Izmir'de Suya Yüzde 30 Zam

IZSU Olaganüstü Genel Kurulu’nda 1 Mart’tan itibaren suya yüzde 30 zam karari alinirken, dar gelirli, sehit aileleri ve gaziler, esnaf, tarima özel tarifeler getirildi. Mart ayindan sonra her ay su tarifeleri Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre sekillenerek, ÜFE’deki artis su tarifelerine de yansimis olacak.

Izmir'de Suya Yüzde 30 Zam
IZSU Genel Müdürlügü Olaganüstü Genel Kurulu, Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer baskanliginda yapildi. Yeni su tarifelerinin maliyet artislari nedeniyle güncellendigi bildirilerek yeni tarife düzenlemesi Izmir Büyüksehir Belediyesi Meclisinin onayina sunuldu. AK Parti ve MHP grubunun ret oylarina karsilik oy çoklugu ile geçen yeni tarifeye göre, artis orani bazi abone türleri hariç yüzde 30 oldu. Özellikle sosyal yardim kapsamindaki dar gelirli aileler, sehit aileleri ve gazilere belirlenecek oranda “insani su kullanim hakki” çerçevesinde ücretsiz su verilmesine iliskin düzenleme getirildi.

Ayrica bu grubun yer aldigi tarifenin ilk kademesine zam yapilmayacak. IZSU, konut disi aboneliklerde 0-10 metreküp arasindaki tüketimi kapsayan birinci kademeye zam yapmayarak küçük esnafin desteklenmesini saglayacak. Tarim ve hayvanciligi desteklemek adina köylerdeki ilk kademe miktari 0-10 metreküpten 0-20 metreküpe yükselecek. Yeni tarife, mart ayindan itibaren geçerli olacak. Mart ayindan sonra her ay su tarifeleri ÜFE’ye göre sekillenecek, ÜFE’deki artis su tarifelerine de yansiyacak. Mart ayindan itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre, halihazirda 7,56 lira olan 1 metreküp su ve atik su satis fiyati konutta 10 metreküpe kadar 9,83, 11-20 metreküp arasi 11,70, “21 metreküp” ve üzeri kullanimlarda ise 21,89 olarak uygulanacak. Konut disi aboneliklerde ise kademeli tarife sistemine geçilerek, birinci kademe tarifede herhangi bir fiyat artisi uygulanmayacak.

“Zam biraz ötelense olmaz miydi?”

AK Parti’li meclis üyesi Fikret Misirli, su zamminin faturalari 3 kati yansiyacagini dile getirerek AK Parti grubu olarak bu artislari tasvip etmediklerini söyledi.

CHP’li meclis üyesi Bülent Sözüpek de ülke genelindeki zamlar nedeniyle IZSU’nun yaptigi zammin kaçinilmaz oldugunu ifade etti.

MHP Grup Baskan Vekili Selahattin Sahin, “Son dönemlerde belli atraksiyonlar oldu, zamlar geldi ama müdahaleler de var. Su zammi yapilmayip biraz beklenip ötelenseydi olmaz miydi? Büyüksehir, bu olaganüstü toplantiyi yapmayip zammi öteleseydi olmaz miydi?” diye sordu.

“Her ay otomatik olarak zam yapacaksiniz”

AK Parti Grup Baskan Vekili Özgür Hizal, “Ister yerelde ister genelde iktidar yöneticilerinin belli sorumluluklari vardir. Bütün zorluklara ragmen yönetici dedigimiz kisiler, sorumluluk bilinciyle çikip sikayet etmeksizin sorunu çözmek için mücadele etmek zorunda. Bugün tüm dünyada enerji piyasalarinda ciddi bir sorun yasaniyor. Bugün iktidar partisi, bu enerji fiyat artislarindan dolayi vatandasin en az magduriyet yasamasi için elinden geleni yapiyor. Bugün elimizde IZSU Genel Müdürlügünün çalismasi var. En büyük girdi maliyet elektrik. Tunç Soyer, sosyal medyasinda IZSU’nun camekanina yapistirilan geçen sene 337 milyon, bu yil 800 milyonluk elektrik maliyeti açiklamasini paylasti. Bu dogru bir açiklama degil. Geçen yil Izmir Büyüksehir Belediyesi dogru bir sey yapmis, enerji alim ihalesine çikmis. Neredeyse ilgili firmadan maliyetin altinda bir enerji alimi yapmis. Bu yil ocak ayinda ihaleye çikilmamis, enerji alimi yapilmamis. Ocak ayinin neredeyse 20 gününü en yüksek tarifeden aldiniz; 2.11. Zammi otomatige bagladiniz. TÜFE ya da ÜFE. Her ay otomatik olarak zam yapacaksiniz. Elektrik hesaplariniz ortada. Bu hesaplar dogru degil. 800 milyon sizin elektrik tüketiminiz degil. Geçen yil yaptiginiz dogruyu bu yil yapmadiniz. Bunun bedelini Izmirliye ödetiyorsunuz. Ihaleye çikip ucuz enerji almamissiniz" dedi.



