Almanya Basbakani Scholz Ile Rusya Devlet Baskani Putin Telefonda Görüstü

Almanya Basbakani Olaf Schozl, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile yaptigi telefon görüsmesinde, Rusya’nin sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni bagimsiz devletler olarak tanima planlarini kinadi.

Almanya Basbakani Scholz Ile Rusya Devlet Baskani Putin Telefonda Görüstü
Almanya Basbakani Olaf Schozl ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin telefonda görüstü. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit görüsmeye iliskin yaptigi açiklamada, “Görüsmenin odak noktasi Ukrayna ve çevresindeki durum ve Rus birliklerinin Rusya-Ukrayna ve Belarus-Ukrayna sinirlarina yigilmasiydi” dedi.

Putin’in görüsmede ayrica Rusya Güvenlik Konseyi’nin bugünkü toplantisi hakkinda bilgi verdigini aktaran Hebestreit, Schozl’un telefon görüsmesinde Rusya’nin Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bagimsizligini tanima planini kinadigini aktardi. Hebestreit, “Scholz, Rusya’nin sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni bagimsiz devletler olarak tanima planlarini kinadi. Böyle bir adim, Dogu Ukrayna’daki ihtilafin barisçil çözümüne iliskin Minsk Anlasmalarina açikça aykiri olacak ve bu anlasmalarin Rusya tarafindan tek tarafli ihlali olacaktir” dedi.

Hebestreit ayrica, “Görüsmeler sirasinda Basbakan Scholz, Rusya Devlet Baskani’na gerilimi derhal düsürmesi ve birlesik kuvvetleri Ukrayna sinirindan çekmesi çagrisinda bulundu. Özellikle Dogu Ukrayna’da ateskese uymanin ve gevseme isaretleri vermenin artik önemli oldugunu vurguladi. Rusya’nin burada özel bir sorumlulugu var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA