Meshur Sivas Biçakçiligina Patent Engeli

Türk Patent Kurumu 2018 yilinca cografi isaret verdigi Sivas Biçagina bu yil da yapilan bireysel bir basvuru üzerine patent verdi. Yapilan hata asirlardin süre gelen av biçagi üretimini durma noktasina getirdi, konu yargiya tasindi.

Meshur Sivas Biçakçiligina Patent Engeli
Yaklasik 2 bin yillik bir geçmisi oldugu düsünülen Sivas Biçakçiligi ve biçak ustalari ilginç bir durumla karsi karsiya kaldi. Sivas’in meshur biçak ustalari neredeyse ata meslekleri yapamaz hale geldi. Sivas’in kadim kültürlerinden olan av biçagi imalati patent engeline takildi.

Cografi Isaretli ürüne bireysel patent verdiler

Sivas Demirciler Odasi’nin Türk Patent Kurumu’na yaptigi basvuru üzerine 2018 yilinda Sivas biçaklari Cografi Isaret alarak tescillenmisti. Ancak yakin bir tarihte Y.G. isimli biçak imalatçisi Türk Patent Kurumu’na basvurup Sivas Av Biçaklarinin patentini almak istedi. Kurum, ürünün Cografi Isaret tescilini aldigi gerçegini atlayarak bu kisiye patent verdi. Sivas Biçaklarinin patentini alan biçak ustasi, diger ustalardan patent bedeli isteyince av biçagi üretimi durma asamasina geldi. Konu yargiya tasindi.

Konu yargiya tasindi

Sivas Demirciler Odasi Baskani Hakan Koç, asirlardir süre gelen biçak üretiminin durma asamasina geldigini belirtip, “Sivas biçaklari öteden beri gelen degerlerimizdir. 2018 yilinda Sivas biçaklarini biz Türk Patent Kurumuna müracaat ederek Sivas’ta ki yapilan bütün biçaklari tescilledik cografi isaret almistik. Geçtigimiz günlerde de bir tane biçakçi esnafimiz bu biçaklarla alakali Türk Patentine gidip müracaat ederek av modeli biçaklari’ ben yapiyorum’ diyerek bunu da internet sitesinde paylasmis ve insanlara ‘bunu biz yapiyoruz’ demistir. Bunun üzerine yasanilan kargasayla birlikte biz biçakçilarimizla bir araya gelerek bununla alakali Ankara’da bir avukat tutup Türk Patent Kurumunu tarafindan sehven yapilan hatanin ortadan kaldirilmasi için dava açtik. Sivas’ta ki biçakçi esnaflarimizin da alin teri, ekmek paralarini iki tane arkadasa birakmamak için elimizden gelen gayret ve çabayi gösterdik. Sivas biçaginin, Sivas’ta ki biçak ustalarinin elinde öteden beri miras olarak geldigini de sizlerin araciligiyla tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Sivas biçaklarini Sivas’ta ki herhangi bir ustamiz yapabilir. Tek elden degil, tüm biçakçi ustalarimiz bunlari yapabilirler. Kimsenin tekelinde degil” dedi.



“Pesini birakmayacagiz”

Biçak ustasi Kadir Taspinar, konunun takipçisi olacaklarini belirtip, “Patent veren kurum devletimizin bir müessesi. Oradaki çalisan insanlarda sizin bizim gibi insanlar hata yapmislar. Tamamen saçmalik bu. Demek ki patent kurumunun verdigi bu patentler güvenilir degil. Bizim bilmedigimiz kimler magdur elmis oluyor. Yaziktir, ayiptir böyle seyler. Ben 63 yasindayim bu zamana kadar böyle bir terbiyesizlik görmedim. Biz yasal yollardan bunun pesini birakmayacagiz” dedi.

“Herkes üretebilmeli”

Biçak ustasi Hasan Inanici ata meslegi olan biçak üretiminin herkes tarafindan yapilabilecegini belirtip, “Bu biçaklari ben 24 yildir yapiyorum. Sadece benim degil Sivas’ta herkesin yaptigi bir biçaktir bu. Bir kisi patentini aldi diye digerleri yapamaz diye bir sey yok. Herkes yapacak bundan herkes ekmek yiyor” dedi.

“Hata düzeltilsin”

Fikri Çetinbas isimli biçak ustasi ise hatadan dönülmesini isteyerek sunlari söyledi: “Bu biçaklarin patenti 2018 yilinda odamiz tarafindan alinmisti. Bunun böyle yapilmasi hiç yakisir degil. Baba meslegim bu benim ben bu yastan sonra ne is yapacagim. Bizde odamiza destek verecegiz bu isi halletmeye çalisacagiz. Bu hatanin düzelmesi lazim düzelmezse yarin yapmayin dedigi zaman dükkanlari kapatmak zorunda mi kalacagiz”
Kaynak: İHA