"Aritmanin en önemli girdisi elektrik"

Hizal’in ardindan söz alan CHP Grup Baskan Vekili Mustafa Özuslu da sunlari söyledi:

“Aslinda dogal bir hak olan suyla ilgili yatirimlari ve su tarifelerini konusuyoruz. Özgür Hizal, sorunlarin çözümünden bahsetti. Elbette iktidar sorunlari çözmek için vardir. Biz de kentimizin problemini çözmek için çaba ortaya koyuyoruz. Konustugumuz kurum, Türkiye’de aritma tesisi yapiminda lider bir kurum. Biz suyun yüzde 97.2’sini aritiyoruz. Elektrik tüketimimiz dogal olarak artar. Aritmanin en önemli girdisi elektriktir. Biz içilebilir su üretiyoruz. Kirsalda yüzde 95, metropolde yüzde 100’lük içilebilir su üretiyoruz. Suya mücbir nedenlerden dolayi zam yapmamizin bir diger nedeni de kayip kaçak orani. Bu orani da yüzde 26’lara getirdik. Bu kurum, dere islah faaliyetlerinde bulunuyor."

"Dört gözle bekliyoruz"

Toplanti sonunda degerlendirmede bulunan Baskan Soyer, "Kamu hizmeti veren yerel yönetimler için su üretimi konusunda elektrik fiyatlarinda düzenlemeye ihtiyaç var. Dört gözle bekliyoruz. Günes ve rüzgar enerjisinden yararlanmakla ilgili çalismamizi sürdürüyoruz. Böyle bir cografyada günes ve rüzgardan daha fazla istifade etmek lazim. Enerji fiyatlarinda tüm dünyada tirmanis var dogru ama gerçek su ki; bu ülkelerin hiçbir döneminde enflasyon orani yüzde 50’ye varmiyor. Enerji fiyatlarindaki artisin enflasyon olarak hayatimiza yansimasi bizi dünyada rekortmen yapiyor. Enflasyon konusunda dünyadaki en büyük enflasyon rakamina sahip olan ülkelerden biriyiz. Yüzde 50’ye yakin enflasyon, cebinizdeki oranin yüzde 50’sinin buharlasmasi demek. Bu enflasyon daha da yükselirse sürdürülebilir olmayacak. Acil ve radikal çözümlere ihtiyaç var" diye konustu.



"Bu bir zafer degil"

Hizal’in gündeme getirdigi elektrik sirketleri ile ilgili ihale konusu hakkinda konusan Baskan Soyer, “Bu dogru ama 26 Kasim’da ihale yaptik ve kimse girmedi. Belirsizlik nedeniyle 3 Ocak’ta ikili anlasma yaptik ama bu 2 aylik bir anlasmaydi. 2 ayin sonunda yine yapacagiz ve uygun rakamlar alacagimizi ümit ediyorum. Burada sunu da sormak gerek; Neden ucuza elektrik pesinde kosuyoruz ki? Bu bir kamu hizmetiydi, kamu elektrik üretiyordu” sözlerine yer verdi.

Baskan Soyer, “Bu bir zafer degil. Oy çoklugu ile zam yapiyor olmamiz hiçbirimiz için zafer degil. Hiçbirimiz bundan mutlu degiliz. Izmir’de vatandaslarin suyu çok daha düsük bedellerle tüketmesini isteriz. Vazifemiz bu. Olabildigince dar gelirli vatandaslari koruyacak düzenlemeler yapmaya çalistik ama sevinerek kutlayacagimiz bir durum degil. Dilerim Izmirlilere çok daha düsük bedellerle su üretecegimiz günleri Izmir’de kurariz” diyerek sözlerini noktaladi.

Özel tarifeler

Özellikle dar gelirli, yardima ihtiyaçli oldugu tespit edilen vatandaslara, sehit ailelerine ve gazilere genel uygulamalardan daha yüksek miktarda ücretsiz su verilecek. 10 metreküpe kadar kullanimin 5’te 1’i, 10 metreküpün üstündeki kullanimlarda ise tüketimin 2 metreküpü ücretsiz verilecek. Bu gruptaki tarifelerin ilk kademesine zam yapilmayacak ve eski tarifeler üzerinden ücretlendirilecek. Konut disi aboneleri desteklemek amaciyla daha önce kademe olmayan konut disi tarifeler yeni düzenlemeyle birlikte kademeli olarak fiyatlandirilacak. Konut disi aboneliklerde birinci kademe 0 - 10 metreküp olacak sekilde düzenlenerek bu tarifeye herhangi bir fiyat artisi uygulanmayacak. Bununla birlikte tarim ve hayvancilikla ugrasan aboneleri desteklemek amaciyla köy ve beldelerde 0-10 metreküp olan ilk kademe 0-20 metreküp olarak uygulanacak. Böylelikle bu bölgelerde yasayan aboneler daha fazla suyu daha uygun fiyatla kullanabilecek.

‘Insani tüketim amaçli su kullanimi’ çalismasi

Toplantida sunum yapan IZSU Strateji Gelistirme Daire Baskani Özgür Akkavak, maliyet artislarinin yasandigini ve 1 milyar 400 milyon liralik ek maliyetle karsi karsiya kalindigini ifade etti.

Akkavak, yatirimlardaki artislar da dahil edilince 2 milyar 50 milyon liralik bir maliyet artisinin oldugunu belirtti.

Yeni tarifedeki artis oraninin bazi abone türleri hariç yüzde 30 oldugunu vurgulayan Akkavak, tarim ve hayvanciligi desteklemek adina köylerdeki ilk kademe miktarinin 0-10 metreküpten 0-20 metreküpe yükseldigini, küçük esnafi desteklemek adina konut disi abonelerde kademelendirmeye gidilip 10 metreküpe kadar olan su kullaniminda herhangi bir artis yapilmadigini söyledi.

Öte yandan ‘insani tüketim amaçli su kullanimi’ çalismasi yapilacagi dile getirildi.

Kaynak: İHA