Ustasindan Hamsi Pisirme Tüyosu

DÜZCE – Sofralarini balikla donatmak isteyen vatandaslara pisirme önerilerinde bulunan Düzce’de yillardir balikçilik yapan Ibrahim Özer, hamsinin tam sezonu oldugunu belirterek, “Hamsi pisirirken tavasi çok önemli” ifadelerini kullandi.

Ustasindan Hamsi Pisirme Tüyosu
Hamsinin kulagina kar suyu kaçmasi ve Gürcistan’dan Türkiye sularina tekrar gelmesi ile birlikte tezgahlari süslemeye devam ediyor. Hamsinin tam sezonu oldugunu belirten balikçi Ibrahim Özer, hamsi nasil pisirilmeli sorusuna da cevap verdi. Hamsinin bu dönemde en iyi izgarasi oldugunu fakat her çesit yemek yapilabilecegini dile getiren Balikçi Ibrahim Özer, “Hamsi bu dönemde en iyisi izgara da olur. Kis aylarinda genelde. Ama halkimiz tavada da isteyebiliyor. Hamsi az tuz, misir unu, tavaya biraz az yag atarak tavada pisirilebilir. Firinda buglamasi da çok iyi olur. Giresun usulü çevirdik yapilir. Çigirtma seklinde de hamsi güzel olur. Sebzeli hamside yapilabilir. Kisacasi hamsinin her seyi yapilabiliyor. Her türlü yenilebilen bir balik çesidi” ifadelerini kullandi.

“Bu baligin cani az”

Hamsinin caninin az oldugunu, 4 dakikada pisebildigini dile getiren Balikçi Özer, “Hamsi tavaya tek tek sirali bir sekilde dizilir. Herhangi bir ince ayrintisi yok bunun. Tamamen el becerisi olmasi gerekiyor. Hamsilerin her biri ayni tarafa baktigi zaman tavaya dizdiginizde yuvarlak sekle geliyor zaten. Hamsi 4 dakikada pisen bir balik. Ates asiri harli olmamasi lazim. Harli oldugu zaman disi yanar hamsinin. Bu baligin cani az. Atesi orta seviyede olmasi gerekiyor. Hemen ve çabuk pisebilen bir balik. Hamsi pisirirken tavasi çok önemli. Her tavada olmaz. Bol yag atilmamasi lazim. Kendi yagi vardir. Az misir unu ile çok daha lezzetli olur. Kendi suyu ve kendi yagi kaybolmamasi lazim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA