AB, Katar'da Temsilcilik Açacak

Avrupa Birligi (AB), Körfez ülkesi Katar ile iliskilerin gelistirilmesi amaciyla Katar’da diplomatik temsilcilik açilmasi karari aldi.

AB, Katar'da Temsilcilik Açacak
AB, Katar ile iliskilerin gelistirilmesi kapsaminda baskent Doha’da diplomatik temsilcilik açilmasi karari aldi. AB Dis Eylem Servisi tarafindan yapilan açiklamada, “EEAS Genel Sekreteri Stefano Sannino ve Katar Disisleri Bakani Soltan Bin Saad Al-Muraikhi, Brüksel’de yeni AB Katar Delegasyonu için Kurulus Anlasmasi imzaladilar. Bunu, Yüksek Temsilci Josep Borrell ve Katar Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani adina yaptilar. Yüksek Temsilci Josep Borrell’in geçtigimiz eylül ayinda Doha’ya yaptigi ziyarette duyurulan AB Delegasyonu’nun açilisinin bu yil yapilmasi planlaniyor. Bu, AB ile Katar arasindaki ortakligin son kilometre tasidir’’ denildi.

“Karsilikli iliskiler son yillarda istikrarli bir sekilde güçleniyor”

Açiklamada, “Karsilikli iliskiler son yillarda istikrarli bir sekilde güçleniyor. EEAS ile Katar Disisleri Bakanligi arasinda 2018’de bir isbirligi düzenlemesi imzalandi. Ayni yil bir insan haklari diyalogu baslatildi ve geçen yil ekim ayinda Katar, AB ile Kapsamli Hava Tasimaciligi Anlasmasi imzalayan ilk Körfez ülkesi oldu. Doha’daki diplomatik mevcudiyet, AB’nin Katar ile çok saglam ikili isbirligini daha da güçlendirmesine yardimci olacaktir’’ denildi.

Katar’in AB vatandaslarina yardimlarina dikkat çekildi

Açiklamada, “Katar’in Covid-19 salgininin baslangicinda mahsur kalan AB vatandaslarinin ülkelerine geri gönderilmesine yönelik yardimi ve daha yakin zamanda AB vatandaslarinin ve Kabil’den risk altindaki Afganlarin tahliyesine verdigi destek, AB ile Katar arasindaki ortakligin dogasinin örneklerini anlatiyor. Sembolik olarak, bugünün imzasi Brüksel’deki 26. AB-KIK Ortak Isbirligi Konseyi ile ayni gün atiliyor’’ ifadeleri kullanildi.

Açiklamada ayrica, "Katar Delegasyonu’nun açilmasiyla birlikte AB, Avrupa çikarlarinin korunmasi ve yansitilmasi açisindan kilit öneme sahip bir bölge olan Körfez’deki varligini güçlendirecektir’’ denildi.
Kaynak: İHA