ait çesitli fotograflara ve belgeler yer aldi.

Arastirmalarimizin sonucunda elde ettigimiz bulgularin isiginda, Sahin Kara Sahin’in Kars yöresinin Türk halk müzigi kültürüne büyük hizmetlerde bulundugunu ve ayni zamanda Karslilar tarafindan da çok sevilen ve saygi duyulan önemli bir sahsiyet oldugunu; Sahin Kara Sahin’in müzige karsi olan büyük tutkusunun da son nefesine kadar bu kültüre ve sanata hizmet etmesinin asil nedeni oldugunu tespit ettik. Yasadigi dönemin tüm imkânsizliklarina ragmen Sahin Kara Sahin’in sanatini icra edebilmek ugruna verdigi mücadelesi ise bize göre gerçekten takdire sayandir. Bu anlamda da sagliginda yetenekli, çok yönlü ve basarili bir kisi olan Sahin Kara Sahin’in günümüzde müzik egitimi verilen kurumlarda tanitilmasi gereken önemli bir kültür ve sanat insani oldugunu da özellikle vurgulamak ve belirtmek isteriz.

Sahin Kara Sahin yetistirdigi ögrencilerinin yani sira, kendi çocuklarini da sanatçi olarak yetistirmistir. Büyük oglu Salih Sahin de bir süre TRT Kars Il Radyosu’nda saz sanatçisi olarak çalismistir. Babasi gibi çok yönlü bir insan olan Salih Sahin, halen Kars’ta “Sahin Müzik Evi” adiyla müzik alanindaki faaliyetlerine aktif bir sekilde devam ederek ögrenci yetistirmekte; bunun yani sira da derleme, koro çalismalari ve saz imalati da yapmaktadir. Ogullarindan Burhan Sahin TRT Ankara Radyosu’ndan tar sanatçisi olarak emekli olurken, Sahin Kara Sahin’in diger ogullari olan Adnan Sahin ve Kemal Sahin de Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanligi’nda tar sanatçisi olarak görevlerini sürdürmektedirler.

Arastirma sürecinde sözlü kaynaklardan; Sahin Kara Sahin’in Is Arkadasi Emekli TRT Kars Radyosu Müdürü Abbas Erdogan’in, Sahin Kara Sahin’in Is Arkadasi Emekli TRT Radyosu Teknik Personeli Ahmet Erdogan’in, Sahin Kara Sahin’in Ögrencisi Ses Sanatçisi Ahmet Demirkan’in, Sahin Kara Sahin’in Is Arkadasi Müzisyen Atilla Üstündag’in, Kars Yöresi Mahalli Sanatçisi Gökhan Azizoglu’nun, Sahin Kara Sahin’in Is Arkadasi Muharrem Tarhanli’nin, Sahin Kara Sahin’in Is Arkadasi Emekli TRT Kars Radyosu Muhabiri ve TRT Teleks Operatörü Necef Ölçek’in, Sahin Kara Sahin’in Oglu Emekli Matematik Ögretmeni, Profesyonel Gazeteci-Yazar, Egitimci ve Müzisyen Salih Sahin’in, Sahin Kara Sahin’in amcasinin oglu Sabri Sahin’in, Sahin Kara Sahin’in Ögrencisi Saz Sanatçisi Yilmaz Metin’in, Kars Yöresi Halk Ozanlarindan Âsik Arif Tellioglu’nun ve Kars Yöresi Halk Ozanlarindan Âsik Ilgar Çiftçioglu’nun sanatçiya iliskin kisisel görüslerine, düsüncelerine ve anekdotlarina basvurduk. Ayrica Kars’in meshur halk ozanlarindan rahmetli Âsik Seref Tasliova’nin da 9 Ekim 2006 tarihinde Ölçek Gazetesi için kaleme aldigi “Türküler Öksüz Kaldi” baslikli köse yazisinda, emektar bir halk sanatçisi olan Sahin Kara Sahin’in Kars yöresinin müzik kültürüne yaptigi hizmetlerine, onun sanatçi, koro sefi ve egitimci kimligine ve ayrica zamansiz vefatina iliskin üzüntüsüyle birlikte kendi düsüncelerini ve duygularini dile getirdigi yazisina da kitap bölümünde özellikle yer verildi.

Kaynak: İHA